Már készül a következő generációs Tegra

Az Nvidiánál Erista kódnévvel illetik az új Tegrát, ami 2015-ben érkezik.

Már készül a következő generációs Tegra

Az Nvidia nem tétlenkedik az ARM alapokon nyugvó központi chipek tekintetében sem – derült ki a GTC rendezvény során, ahol beszámoltak az első friss információkról a következő Tegra termékcsaládot gyarapító megoldásuk kapcsán.

Az újdonságnál az első érdekességet rögtön a neve jelenti, ezt a Tegrát ugyanis már Eristaként fejlesztik az Nvidia berkeiben. Korábban mindig ismert szuperhősök neveit alkalmazták, és most sem távolodtak el a Marvel univerzumtól, ugyanis Erista Rozsomák (vagy Farkas...), tehát Logan fiúgyermeke. Ezzel a zöldek vélhetően arra akarnak utalni, hogy a következő lapka sokban fog hasonlítani a jelenlegi Tegra K1-re, melyet Logan kódnéven fejlesztettek. Ebben csak az a szomorú, hogy korábban már beharangozták, hogy Parker néven érkezik majd a következő Tegra, ami viszont rengeteg jelentős újítást hozott volna. A Parker az eddigi információink alapján sokkal összehangoltabban kezelte volna a processzormagokat és az integrált grafikus egységet, illetve ezzel jött volna az egységes virtuális memória is. Azt most még nem lehet tudni, hogy a Parkert nemes egyszerűséggel csak kispadra küldték egy időre, vagy teljesen félreállították valamilyen oknál fogva. Remélhetőleg ez nemsokára kiderül, addigis viszont nézzük, mit tudhattunk meg a GTC-n tartott előadás során a következő, hatodik generációs SoC-ről.

A Tegra K1 követlen utódjául szolgáló megoldás esetében hivatalosan is bejelentette az Nvidia, hogy egy teljesen új grafikus processzort fognak benne felhasználni. A Keplerre épülő IGP-t leváltó egység a GeForce GTX 750 széria esetében már bevetésre küldött Maxwell alapjaira fog épülni. És körülbelül ennyi, amire fény derült az Erista kapcsán. Sajnos már a Maxwell alapú GPU részleteibe sem mentek bele, így nem tudhattuk meg, hogy marad-e a 192 CUDA magos konfiguráció, vagy növelni is tudják a feldolgozó egységek számát. A Maxwell ilyen szempontból nagyon jó alap egyébként, mivel eleve hatalmas hangsúlyt kapott a fejlesztése során az energiahatékonyság, és ezt az új generációs grafikus kártyák tesztjei is igazolni tudják. A Tegra K1-et, mint ismeretes, két különböző változatban tervezik bevetni, van belőle 32 bites, négymagos és 64 bites, ARMv8-as változat is. Nos, az Erista vélhetően a jelenleg még fogyasztási gondokkal küzdő 64 bites vonalat fogja erősíteni, hiszen 2015-ben ez már időszerű lesz a csúcskategóriában. Remélhetőleg rövidesen több információról is lerántják a leplet az Nvidiánál.

Fontos azonban még kiemelni egy dolgot a GTC-ről a Tegra ágazatot illetően, méghozzá azt, hogy megérkezett a Mobile CUDA. Ez nem másról szól, mint a fentebb említett Tegra K1 lapka CUDA környezetben való kihasználásának lehetőségéről. Ehhez pedig elkészült a fejlesztői környezet is a Jetson TK1 személyében. A Jetson TK1 alapját valószínűleg éppen az a Tegra K1 fogja jelenteni, amiről fentebb már szó esett a fogyasztási problémák kapcsán. A dupla ARMv8-as, 64 bites processzormagot felvonultató lapka mobilokban valószínűleg nem fog tudni érvényesülni a jelenlegi 28 nm-es csíkszélességen, ám vállalati környezetben, vagy személygépjárművek fedélzetén tökéletesen helyt állna a CUDA, és persze utóbbi esetben a kiemelkedő multimédiás teljesítménye révén is. A benne rejlő potenciál kihasználásának érdekében pedig életre hívta az Nvidia még a VisionWorks SDK-t is. A Jetson TK1 konfigurációja 326 GFLOPs-os teljesítményt kínál, és 192 dolláros áron lesz elérhető az érdeklődők számára.

Az Nvidia Tegra K1 mellett a legfontosabb partner az autóipari felhasználás tekintetében az Audi. Ennek megfelelően az Audi egyik kulcsfigurája, Andreas Reich is felszólalt a GTC-n. Kiderült, hogy az Audi Connect technológia lelkét már a Tegra K1 fogja jelenteni. Az Audi demonstrálta is, hogy milyen irányba halad az okosautók fejlődése, így egy önmagát vezető autót is felvonultattak, ami a színpadon magától tudott közlekedni. Az Nvidia nagy jövőt szán a Tegrának, és látszik, hogy foggal körömmel küzdenek minden elképzelésük mellett, próbálják a lehető legtöbb környezetbe eljuttatni a termékeiket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward