Megállapodott a HTC és a Nokia

A két vállalat nem folytatja tovább a szabadalmi pereskedést, helyette kereszt-licencszerződést kötöttek (némi ráfizetéssel a HTC részéről).

Megállapodott a HTC és a Nokia

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Nokia és a HTC viszonya az utóbbi hónapokban eléggé megromlott. A finnek foggal körömmel küzdöttek a bíróságokon, hogy a HTC által forgalmazott okostelefonokból minél több kerüljön tiltólistára. Ráadásul a tajvaniak szerencsétlenségére a Nokia több alkalommal is sikerrel járt.

A Nokia Európa-szerte több országban is elérte az elmúlt időszakban a HTC One, One Max és One Mini modellek forgalmazásának leállítását. Legutóbb Németországban vonultak fel a bíróság színe előtt, és ott is a finnek javára ítéltek. De ennek most vége. A két technológiai óriás olyan megállapodást írt alá, ami mindkét fél számára megkönnyebbülést jelent. Természetesen a szellemi tulajdonok használatáról szóló megegyezés létrejöttének igazi nyertese a Nokia, ám a HTC is örömmel fogadhatta az egyezséget, hiszen így a jövőben nekik is nagyobb mozgástér jut. A felek között így a jogi háború teljesen véget ért, a partnerséggel az összes függőben lévő ügyet is letudták a két cég között. Plusz ahogy az ilyenkor lenni szokott, kifejezték egymás iránt a bizalmukat.

Végeredményben a felhasználók számára az a legfontosabb, hogy a jövőben mindenhol visszakerülnek a boltok polcaira a HTC One termékcsalád tagjai; A HTC fellélegezhet, és a jövőben gond nélkül használhatják a vitás megoldásokat; a Nokia pedig szert tett némi pénzbevételre, és extraként még néhány szabadalomra is. A hivatalos közleményben foglaltakból az kiderült ugyan, hogy a HTC fizet majd a Nokiának, de a pontos összegről nem esett szó, és a díjfizetés metódusa sem ismert. (Nem tudni, hogy az eladott eszközök után, vagy egy konkrét összeget kell fizetniük, ám ilyen esetekben általában az előbbi a bevált konstrukció.) Továbbá a Nokia a licencdíj mellett a HTC által birtokolt 4G LTE-vel kapcsolatos szabadalmi portfólióra kiterjedő használati jogra is szert tett.

"Nagyon örülünk, hogy megegyezésre jutottunk, és együttműködési megállapodást kötöttünk a HTC-vel, amely hosszútávú engedélyt jelent a Nokia alapvető szabadalmaihoz," - mondta Paul Melin, a Nokia szellemi tulajdonokért felelős részlegének vezetője "Ez a megállapodás arra sarkallja a Nokiát, hogy létrehozzon szabadalmakat, és lehetővé teszi, hogy összpontosítson a további licencelési lehetőségekre."

"A Nokia birtokában van az egyik legkiemelkedőbb szabadalmi portfólió az iparágban," - jelentette ki Grace Lei, a HTC jogtanácsosa. "Mint az okostelefonok iparának úttörője egy erős szabadalmi portfólióval, a HTC örömmel hozta létre ezt a megállapodást, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az innováció legyen a fókuszban, amivel a felhasználóknak kedvezünk."

A jó viszonyt látszólagosnak gondolhatnánk, de érdekes módon állítólag a technológiai együttműködés lehetőségét is vizsgálják a színfalak mögött. Nem zárható tehát ki, hogy a jövőben még szorosabbra fűződjön a HTC és a Nokia között a viszony. Mindenesetre a peren kívüli megállapodás és a szabadalmak megosztása, már most is mind kettejüknek jó. A vállalatok így képesek lesznek összpontosítania arra, hogy versenyképesebb termékeket hozzanak létre minden területen. A HTC pedig már eddig is sok partnerének fizetett licencdíjat, így ez sem lesz nekik új, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi, rossz anyagi helyzetben mobilonként néhány dollár is fájó lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward