Még tovább csökkenhet az alaplapgyártók száma

Úgy tűnik, hamarosan újabb két márkától kell búcsút venni, ugyanis az ECS és a BIOStar is más, jövedelmezőbb szegmensek felé fordul.

Még tovább csökkenhet az alaplapgyártók száma

A PC piac nagyon régóta gyengélkedik, amelynek elsődleges oka, hogy a felhasználók egyre inkább elfordulnak a klasszikus asztali számítógépektől, illetve noteszgépektől. Ez a tendencia kedvezőtlen hatásokat gyakorol az egyes komponensgyártókra, igaz, a gamereknek szánt termékek népszerűsége valamelyest azért javít a helyzeten, de megváltást aligha hoz.

A kedvezőtlen piaci helyzet következtében az alaplapgyártók például komoly forgalomcsökkenésre számíthatnak: negyedéves szinten 20-30% közötti mértékben csökkenhetnek a szállítási mutatók az idei év második negyedévében. Az óriási visszaesés mögött több ok húzódik: egyrészt a vásárlói kereslet csökken, de a forgalomra a valutaárfolyamok ingadozásai, a politikai bizonytalanság és a Kaby Lake processzorok késése is negatív hatást gyakorol.

Galéria megnyitása

Hogy mit jelent ez éves szinten, gyártóra bontva? A DigiTimes szerint az ASUS és a Gigabyte esetében éves szinten 5%-os forgalomcsökkenés mutatkozhat, így ezek a vállalatok mintegy 17 millió alaplapot szállíthatnak le idén. Az MSI jelentősen lemarad az élbolytól, hiszen csak 4,5 millió alaplap leszállítására lesz lehetősége, az ASRock pedig még kevesebb, mindössze 4 millió alaplappal képviselteti magát a piacon. A kisebb gyártók ennél is szerényebb teljesítményt nyújthatnak: a Colorful 1,9-2 millió, az ECS 2 millió, a BIOStar pedig kevesebb, mint egymillió alaplapot szállíthat le idén.

A kedvezőtlen helyzet hatására a kisebb alaplapgyártók feladhatják a harcot, és inkább jövedelmezőbb piacok felé fordulhatnak. A DigiTimes informátorai szerint az ECS és a BIOStar is bedobta már a törölközőt, ami az adatok alapján nem túl meglepő. Az ECS már be is fejezte a saját márkás alaplapok gyártását, a BIOStar pedig a beágyazott rendszerekre helyezte át a fő hangsúlyt.

Galéria megnyitása

A kisebb gyártók távozásából az ASUS és a Gigabyte profitálhat, ugyanis átvehetik azokat belépőszintű és középkategóriás alaplapokra vonatkozó rendeléseket, amelyeket eddig az ECS és a BIOStar teljesített. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor a Gigabyte és az ASUS szállítási mutatói ennek következtében a tavalyi szinten maradhatnak, azaz megúszhatják a csökkenést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap