Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Még egy ideig sokkolhat a külföldi netezés

Volt már olyan ügyfél, aki egy külföldi internetezés után egymillió forint fölötti számlát kapott a szolgáltatójától, ezért fordult a hivatalhoz - mondta lapunknak Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. Az EU ezt a helyzetet akarta kizárni, amikor arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy július 1-jétől minden, az unió területén barangoló ügyfelüknél be kell állítsák az adatroamingot használóknak a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

A külföldre utazóknak és a magas internetszámláktól tartóknak nem kell július 1-jéig várniuk, előtte is kérhetik a mobilszolgáltatójukat, hogy állítsa be a limitet. Az uniós rendelet értelmében júliustól az 50 eurós határ beállítását minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket. (A jogszabály szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót, azaz júliustól ez az összeg legfeljebb bruttó 17 220 forint lehet.)

A szolgáltatók a korlátot adatmennyiségben is kifejezhetik, ha az ügyfeleket előre tájékoztatják. Ekkor sem lehet a felkínált határ a nettó 50 eurós alapértelmezett értéknél magasabb. A szolgáltatóknak a barangoló ügyfeleiket sms-sel, e-maillel vagy a számítógépen felugró ablakkal tájékoztatniuk kell arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát 80 százalékát. Ha az ügyfél forgalma túllépi a limitet, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie és jeleznie, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költséget. Amennyiben az ügyfél nem válaszol, a szolgáltató meg kell szüntesse a barangolásos adatátviteli szolgáltatást, nem számolhat fel további díjat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward