Már vezeték nélkül is megy az Android Auto

Mostantól minden eddiginél egyszerűbben lehet kapcsolódni az androidos mobilokkal a gépjárművek fedélzeti rendszeréhez.

Már vezeték nélkül is megy az Android Auto

A Google három évvel ezelőtt jelentette be az Android Autót, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően most már arról számolhatunk be, hogy a rendszer végre készen áll arra, hogy vezeték nélkül is működésre lehessen bírni. A támogatott eszközök száma még szűkös, de ez folyamatosan bővülni fog.

Galéria megnyitása

Az Android Auto révén fejegységekkel és fedélzeti számítógépekkel lehet használni az androidos okostelefonokat. Ez a környezet képes arra, hogy a kapcsolatteremtést követően a felhasználó a gépjármű multimédiás rendszerét kihasználva telefonáljon például a WhatsAppon, a Messengeren vagy éppen a Skype-on keresztül, navigáljon a Waze vagy a Google Maps segítségével, esetleg a Spotifyról hallgassa a kedvenc zenéit, vagy a TuneInnel a megszokott rádióállomásait. Az Android Autót kezdetben csak néhány harmadik fél által létrehozott fejegység támogatta, mostanra viszont már elértünk arra a szintre, hogy lassan minden nagyobb autógyártó kínál Android Auto támogatással szolgáló fedélzeti rendszert az Auditól a Suzukiig.

Galéria megnyitása

Az okostelefon és a személygépjármű összeköttetése viszonylag egyszerűen történt eddig. Ha biztosított volt a támogatás, akkor csak rá kellett dugni a mobilt az autóba épített USB kábelre, amit általában egy rejtett zugba tettek a vállalatok. Ha ez megvolt, akkor a kapcsolatteremtés már automatikusan lezajlott. Ettől kezdve azonban már ennyit sem kell majd tenni, mivel a legfrissebb Android Auto alkalmazás már támogatja a vezeték nélküli létet is. A rendszer Wi-Fi-t használ a gondtalan kapcsolódáshoz, hogy minden helyzetben megfelelő sávszélesség álljon rendelkezésre, és elegendő egyszer társítania az autó tulajdonosának a mobilját, onnantól kezdve minden alkalommal magától csatlakozók az okostelefon a járműhöz az induláskor. A felhasználónak nem kell minden egyes indulás előtt pakolászni a mobilját a kijelölt helyre – akár a zsebében is hagyhatja –, plusz a kábel csatlakoztatásával foglalkozni, csak beül az autóba és indít, néhány másodperc elteltével pedig már lehet kezdeni a Waze navigációt és a Spotify zenelejátszást.

Galéria megnyitása

Sajnos a vezetékmentes Android Auto egyelőre csak az eszközöknek egy szűk részével működik. A Google hivatalos információi alapján az okostelefonok tekintetében az eddig megjelent kettő Pixel generáció négy tagjának valamelyike, a Nexus 5X vagy a Nexus 6P szükséges a vezeték nélküli Android Auto támogatás kihasználásához. A fejegységek tekintetében pedig még kisebb a választék, ugyanis a jelek szerint még csak a Kenwood és a JVC kínálatában van néhány olyan eszköz, ami alkalmas erre. Támogatja az Android Autót Wi-Fi-n keresztül a DVD lejátszóval is szolgáló KW-V940BW és a „lemezmentes” KW-M845BW JVC rendszer, a Kenwood palettáján pedig a beépített Garmin navigációval is szolgáló DNX995S, az érintőkijelzős, DVD-s DDX9905, valamint a lemezlejátszót nélkülöző DMX905S alkalmas erre.

Galéria megnyitása

A vezeték nélküli Android Auto támogatást biztosító eszközök sora folyamatosan bővülni fog, és idővel valószínűleg az autógyártók a fedélzeti rendszerekhez is kínálnak majd megfelelő hardvert, hogy gondtalanul menjen a vezeték nélküli összeköttetés. Ezzel a fejlesztéssel a mobil és az autó összekapcsolódása minden korábbinál jobb felhasználói élményt képes biztosítani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward