Még több érdekesség a Noctua tarsolyából

Még több érdekesség a Noctua tarsolyából

A Noctua különleges processzorhűtőinek egy részéről egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk, ám azóta több olyan érdekességről is érkeztek információk, amelyeket mindenképpen érdemes szemügyre venni. Természetesen most is processzorhűtőkről lesz szó, méghozzá az extrémebb fajtából.

Az első különlegesség egy nagy hűtőteljesítményű megoldás, amelynél a ventilátorokat az alumínium lamellák felett helyezték el. Az újdonság hűtőtömbjének egy része a memóriafoglalatok fölé is belóg, így az alumínium lamellák felett elhelyezett ventilátor a memória modulokra is fúj némi levegőt. Természetesen a különleges felépítéstől nem kell félni, ugyanis a hűtőtömb alatt 70 milliméternyi hely van, ami bőven elegendő még a magasabb hűtőbordákkal ellátott memóriamodulok számára is. A 25 mm vastag hűtőventilátorokkal ellátott megoldás nem sokkal nagyobb, mint egy hagyományos, torony formátum köré épülő felsőkategóriás processzorhűtő.

A processzorhűtő talpazatától az alumínium hűtőbordákhoz hét darab, rézből készült, nikkel bevonattal is ellátott hőcső juttatja el a processzor által termelt hőt. Érdekesség, hogy a két hűtőtömb együttesen  20%-kal nagyobb hűtőfelületet kínál, mint a méltán népszerű NH-D14-es termék. A hűtőtömbök felett természetesen most is irányított légáramú, úgynevezett Focused Flow ventilátorok helyezkednek el, amelyek 120 mm-es átmérővel bírnak.

A processzorfoglalat feletti példány egyébként az alaplap felső részét is ellátja némi levegővel, azaz a VRM áramkör hűtését is tudja valamelyest javítani.

 

A gyártó ezzel együtt egy különleges, torony formátumú processzorhűtőt is bemutatott. Ezt a prototípust úgy reklámozzák, hogy 100%-ban hozzáférhetővé teszi a memóriafoglalatokat, ugyanis nem ér a közelükbe. Ennek ára is van, ugyanis a torony így felfelé terjeszkedik. Az "U" alakú hőcsöveket használó termékre gond nélkül fel lehet szerelni akár egy 140 mm-es átmérőjű ventilátort is és ezt a mérnökök meg is tették.

Az NF-P14-es légkeverővel érkező újdonság hét darab, rézből készült, nikkel bevonattal is ellátott hőcsövet tartalmaz, amelyek hatékonyan továbbítják a processzor hőjét az alumínium lamellákhoz. A kedvező áron forgalomba kerülő processzorhűtőhöz ugyan majd csak egyetlen egy ventilátor jár, de igény esetén egy másodikat is könnyedén fel lehet majd rá szerelni.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, egy úgynevezett D-Type processzorhűtőről is lehullott a lepel, amely ugyanazt a koncepciót követi, mint a már oly sokszor emlegetett NH-D14, azaz két toronyból áll. Méretét tekintve az újdonság egy kategóriában helyezkedik el az említett processzorhűtővel, de tartalmaz néhány olyan optimalizációt is, ami az NH-D14-ből hiányzik. A hűtőtömböknél alkalmazott alumínium lamellák fentről lefelé haladva elkeskenyednek, így a processzorfoglalat körül némi szabad hely keletkezik, ami a VRM hűtőbordák és a memóriamodulok szempontjából egyaránt jó hír. Az alul elhelyezkedő hűtőbordáknál egy bevágás is látható, ami 60 milliméternyi helyet biztosít a memóriamodulok felőli oldalon a magasabb hűtőbordával ellátott példányok számára.

A termék esetében alkalmazott alumínium lamellák száma is nőtt: az 50 darab lamella nagyobb hűtőfelületet kínál majd, mint az NH-D14 hűtőtömbjei. További különbség, hogy az új processzorhűtő már nem a jól ismert NF-P12-es ventilátorokat alkalmazza, hanem az ugyancsak 120 mm-es átmérővel rendelkező Focused Flow légkeverőket, amelyekről korábban már volt szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward