Még mindig a kalózok költenek a legtöbbet zenére

Érdekes felmérés látott napvilágot nemrégiben Nagy-Britanniában, amely - egyben egy korábbi, hasonló vizsgálat eredményeit is megerősítve - kimutatta, hogy mindenki másnál többet költenek zenére azok az emberek, akik mellesleg illegális letöltéseket is végeznek.

Még mindig a kalózok költenek a legtöbbet zenére

Érdekes felmérés látott napvilágot nemrégiben Nagy-Britanniában, amely - egyben egy korábbi, hasonló vizsgálat eredményeit is megerősítve - kimutatta, hogy mindenki másnál többet költenek zenére azok az emberek, akik mellesleg illegális letöltéseket is végeznek.

Konkrét számokat tekintve ez annyit jelent, hogy míg a magát "teljességgel tisztességesnek" valló nagy átlag átlagosan mindössze mintegy 33£-ot költ zenére, addig a kalózok esetében az átlag ennek több, mint a duplája, 77£ évente. (A felmérés 1.000, 16 és 50 év közötti, internet-hozzáféréssel rendelkező alanyt vizsgált; ennek körülbelül a 10%-a, tehát 100 fő ismerte el, hogy letöltés útján is szerez be zenéket)

Ez az eredmény tehát nem kevesebbet jelent, mint hogy Peter Mandelson brit gazdasági államtitkár, valamint általában véve a zenekiadók dédelgetett kis kedvence, a netes "három csapás" törvény valóban nemhogy nem javítana a zenekiadók helyzetén, hanem épp ellenkezőleg, tovább rontana azon.

Csak Nagy-Britanniában mintegy hétmillióra becsülik az illegális fájlmegosztók létszámát. A Brit Fonográfiai Ipar (BPI) becslése szerint ez a temérdek jogsértés 200.000.000£-ba fog kerülni nekik az idén.

Peter Bradwell, a felmérést az Ipsos Mori-tól megrendelő Demos szervezet berkeiből azonban arra mutat rá, hogy a zeneipar így nem fog célt érni - csakis úgy és akkor szedhetik újra össze magukat, ha felismerik végre, hogy alapvető változáson mentek át az emberek zenehallgatási szokásai, és hogy most már mindenki alacsony árakat és gyors, egyszerű hozzáférést igényel a zenékhez.

Alátámasztotta ezt az álláspontot Mark Mulligan, a Forrester Research embere is, rámutatva, hogy épp a fájlmegosztók azok, akik a leginkább érdekeltek a zenében - a fájlmegosztás pedig remek eszköz arra, hogy olyan új zenészeket fedezhessenek fel, akikről soha addig még csak nem is hallottak. Mint mondta, virágkorát éli az a nemzedék, akikben már eleve ki sem alakult a "zene, mint költséges árucikk" fogalma. Így tehát csak akkor fognak fizetni érte, ha az ár tényleg szinte észrevehetetlenül alacsony lesz.

Maguk a zenészek megosztottak a kérdésben. Lily Allen és James Blunt támogatja ugyan a kalózellenes hadjáratot, ám Shakira úgy nyilatkozott, hogy a fájlmegosztás révén közelebb kerül a rajongóihoz.

Idevágó, pozitív érdekesség még, hogy közös vállalkozásban elvileg még az idén beindítja majd a Virgin Media és a Universal Music az első zene-előfizetési rendszert, melynek keretében a kuncsaftjaik 15£ átalánydíj ellenében annyi zenét tölthetnek le és tarthatnak meg az Universal katalógusából, amennyit csak akarnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward