Máris beépült a Waze a Google Mapsbe

A Google térkép alkalmazásában feltüntek az első Waze jelentések. Az Androidon és iOS-en is elérhető szolgáltatás egyelőre régiókra korlátozódik. 

Máris beépült a Waze a Google Mapsbe

A Google csillagászati összeget fizetett a Waze-ért, és nagyon úgy fest, hogy szeretnék, ha ez a pénz minél hamarabb megtérülne a felhasználói bázis gyarapodásával (hiszen a Google Maps ingyenes).

A mérnökök a jelek szerint mindkét oldalon nagyon gyorsan dolgoznak, hiszen a két vállalat papíron csak két hónappal ezelőtt, június derekán egyesült. Ekkor kezdhették meg a közös munkálatok, és máris vannak "kézzel fogható" eredmények. Azt azonban fontos kiemelni, hogy ez az egyesülésnek még csak az első fázisa, hiszen valószínűleg ennél sokkal mélyebb egybeágyazódásról lesz szó a páros alkalmazásai között. (Hosszútávon valószínűleg a Google teljesen bekebelezi a Waze-t.)

A frissített Google Maps egyelőre nem mindenhol tudja kezelni a Waze által küldött információkat, így most még csak bizonyos országok felhasználói használhatják ki ezt a kiemelt újítást. Az elsők között érdekes módon túlnyomórészt elmaradottabb területek vannak: Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Panama és Peru, de azért van néhány komolyabb helyszín is, így Svájc, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és persze az Egyesült Államok is szerepel a felhozatalban.

A közösségi navigációnak köszönhetően sokkal pontosabb képet kapunk az útviszonyokról annál, mintha csak egyszerűen a TMC (Traffic Message Channel) szolgáltatásra hagyatkoznánk. A kettő együtt az elképzelhető leghatékonyabb párost jelenti, hiszen a forgalom minden eddiginél gyorsabban tud lereagálni például egy balesetet, vagy esetleg egy sebesség mérési pontot. A valós idejű frissítések ráadásul egy gyorsan növekvő felhasználói bázistól érkeznek, akik általában aktívak is. A Waze "társadalom" már több mint 50 millió főt számlál, és ez a Google Maps-szel való társulást követően csak nőni fog.

Azonban nem csak a Google Maps járt jól a Waze 1,3 - 1,1 milliárd dolláros felvásárlásával, hanem maga a Waze is. A közösségi navigációs applikációban olyan új lehetőségek vannak, mint például a közvetlen Google kereső, a Waze térkép szerkesztő pedig a Google műholdképeit is használhatja, sőt, még a Google Street View-t is. Ezeknek köszönhetően a jövőben még pontosabb térképet kaphatunk minden szempontból tekintve.

Érdemes tehát mind a kettő programot felfrissíteni a felhasználóknak. A Google Maps és a Waze legújabb variánsa is elérhető már az adott operációs rendszer alkalmazásboltjában. Az androidosok ennek megfelelően az alábbi linkeknél a Play Store felé vegyék az irányt, akik pedig Apple termékkel rendelkeznek, azoknak az App Store-ból kell beszerezni az újdonságokat. Arról sajnos nem esett szó, hogy hozzánk mikor érhet el a Waze jelentéseket megjelenítő Google Maps, de a Waze-ban már használhatóak az újítások.

Google Play Store: Google Maps | Waze

Apple App Store: Google Maps | Waze

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward