Mától kapható az Nvidia GeForce GTX 1060-as videokártyája

A július 7-i formális rajtot követően mostantól kereskedelmi forgalomban is elérhető az újdonság, sőt, a teljesítményét vizsgáló első tesztek is elkészültek.

Mától kapható az Nvidia GeForce GTX 1060-as videokártyája

Az Nvidia hirtelen ötlettől vezérelve a tervezettnél hamarabb, már július 7-én bemutatta GeForce GTX 1060-as videokártyáját, igaz, akkoriban hivatalosan még csak a 6 GB-os modellről esett szó. Az előrehozott rajtot minden bizonnyal az RX 480 korábbi megjelenése indokolta.

Akkoriban arról volt szó, hogy a GP106 alapú újdonság július 19-én, azaz ma válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban. Erre most sor is került, így hamarosan csokorba szedjük a partnerek GeForce GTX 1060-as videokártyáit, ám előtte érdemes áttekinteni, mit kell tudni a GeForce GTX 1060-as modellről.

A GeForce GTX 1060 alapját egy új, GP106 kódnévre keresztelt GPU adja, amely természetesen Pascal architektúra köré épül és 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készül. A GPU fedélzetén 1280 CUDA mag kapott helyet, amelyek 10 SM tömbbe tömörülnek. Textúrázókból a GeForce GTX 1080 alapját adó GP104-hez képest feleannyit, azaz csak 80-at, renderelő egységekből 48-at foghat munkára a rendszer, a memória-adatsín pedig ezúttal „csak” 192-bites. A GPU 1506 MHz-es alap-órajelen dolgozik, a GPU Boost 3.0-s átlag-órajel 1708 MHz-es értéket képvisel. Memória terén egyelőre csak a 6GB-os változat léte lett megerősítve, ami 8 GHz-es effektív órajelen ketyegő chipeket cipel a NYÁK-ján.

A 192,2 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodó videokártya 120 wattos TDP-vel rendelkezik, tápellátását pedig egyetlen hattűs PCI Express kábelen keresztül oldja meg. A PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületet használó újdonság hátlapján összesen három darab DisplayPort 1.3/1.4-es port, valamint egy Dual-Link DVI és egy HDMI 2.0b port sorakozik. Az SLI csatlakozó tényleg hiányzik a nyomtatott áramköri lapról, ahogy azt a pletykák már megjósolták. A kártya G-Sync, Ansel, GameStream, Vulkan API, OpenGL és DirectX 12 (Feature Level 12_1) támogatással egyaránt rendelkezik, és természetesen a VR Ready plecsnit is megkapta.

Az új videokártya esetében az egyedi modellek 279 euróba kerülnek, míg a Founders Edition modellekért 319 eurót kérnek el. Az egyedi felépítésű modellek hivatalos hazai listaára 92 399 forint, de a legtöbb kártya drágább lesz ennél. Aki Founder's Editionre vágyik, az csak az Nvidiától rendelheti azt meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward