Shop menü

MÁR TUDJUK, MIKOR JÖHET A SONY ÉS A HONDA KÖZÖS VILLANYAUTÓJA

A rendeléseket már jóval a szállítást megelőzően elkezdik felvenni, de azt még nem tudni, milyen lesz az első kész termék.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már tudjuk, mikor jöhet a Sony és a Honda közös villanyautója

A Honda és a Sony az év elején jelentette be, hogy kollaborációban egy új villanyautót hoz létre, illetve nem egy autóról, hanem egy komplett sorozatról beszélhetünk majd, ha minden jól megy. Egy teljesen új márka létrehozására számíthatunk, de ezen a téren azért egyelőre még eléggé ködösek a részletek.

Egészen biztos, hogy nem Honny, és nem is Sonda lesz az új márka, ami a két vállalat együttműködéséből fog létrejönni, de ez most még nem is számít. Ugyanis a legfrissebb bejelentés szerint eléggé sokat kell arra várni, hogy az tervek valóra váljanak. Pedig igazából már mindkét térfélen úgy tűnt, hogy minden adott az első kész járműhöz. A Honda már forgalomba is hozott villanyautót, a Sony pedig több működő tanulmányt alkotott mostanra a Vision megnevezés alatt.

Galéria megnyitása

A Sony egy ideje már dolgozik azon, hogy elektromos autót alkosson, bár sokáig arról beszéltek, hogy igazából nekik nincsenek olyan jellegű járműipari ambícióik, hogy saját személygépjárművel álljanak elő. Aztán már úgy nyilatkoztak a második tanulmányautó leleplezését követően, hogy mégis fontolóra veszik a dolgot, és az év elején jelentették be a japán házasságot, vagyis, hogy a Hondával közösen tényleg belevágnak a járművek forgalmazásának.

A technológiai fejlesztéseiről ismert vállalat nem arról a végéről fogta meg ezt a történetet, mint a klasszikus autógyártók, akik a hajtásláncot és a platformot kezdték kialakítani. A japánoknál az elektronikai körítés került először a terítékre a Vision tanulmányokkal. Azt akarták, hogy legyen egy olyan jármű, amiben fel tudják vonultatni az összes érzékelőjüket, multimédiás megoldásukat, és minden egyebet. Szóval lényegében mindent, amihez úgy általában maguk az autógyártók nem igazán értenek.

Galéria megnyitása

A Sony Honda Mobility néven futó vegyesvállalat jelen állás szerint az Egyesült Államok piacát fogja először célba venni a kész személygépjárművével, majd ezt követően fog terítékre kerülni a Japán belpiac. Az USA és Japán is ugyanabban az évben, 2026-ban kaphatja majd meg a kollaboráció eredményét. Szóval még legalább 3,5 évet kell arra várni, hogy az első vásárlók beülhessenek a kormány mögé.

Viszont már egy évvel korábban, 2025-ben minden lényeges információ ki fog derülni az autóval kapcsolatosan. Ugyanis abban az évben már elkezdi felvenni az első rendeléseket a Sony Honda Mobility. Manapság az, hogy egy autóra várni kell nagyjából egy évet, egyáltalán nem meglepő. Lassan lényegében teljesen hétköznapi modelleknél is szokványos lesz a félévet meghaladó várólista. Az európai bevezetés is tervben van, de annak kapcsán dátum egyelőre nem hangzott el.

Galéria megnyitása

Jelenleg a Sony és a Honda közös autójáról azt lehet biztosan tudni, hogy elektromos hajtáslánccal fog érkezni, nem is lesz más opció. A vezetéssegéd berendezések számára a Sony biztosítja majd szinte az összes érzékelőt, és legalább hármas szintű önvezetésre lesz képes. Menet közben a legtöbb egyszerű forgalmi helyzetet le tudja majd reagálni, a sofőr le is veheti a szemét az útról például az autópályán haladva, de mindig készen kell állnia a beavatkozásra.

Galéria megnyitása

A fedélzeti rendszer szoftveres hátterét is a Sony fejleszti, és számítani kell arra, hogy számos felhő alapú szolgáltatás fog megjelenni az autóban. Ezeknek egy része minden bizonnyal fizetős lesz. Bőséges szórakozási lehetőséget fog támogatni a jármű, biztosan lehet majd filmezni és játszani is az autóban ülve. Valamint lesz integrált fizetési szolgáltatás is, amivel például az autópálya és a parkolási díjak is egyszerűen rendezhetőek lesznek.

A Sony Honda Mobility a következő években, hónapokban biztosan folyamatosan csepegtetni fogja az új információkat a fejlesztéssel kapcsolatosan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére