Már szét is szedték a 21,5 hüvelykes 4K-s iMac-et

Az Apple legújabb egybegépei még csak nemrégiben jelentek meg, de az iFixit lelkes csapata már meg is vizsgált egy 21,5 hüvelykes modellt – ráadásul a 4K-sat.

Már szét is szedték a 21,5 hüvelykes 4K-s iMac-et

Az Apple legújabb egybegépei a napokban mutatkoztak be: az iMac család 21,5 hüvelykes tagjai Broadwell alapokra költöztek és egy 4K-s példány is megjelent köztük, míg a 27 hüvelykes sorozat Skylake platformra váltott és immár minden tagja 5K-s kijelzővel érkezik.

Az iFixit munkatársai rögtön meg is nézték közelebbről, milyen képet fest a 21,5 hüvelykes iMac sorozat EMC 2889-es modelljének belseje. Az iFixit leírása jelenlegi állapotában egyébként fura, hisz az alapmodell processzora szerepel a szerelési listán, viszont Retina Display típusú kijelzőről beszélnek – a kettő pedig kizárja egymást. Valószínűleg a processzor típusa nem stimmelhet, de ezt csak zárójelben jegyezzük meg.

Az új iMac 21,5 hüvelykes kijelzőjét az Apple régi jól bevált panelgyártó partnere, az LG biztosította, a panel pedig trükkösen, ragasztással kapcsolódik a házhoz, amit nem egyszerű sérülésmentesen megbontani. Az iFixit szakembereinek ez persze nem kihívás: külön célszerszámot készítettek, amivel gyerekjáték az iMac felnyitása. Az eszköz olyan, mint egy pizzaszeletelő.

A termék belseje nagyjából ugyanúgy néz ki, mint az előző generációs modellé, de azért kisebb változtatások is feltűnnek, ha alaposabban szétnézünk. A processzor alaplapra forrasztva érkezik, azaz nem cserélhető, de ugyanez a rendszermemóriára is igaz: vásárláskor érdemes hosszabb távon gondolkodni, hisz a Samsung által készített 8 GB-nyi 1867 MHz-es LPDDR3-as memória helyett akár 16 GB-nyit is kérhetünk. Az új iMac esetében az AirPort kártya antennáit extraként speciális, csavar alapú megoldással is rögzítik, a hibrid Fusion Drive adattár pedig ezúttal sajnos kevesebb NAND Flash tárhellyel gazdálkodhat, mint elődje. Az 1 TB-os Fusion Drive 128 GB-nyi helyett már csak 24 GB-nyi NAND Flash tárhelyet kapott, a 2 TB-os (és 3 TB-os) modellek azonban 128 GB-nyi NAND Flash tárhellyel rendelkeznek.

A rendszer tartalmaz még egy Broadcom BCM5776-os Gigabites Ethernet vezérlőt, egy Intel DSL5520-as Thunderbolt 2 vezérlőt, egy Cirrus Logic 4208-CRZ audió vezérlőt, valamint egy Vimicro VC0359 kamera processzort is, a vezeték nélküli kommunikációs lehetőségeket pedig 802.11ac és Bluetooth 4.0-s vezérlő biztosítja. Utóbbiak a 2013-ból ismerős AirPort kártyán lapulnak (Broadcom BCM4360KML1G WiFi vezérlő + Broadcom BCM20702 Bluetoot 4.0+LE vezérlő).

Ahogy az lenni szokott, a szerelhetőséget ismét pontozták – a 10-es osztályzat könnyű, az 1-es pedig kifejezetten nehéz javíthatóságot jelent. Az új iMac az alaplapra forrasztott processzor és memória, valamint az üvegborítással egybeépített LCD panel miatt masszív 1-es osztályzatot kapott.

A teljes, minden fontos részletre kitérő szerelési naplót itt találják az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward