Még mindig a válságot nyögheti a Telekom

Még mindig a válságot nyögheti a Telekom

Nem is igazán az árbevétel visszaesésének mértéke lehet érdekes a Magyar Telekom első negyedéves jelentésében, sokkal inkább a cég egyes komponenseinek teljesítménye - mondta a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. A vonalastelefon-előfizetések számának visszaesése már régi történet, a motornak számító mobilüzletág esetében viszont fontos kérdés, hogy az előző negyedévi visszaesés után sikerült-e szinten tartani, netán javítani a bevételeket, ez ugyanis egy kis iránymutatással szolgálhat a jövő tekintetében is. Az internet- és főleg a mobilinternet-üzletágnál javulást vár Blahó, igaz, viszonylag új szolgáltatásról lévén szó, utóbbi esetében az alacsony bázis miatt volt is hova fejlődni. Kérdés továbbá, hogy az első negyedévben milyen költségekkel járhattak a Telekom kétes macedóniai szerződései ügyében folyó vizsgálatok.

A Telekomot a válság és az éleződő árverseny is érzékenyen érintette, és a menedzsment várakozásai szerint évekbe telhet az eredményszámok érezhető javulásának beindulása - vélik az Erste elemzői.

Addig azonban a csökkenő tőkeberuházások (Capex) lehetővé tehetik az osztalékszint változatlanul hagyását. Az árbevétel visszaesésének mögöttes okai a viszonylag alacsony lakossági fogyasztás és vállalati megrendelések, illetve az első negyedévben relatíve erős forint külföldi leányok eredményét erodáló hatása.

Bár a magyarországi recesszió az első negyedévben még nyomást gyakorolt a távközlési szektor árbevételére, az éves összehasonlítás ezúttal kevéssé alkalmas az idei év egészére vonatkozó következtetések levonására, a recessziós hatások ugyanis csak 2009 második felében érték el igazán a Magyar Telekomot - véli Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője. Az időszak során rosszul érintették az árbevételt a leányok euróban bonyolódó forgalma miatt a devizapiaci folyamatok is. Mindent egybevetve Gyurcsik az első negyedévben az árbevétel 8,1 százalékos csökkenésére számít év/év alapon. Ez elsősorban azonban a magas bázisból következik, és kevésbé a negatív trendek felgyorsulását jelzi, így a szakember egyelőre úgy véli, hogy a társaság képes tartani az egész évre vonatkozó saját várakozásait. A Concorde elemzője régiós összehasonlításban a Telekom operatív teljesítményét sokkal egészségesebbnek tartja a lengyel TPSA-énál, és a Telefónica O2-nél is kisebb arányú árbevétel-csökkenésre számít.

A szezonálisan gyenge első negyedév során a menedzsmentnek az árbevétel, illetve a tisztított EBITDA éves 5-7 százalékos csökkenésére vonatkozó várakozásánál nagyobb mértékben csökkenhetett a forgalom, ezt azonban még kompenzálhatják a következő negyedévek - véli Kuti Ákos, a Cashline elemzője. Befektetői szempontból mindenesetre megnyugvást hozhatna, ha végre lezárulnának a montenegrói és macedón szerződések körüli vizsgálatok és azok további várható költségei nem függnének Damoklesz kardjaként a cég felett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward