Masszív, milliárdos kártérítést kell fizetnie az Apple-Broadcom párosnak

A két vállalat egy kaliforniai ítélet szerint közösen sértette a Caltech szabadalmát.

Masszív, milliárdos kártérítést kell fizetnie az Apple-Broadcom párosnak

A technológia világában mondhatni teljesen hétköznaposak a szabadalomsértési perek, és esetenként ezek bizony milliárd nagyságrendűek lehetnek, ahogy azt a mostani példa is jól mutatja. A Kaliforniai Műszaki Egyetem több évig tartó vizsgálat során érte el, hogy a bíróság jelentős kártérítést ítéljen a számára.

A Caltech négy év után nyugodhat meg, miután a kaliforniai bíróság úgy határozott, hogy jogos az intézmény követelése, és az Apple, valamint a Broadcom valóban szabadalomsértést követett el. Az ítélet értelmében 1,1 milliárd dollárt, vagyis napi árfolyamon átszámolva, nagyjából 340 milliárd forintot kell a két technológiai vállalatnak kifizetnie a Kaliforniai Műszaki Egyetem részére.

A szóban forgó bírság két összegből tevődik össze, az Apple és a Broadcom ugyanis értelemszerűen külön büntetést kapott. Az Apple-nek 837,8 millió dollárt kell fizetnie a Caltech részére, a Broadcom pedig egy 270,2 millió dolláros számlát kapott. A Caltech jogászai pontos számításokkal hozták ki ezeket a számokat, minden egyes szabadalomsértő chipet használó eszköz után 1,4 dollárt kell fizetnie az Apple-nek, és 26 centet pedig a Broadcomnak. A techcégek ügyvédje ezt túlzónak találta, véleménye szerint nem jogos az ítélet, és a szabadalomról a tulajdonosa igazából azt sem tudta, hogy azt fel lehet használni arra, amire a Broadcom tette.

Galéria megnyitása

De milyen szabadalmat sértettek a vállalatok? Nos, a kaliforniai bíróság döntésének értelmében olyan Wi-Fi chipeket készített a Broadcom az Apple számára, melyek részben a Caltech által szabadalmaztatott eljárást használtak a működésük során. 802.11n és 802.11ac támogatású Wi-Fi chipek egyaránt érintettek, ezekre a lapkákra kizárólag az Apple-nek volt szüksége. Jellemzően iPhone-okban kötöttek ki évekkel ezelőtt a szabadalomsértő komponensek, de más eszközökben is felbukkanhattak ezek az egységek – 2010-ig vezet vissza az ügy.

„Örömmel vettük tudomásul, hogy a bíróság is úgy találta, hogy az Apple és a Broadcom megsértette a Caltech szabadalmát.” – jelentette ki az egyetem szóvivője az ügy kapcsán. „Mint nonprofit felsőoktatási intézmény, a Caltech elkötelezett amellett, hogy megóvja szellemi tulajdonát az emberi tudás kibővítésére és a társadalom javára irányuló küldetésének elősegítése érdekében az oktatással integrált kutatás révén.”

Bár egészen nagy összegű büntetésekről beszélhetünk az Apple és a Broadcom esetében is, valójában egyik vállalatot sem különösebben rázza majd meg ez. Apple készpénztartaléka ugyanis 200 milliárd dollár felett van, és a legutóbbi negyedévben is több mint 22 milliárd dolláros nettó bevételt könyvelhetett el, és még a Broadcom is több mint 5 milliárd dollárral rendelkezik a legutóbbi adatok szerint. Ráadásul éppen a közelmúltban írt alá a két vállalat egy 15 milliárd dolláros, több éves együttműködési megállapodást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap