Még mindig nem készül elég bizonyos Intel processzorokból

Egyelőre nem derült ki, mikor oldódhat meg a helyzet.

Még mindig nem készül elég bizonyos Intel processzorokból

Az Intel háza táján tavaly nyáron kezdődött az a kedvezőtlen időszak, amely miatt hiány alakult ki bizonyos processzorokból, így a termékek ára hamar elindult felfelé. A vállalat természetesen mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzet javuljon: új üzemegységeket állítottak csatasorba, extra befektetésekkel próbálták növelni a gyártókapacitást, sőt, egyes lapkakészletek esetében régebbi gyártástechnológiára ültették át a termelést, hogy a 14 nm-es csíkszélesség valamennyire fellélegezhessen. Idén áprilisban már úgy tűnt, sikerül végre felszámolni a kedvezőtlen helyzetet, így az év második felében nem lesz már hiány az Intel processzoraiból, ám a Lenovo és a HP legfrissebb beszámolója szerint még mindig problémák vannak ezen a téren.

A The Register riportja szerint a HP és a Lenovo illetékesei nem túl optimisták a helyzetet illetően, legalábbis ennek adtak hangot a Barcelonában megrendezett Canalys Channels Forum alkalmával. A HP Personal Systems Business részlegének elnöke, Alex Cho úgy látja, a hiányállapot nem csak az Intel processzorokat, hanem egyéb Intel termékeket is érinti, így ez az év igazán keménynek tekinthető. Szerinte a hiányállapot egy vagy két negyedévig még biztosan fennáll majd.

A Lenovo vezérigazgatója, Gianfranco Lanxi szerint az Intel termékeinek hiánya a PC piac növekedését is visszafogja, ugyanis az elmúlt negyedév folyamán csak 4%-os növekedés mutatkozott, pedig ez akár 7-8% is lehetett volna, ha a piaci szereplők kapnak elég processzort.

A Canalys elnök-vezérigazgatója, Steve Brazier arról beszélt, hogy szerinte az Intel senkivel nem osztotta meg a hivatalos okait annak, hogy mi okozza a processzorhiányt, így erről a PC gyártók sem tudnak, vagyis nekik sincs több információjuk ezen a téren, mint nekünk. Szerinte egyelőre nincs jele annak, hogy rövidtávon megoldódhatna a helyzet.

Galéria megnyitásaAz Intel a Tom’s Hardware munkatársainak hivatalos közleményben részletezte, mi a helyzet gyártókapacitás terén. Ezek alapján úgy tűnik, hogy az Intelnél folyamatosan dolgoznak azon, hogy a kereslet és a gyártás egyensúlyba kerülhessen. Ennek érdekében további 1 milliárd dolláros befektetést eszközöltek, amit a gyártókapacitás növelésére, illetve a rugalmasság javítására fordítanak. Az erőfeszítések hatására a 14 nm-es gyártókapacitás 25%-kal nőtt, ezzel egy időben pedig a 10 nm-es csíkszélesség felfuttatásán is dolgoznak. Gyakorlatilag minden negyedévben sikerült tovább növelni a gyártókapacitást, ám ennek ellenére az év első felében mégis felülmúlták a megrendelések a saját belsős várakozásaikat, valamint az elemzői várakozásokat is. A kereslet és a gyártókapacitás közötti szakadékot folyamatosan próbálják csökkenteni, így az év második felében már több chip készül, mint az első negyedév folyamán.

Ezzel együtt arra is koncentrálnak, hogy a legújabb processzorgenerációk elérhetősége legyen az elsődleges szempont, hiszen ezek a partnerek számára is fontosak, ugyanis ezek a nagy növekedést biztosító szegmensekbe tartoznak. 2020 folyamán tovább növelik majd a gyártókapacitást, így remélhetőleg még kisebb lesz a szakadék a kereslet és a kapacitás között.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a hiányállapot pontosan meddig tart majd. Érdekesség viszont, hogy a DigiTimes beszámolója szerint a szerverpiaci szereplők sem elégedettek, hiába koncentrált az Intel arra, hogy az üzleti szegmensbe szánt Xeon processzorok termelése viszonylag zökkenőmentes lehessen, mégis szoros maradt kínálat, így a szereplők aggodalmukat fejezték ki, ugyanakkor megerősítették: az aktuális termelés elegendő ahhoz, hogy a negyedik negyedév folyamán teljesíteni tudják szállításaikat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap