Még három Lumiát tervez a Nokia a jelenlegi szériába

A Nokia háza táján alig, hogy leleplezték a két csúcskategóriás Lumiát, máris gőzerővel dolgoznak az alsóbb rétegekbe szánt Windows Phone-os okostelefonokon. Ez persze jó hír, de korai lenne az öröm a részünkről, mivel a forrás szerint ezek csak a következő évben kerülhetnek a boltokba.

Még három Lumiát tervez a Nokia a jelenlegi szériába

A Nokiánál épphogy csak leleplezték a két csúcskategóriás Lumiát, máris gőzerővel dolgoznak az alsóbb rétegekbe szánt Windows Phone-os okostelefonokon. Ez persze jó hír, de korai lenne az öröm a részünkről, mivel a forrás szerint ezek csak a következő évben kerülhetnek a boltokba.

A trió tagjai közül a legolcsóbb a Glory névre hallgató eszköz lesz. Ez a Lumia 610-et válthatja le, így értelemszerűen, most sem a kirívó tulajdonságok, hanem az ár kerül előtérbe. A jelek szerint ezen továbbra is a jelenlegi Windows Phone 7 rendszer fut majd, azon belül persze a legfrissebb, 7.8-as kiadás. Ez már több újítását is tartalmazza a WP 8-nak, de komoly változásokra nem kell számítani, így a bővíthető háttértárról például biztos le kell mondanunk.

A gép lelke egy 800 MHz-es Qualcomm SoC lesz, feltehetően egy MSM7227A, ami egy Cortex-A5 magot, és egy Adreno 200-as grafikus egységet foglal magában. A rendszermemória mérete továbbra is csak 256 MB, így sajnos az alkalmazások között belefuthatunk inkompatibilis példányokba. A telefon utolsó ismert paramétere a megjelenítője, ezúttal egy 4 hüvelykes WVGA panel tölti majd ki az előlapot, szemben a jelenlegi modell 3,7 colosával.

A ranglistán a Glory fölött kap majd helyet az egyelőre csak Flame-ként emlegetett készülék. Ezen már a Windows Phone 8 fogja tiszteletét tenni, és maga a hardver is jelzi ezt, ugyanis kétmagos lapkát kapunk, és lesz microSD bővítőhely is. A SoC kiléte nem tisztázott, az MSM8225 mellett a NovaThor U8500 sem zárható ki; csak annyi biztos, hogy 1 GHz-es órajelen üzemelhetnek a magok. A központi memória 512 MB-os lesz, a háttértár kapacitása pedig 4GB. Itt már lehetőségünk van ezt bővíteni is, így nem okoz gondot, hogy gyárilag bizony szűkösre szabták háttértárat.

A kijelző szerepében ennél a modellnél is egy 4 hüvelykes, 800 x 480 képpontos (WVGA) felbontású panel lesz, mint a Lumia "Glory" 620 esetében, a főkamera segítségével pedig 5 megapixeles fotók készítésére lesz lehetőségünk.

Az újdonságok között a legdrágább a Zeal lesz. Ez csak néhány ponton mutat majd eltérést a Flame-hez képest, így árban valószínűleg közel állhatnak majd egymáshoz. A sebességért felelős részleg például változatlan, tehát ebben is egy 1 GHz-es frekvencián dolgozó kétmagos chip és 512 megabájtnyi rendszermemória kapott helyet. A különbségek viszont annak ellenére is feltűnőek, hogy kevés van belőlük. Például nagyobb lesz a mobil kijelzője: itt a Lumia 820-ból ismert 4,3-as WVGA (800 x 480) felbontású kijelzővel nézünk farkasszemet. Az operációs rendszer ezúttal is a Windows Phone 8, és ebben a telefonban a háttértár kapacitása megduplázódott, így extra microSD kártya használata nélkül is 8 GB áll rendelkezésünkre.

A három Lumia termékcsaládot erősítő Nokia megjelenését 2013 első negyedévére jósolják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward