Megérkezett a BlackBerry Q5

A BlackBerry bemutatta a belépőszintű, feltörekvő piacokra szánt BlackBerry 10 rendszert futtató okostelefonját. 

Megérkezett a BlackBerry Q5

A BlackBerry egy újabb modellel bővítette a jelenlegi készülékpalettáját, ami a BlackBerry 10 rendszert futtató felhozatalt tekintve eddig eléggé vérszegény volt. A korábban R10 néven emlegetett masina végül a BlackBerry Q10 alá lett besorolva Q5 típusjelzéssel.

Az egyesült államokbeli Orlandoban megrendezett eseményen leleplezett masina a QWERTY billentyűzet okán érdemelte ki a Q10 kistestvérének járó címet. A négysoros fizikai gombsor felett az előlap maradékát egy 3,1 hüvelykes megjelenítő tölt ki, mely 720 x 720 pixeles felbontású - hasonló panellel van dolgunk a Q10-nél is, ám itt egy TN+film technológiás LCD TFT került bevetésre, nem pedig a széles betekintési szögeket és gazdag színvilágot nyújtó Super AMOLED.

A BlackBerry Q5 motorházában egy kétmagos SoC tevékenykedik, melyet a Qualcomm szállít a BlackBerrynek. A processzormagok 1,2 GHz-es frekvencián üzemelnek, de azt pontosan nem tudhattuk meg, hogy melyik egységről beszélhetünk és milyen ARM magokat kapunk (a specifikációja alapján a Cortex-A5-re alapozó MSM8225-re következtethetünk). A háttértár microSD kártya használatával bővíthető, és erre valószínűleg szükség is lesz, mert beépítve mindössze 8 GB-ot találunk.

Az eszköz két kamerával büszkélkedik, előre egy 2 megapixeles egység tekint, hátra pedig egy LED villanóval megtámogatott 5 MPixeles megoldás került. A kapcsolati lehetőségeit egyelőre nem részletezzék, de lesz minden, amire szükség lehet: HSDPA modem, WLAN, Bleutooth, GPS vevő és NFC lapka is. A hátlap mögé rejtett akkumulátor nem cserélhető házilag, a kapacitása 2100 mAh-s. Ez éppen annyi, mint a Q10 esetében, így itt az amúgy is meggyőző üzemidő szinte biztosan még jobb lesz.

Az újdonság elérhető lesz Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsia legtöbb régiójában (ide értve a Csendes-óceáni térséget is) és Latin-Amerikában (Dél- és Közép-Amerika). A kereskedelmi forgalomban való megjelenése júliusra tehető. A masina hazavihető lesz a fekete és a fehér mellett piros és rózsaszín árnyalatban is. Sajnos az árazásról egyelőre nem esett szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward