Még mindig a Nokia vezeti az okostelefon-eladási listákat

Jelentős szeletet hasít ki a finn Nokia az okostelefonok piacából, azonban ez a részesedés folyamatosan csökken a RIM, HTC és Apple javára.

Még mindig a Nokia vezeti az okostelefon-eladási listákat

Jelentős szeletet hasít ki a finn Nokia az okostelefonok piacából, azonban ez a részesedés folyamatosan csökken a RIM, HTC és Apple javára.

A Gartner elemzése szerint az elmúlt évben 60,9 millió darab okostelefont szállított le a Nokia, így a piac 43,7 százalékát szerezte meg. Ez több mint kétszerese az őt követő cég, a RIM (Research In Motion) részesedésének, azaz 16,6 százaléknak. Azonban annak ellenére hogy a Nokia az okostelefon-tortából a legnagyobb szeletet hasítja ki, továbbra is fokozatosan csökken a részesedése. 2007-ben majdnem a piac felét, 49,4 százalékát birtokolta, miközben 0,8 százalékkal több telefont adott el. A Gartner szerint a Nokia alsókategóriás okostelefonjai továbbra is sikeresek lesznek, azonban a csúcskategóriás N-sorozatú termékei elég erős konkurenciába ütköznek.

Ilyen konkurencia például a BlackBerry Bold vagy a BlackBerry Storm a RIM műhelyéből, amiknek köszönhetően a vállalat a 2007-es 9,6 százalékos részesedésről 16,6 százalékosra ugrott fel tavaly. Az eladások ennek a két készüléknek köszönhetően 96,7 százalékkal növekedtek.

Az Apple még látványosabb fejlődést mutatott fel, a 2007-es 2,7 százalékról 2008-ban 8,2 százalékra tornázta fel magát a Gartner szerint, miközben az eladások 245,7 százalékkal bővültek. A HTC is növekedett, köszönhetően a T-Mobile G1-nek és HTC Touch Diamond-nak: 3 százalékról 4,2 százalékra nőtt a vállalat részesedése. A Samsungot nem jelölte külön a forrás, ezért csak a 2007-es és 2008-as utolsó negyedévi adatokat tudjuk összevetni, ők 1,8 százalékos részesedésüket 4,2 százalékra tudták növelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward