Már nem az iPod az Apple fő pénztermelője

2001-ben az Apple már csak egy darabkája volt az egykor sikeres vállalatnak. A Microsoft-tal vívott sikertelen ütközetek után a vállalatnak kevés lehetősége marad. A személyi számítógépek terén gyakorlatilag nem volt részesedése, és márkaképe is elhanyagolható volt. Ezek után a vállalat feltalált egy első ránézésre jelentéktelen kis eszközt, ami utána mindent megváltoztatott - az iPod-ot.

Már nem az iPod az Apple fő pénztermelője

2001-ben az Apple már csak egy darabkája volt az egykor sikeres vállalatnak. A Microsoft-tal vívott sikertelen ütközetek után a vállalatnak kevés lehetősége maradt. A személyi számítógépek terén gyakorlatilag nem volt részesedése, és márkaképe is elhanyagolható volt. Ezek után a vállalat feltalált egy első ránézésre jelentéktelen kis eszközt, ami utána mindent megváltoztatott - az iPod-ot.

Az iPod nemcsak megváltoztatta az Apple pénzügyi állását, hanem átalakította az egész vállalatot. 2006 elején, 5 évvel a lejátszók piacra dobása után az iPod termékek az Apple eladásainak 55,6 százalékát tették ki.

Azonban az elmúlt pár évben érdekes dolog történt - az iPod jelentősége az Apple életében nagy mértékben csökkent. Először volt az úgynevezett "halo" effektus - a megnövekedett iPod eladások serkentő hatással voltak a Macintosh számítógépek és az OS X rendszerek eladásaira. Így ennek köszönhetően az Apple számítógépek hirtelen nagyon keresett termékekké váltak.

Végül jött az iPhone, ami hatalmas siker lett. Annak ellenére, hogy nem hódította meg a telefonok piacát részesedés tekintetében, több millió darabot adtak el belőle, és az Apple új jövedelemforrásává vált.

Ahogy csökkent minden évben a méretük, úgy csökkent az iPod-ok fontossága is az Apple számára. Andy Zaky, a Bullish Cross elemzője szerint az elmúlt negyedévben az iPod-ok az Apple eladásainak csupán a 14,2 százalékát tették ki. Az ok, amiért így csökkent az iPod részesedése, az az Apple növekedése. Általában kétszámjegyű negyedéves növekedési adatokat ér el az Apple, azonban az iPod piaca már jócskán telített, így várható hogy a részesedésük idővel csökkenni fog. Azonban azt nem lehet tagadni, hogy Apple rajongók között trónfosztottá vált az iPod, mégpedig az iPhone által.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward