Már az iPhone is túlmelegszik

Az Apple egy kevésbé dicső dologban is felvette a versenyt az androidos vetélytársaival. Az iPhone-nak bizony melegedési gondjai támadtak.

Már az iPhone is túlmelegszik

Az okostelefonokba egyre nagyobb teljesítményt préselnek a tervezők, viszont a gyorsabb központi chipek keltette hőt nagyon nehezen tudják elvezetni a készülékek a rendkívül komplex felépítésükből fakadóan. Ez oda vezet, hogy a mobilok túlmelegednek, ami mostanra már kezd szinte általánossá válni.

Elsőként csak néhány felsőkategóriás androidos készüléknél jelent meg a túlmelegedés problémája, mostanra viszont szép számmal akadnak olyan telefonok, amik például a forrófejűségéről hírhedt Qualcomm Snapdragon 810 chip valamely variánsára épülnek. Ezeknél mindegyiknél megvan a sansz arra, hogy nagyobb terhelésnél problémák jelentkezzenek. Sőt mi több, most már az új iPhone is érintett ebben az ügyben.

Az Apple szeptember 25-én indította útnak az iPhone 6s és iPhone 6s Plus okostelefonokat, így az első vásárlók már több napja folyamatosan nyomkodhatják az újdonságaikat. Elég is volt ennyi idő ahhoz, hogy kiderüljön az első komolyabbnak számító hiba, ami kevésbé súlyos, mint a tavalyi hajlékonysági botrány, de azért mindenképpen kellemetlen. Az iPhone 6s páros sokkal magasabb hőmérsékletre képes melegedni, mint az átlag mobilok, vagy mondjuk az elődeik. Felhasználói mérések, és a Rediten felbukkanó jelentések szerint közel 40 fokos hőt (egy konkrét adat 38,9 fokról tanúskodik) „sugárzik” terhelés alatt a készülék. Viszonyításképpen általánosságban 30-33 fok környékén áll meg a ház külső hőmérséklete, az az érték még normálisnak nevethető. A túlzott melegedést olyannyira komolyan kell venni, hogy maga a rendszer is jelzi a problémát. Amikor már nagyon magas az új iPhone 6s széria tagjainak hőmérséklete, akkor korlátozásokat vezet be az iOS. Eddig olyan hibaüzenetekkel lehetett találkozni, mely szerint a LED-es segédfény letiltásra kerül mindaddig, ameddig nem hűl vissza elfogadható hőmérsékletűre az adott készülék, de nem kizárt, hogy a háttérben a teljesítmény is mérséklődik.

Az elmondások alapján mindig valamilyen intenzív terhelés mellett jelentkezik ez a probléma, legegyszerűbben folyamatos játékkal vagy 4K videózással lehet "felmelegíteni" az iPhone 6s modelleket. És pont ez utóbbi esetben lehet leginkább fájó pont a LED letiltása, hiszen ilyenkor rossz fényviszonyok mellett használhatatlanná válik a kamera. Minden bizonnyal az Apple A9, illetve annak hűtése a felelős a túlmelegedésért, de igazából az akkumulátor sara is lehet. Az Apple egyelőre nem foglalt állást az ügyben, így pontosabb információnk nincs.

A túlmelegedés sajnos egyre inkább úgy fest, hogy általános probléma lesz a felsőkategóriás okostelefonok esetében. Mikor már ennyi gyártó termékpalettáján található olyan mobil, amire jellemző lehet ez a gond, nehéz hibást keresni az ügyben, és a vállalatok egyre inkább úgy tűnik, hogy pont ezért egyszerűen félre fordítják a fejüket a panaszokkal szemben. A méregdrága mobilok tulajdonosainak így muszáj elviselnie a magas teljesítménnyel mondhatni együtt járó problémákat okozó melegedést, és semmit nem tudnak ellene tenni, hiszen a konkurens termékekre is ugyanaz jellemző.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward