MediaTek MT8135: A középkategória ura

Az új chip immáron kinőtte a kínai jelzőt. Olyan új megoldásokkal találkozhatunk benne, mint a big.LITTLE MP és a PowerVR 6-os szériája.

MediaTek MT8135: A középkategória ura

A MediaTek egymás után mutatja be új termékeit, és úgy néz ki, hogy a fejlődés egy pillanatra sem áll meg náluk. A mostani alanyunk például már olyan dolgokat használ fel, amit a nagyobb vállalatok repertoárjában sem láthattunk korábban.

Az MT8135 alapját természetesen ezúttal is az ARM-tól licencelt technológiák adják. A MediaTek ráadásul nem csak a magokat vette kölcsön, hanem a big.LITTLE architektúrát is, illetve annak a hatékonyabb variánsát, amit korábban még nem láthattunk bevetésen. A big.LITTLE MP lényege abban áll, hogy itt már a különböző klaszterek nincsenek teljesen elhatárolva egymástól, akár egyszerre is dolgozhatnak, tehát az alkalmazott Cortex-A15 és Cortex-A7 egységek nem csak válthatják egymást, hanem akár együtt, minden erejüket latba vetve is munkálkodhatnak. Ám a MediaTeknek ez még így is csak egy költséghatékonyabb egysége, ennek megfelelően pedig nem a klasszikus 4-4 processzormagos felállással van dolgunk, hanem egy szerényebb 2-2 processzormagossal. A Cortex-A15-ök 1,7 GHz-en fognak pörögni, míg a javarészt energiahatékonyságért felelős Cortex-A7-ek esetében 1,2 GHz jelenti a plafont.

Ráadásul nem csak a processzormagok a tekintetben nyújt kiemelkedőt az MT8135, hanem a grafikus egységet figyelembe véve is. A korábban használt PowerVR SGX544 iGPU-kat ugyanis ezúttal már az Imagination Technologies legújabb termékeinek egyike, nevezetesen a PowerVR G6200 fogja váltani. Teljesítményben ez egy óriási előreugrás, és a támogatott API-k köre is sokkal szélesebb. A Rogue architektúrára épülő GPU-k boldogulnak az OpenGL ES 3.0-val, az OpenCL 1.2-vel, minden eddigi OpenGL-lel, valamint képesek kihasználni a DirectX 11.1 adottságait is.

A SoC széles kapcsolati lehetőségeket is rejt, nem kell például a Miracastról sem lemondanunk, ami az egyik legújabb vezetékmentes kijelző szabvány jegyében tetszeleg. Itt is jelen van a négy az egyben kommunikációs modul, ami integrál mindent, amelyre egy telefonban szükség lehet: van 802.11 b/g/n WLAN, Bluetooth 4.0 modul, GPS vevő (GLONASS támogatással) és FM rádió is. Az egyetlen hiányolható dolog az NFC chip lesz, és szívesen láttunk volna egy integrált mobil kommunikációs modemet is, de ezeket persze utólag úgyis pótolják. A memóriavezérlő LPDDR3 és hagyományos DDR3 modulokkal is szót ért, így a kellő sávszélességnek sem leszünk híján, és az energiahatékonyságról is gondoskodhatnak a gyártók.

A fentieknek köszönhetően az MT8135 teljesítménye egészen jó. Néhány tesztnek már alávetették, és a Samsung Exynos 5 Dualt eléggé szépen kenterbe verte, a harmadik tesztalanynak, a Tegra 3-nak a jelenléte pedig már erősen megkérdőjelezhető volt, hiszen egyetlen mérési ponton sem tudta, még a felét sem hozni a MediaTek chipjének. A Geekbench alatt a kétmagos Exynos 5 még nem volt nagy hátrányban, de a GLBenchmark, a Vellamo és az AnTuTu esetében már itt sem volt szó szoros párharcról.

A MediaTek az MT8135-tel széles piacot venne célba, de az igazi piaca a középkategória lehet majd, tekintve, hogy a MediaTekre épülő eszközök általában kiemelkedő ár-érték aránnyal bírnak. Arról pontosan nem esett szó, hogy ez a megoldás mikor tűnhet fel végtermékek formájában, de a cél valószínűleg 2014 eleje - a tömegtermelés megkezdésére hamarosan sor kerülhet.

És ha már a MediaTeknél tartunk, tegnap egy másik bejelentésre is sort kerítettek, melynek keretében már hivatalosan is elrajtolt a szintén érdekes konstrukciónak tűnő MT6592. Ebben nyolc szinkronban tevékenykedő Cortex-A7 mag van, amelyhez foghatót szintén nem láttunk korábban, és az előzetesen napvilágot látott adatok alapján, ez is egészen ígéretes. "Részletesebben" az első ténylegesen nyolcmagos SoC-ról itt írtunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward