Már több mint 1,5 millió program van az App Store-ban

Az Apple piacterén egyaránt megtalálhatóak Mac-re és iPadre optimalizált programok is, de a legtöbb az iPhone-t részesíti előnyben.

Már több mint 1,5 millió program van az App Store-ban

A mobilos operációs rendszerekhez kapcsolódó piacterek az elmúlt években legalább olyan dinamikusan fejlődtek, mint maguk a különböző készülékek. A Google Play Store és az Apple App Store a kínálatot figyelemben véve is szorosan küzd egymással, ennek köszönhető az, hogy eszméletlen tempóval szaporodnak az applikációk.

Az Apple piactere 2008-ban indult el, és mostanra már rengeteg jelentős mérföldkövet tudhat maga mögött. Az App Store az iOS 2.0.1-es kiadásában bukkant fel először, és 500 alkalmazás volt a teljes lajstromán, ami akkoriban még elismerésre méltó volt. Ez a számadat manapság inkább már viccesnek érződik, hiszen jóformán naponta születik ennyi új applikáció világszerte. 2009 novemberére érte el a programbázis a százezres határt, 2012 februárjában már fél milliós volt a létszám az Apple App Store-ban, 2013 októberében pedig átlépte a felhozatal az 1 milliós példányszámot. A WWDC 2015 során a vállalat beszámolt arról, hogy már túl vannak az 1,4 milliós létszámon is, és a növekedés üteme június óta sem csökkent, így érkeztünk el a másfél milliomodik applikációhoz, illetve mostanra már át is lépte ezt a rekordot a számláló.

Az Appshopper.com statisztikái szerint a cikk írásának pillanatában már 1 506 938 program volt az Apple App Store rendszerében. Az újabb mérföldkőről szóló hírt tehát nem az Apple hozta nyilvánosságra, és a vállalat mostanáig hivatalosan nem is kommentálta a dolgot. Az Appshopper.com számlálója egy érdekességre is rámutat, miszerint ezek csak azok a programok, amik jelenleg is aktívan elérhetőek, a cupertinóiak az elmúlt hét évben már sokkal többet hagytak jóvá. Összesen 2,3 millió (!) program kapott eddig zöld utat a vállalattól – ezeknek egy rész már lekerült a boltból, de minden bizonnyal vannak olyanok is, amik csak ez után fognak megjelenni.

A kimutatásból kiderül, hogy az App Store applikációinak java iOS-re íródott, de akad azért, ha csak csekély mennyiségben is, amit OS X-re szánnak a fejlesztők. Ez utóbbiból közel 23,5 ezer található a választékban. A legtöbb partner egyértelműen az iPhone-t veszi célba elsősorban, okostelefonokra már több mint egy millió program érhető el, míg iPadre „csak” 480 ezres kínálat van. Az App Store-ban valamivel több mint fél millió olyan program van, amiket univerzálisnak lehet nevezni, vagyis tableten és mobilon is jól érzik magukat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward