Shop menü

MÁR AZ ASUS IS ELKEZDTE AZ ANDROID 14 TERJESZTÉSÉT

Az ASUS-nak nem sok mobilt kell frissítenie, de éppen ezért valószínűleg nem sok kapacitást fordít erre, de a Zenfone 10 már sorra került.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már az ASUS is elkezdte az Android 14 terjesztését

Az ASUS-nek nem sok mobiltelefonja van piacon, így azokat eléggé könnyen számon lehet tartani. Persze éppen ezért a cég részéről külön gondoskodást igényel az, hogy a legújabb Androidot biztosítsa az eszközökre. A ROG Phone termékvonal mellett már csak egy-egy Zenfone került a boltokba az utóbbi években, és most egy ilyen modell frissítéséről számolhatunk be.

Volt olyan időszak, amikor az ASUS még az Android Bete Programokban is szerepet vállalt, de mostanra ez a dolog is feledésbe merült. Ebből eredően lehetett arra számítani, hogy a frissítésre kicsit hosszabb ideig kell majd várni, de még a 2023-as évben elindult a tulajdonosok mobiljaira az Android 14.

Az ASUS meglehetősen szűkszavú kiadási jegyzékkel indította el a főverziós frissítést. Kiemelte, hogy több alkalmazás és szolgáltatás is változásnak néz elébe. Fejlesztésekkel számolhatnak a tulajdonosok az új Mobile Manager keretei között, a névjegyzék is újításokkal szolgál majd, a tárcsázó is változik és a segélyhívó is kap újításokat. A fájlkezelésben is lesz változás, a számológép és az óra is frissülni fog. Az Android 14 érkezése még a helyben tárolt biztonsági mentést is érinteni fogja.

Galéria megnyitása

A galéria keretei között is lehet majd újdonságokkal összefutni, és a kamera alkalmazás sem maradt változatlan. Az ASUS Weather applikációnál is számítani kell fejlesztésekre, miközben persze maga a grafikus felhasználói felület is egy kicsit másabb arcát fogja mutatni, mint korábban. Az Android 14 és az új grafikus felület a beállításokra is kihatással lesz. A mobilklónozás opción is dolgozott az ASUS, hogy könnyebb legyen az új készülékre váltani egy-egy régebbi modellről, és még a hangrögzítő is módosításon esett át.

A lezárt képernyőt minden eddiginél többféle módon lehet majd testreszabni, például az ott megjelenő óra widget színes, fényessége is szabadon állítható lesz már egyebek mellett. A biztonságra is nagyobb hangsúly helyeződik, jobban lehet szabályozni innentől azt, hogy a fotókhoz, videókhoz milyen módon férhetnek hozzá a harmadik féltől származó applikációk.

Ismert hibákat is javított az ASUS, például kihangosításnál nem kell majd a visszhang miatt panaszos hangokra számítani, eddig ugyanis ez azért voltak gondok. Továbbá a Bluetooth headsetek kezelése sem ment gond nélkül, megesett hogy zajos volt a hang, és arra is volt példa, hogy megszakadt az összeköttetés.

Galéria megnyitása

Nemzetközi szinten lehet felhasználói visszajelzéseket hallani az Android 14 felbukkanásáról, az Európai Unióban is érintettek az eszközök. Ebből pedig az következik, hogy a hazai példányokra is fokozatosan elérhetővé válhat a szóban forgó frissítés.

Felhívta a vállalat a felhasználók figyelmét arra, hogy a telepítést megelőzően érdemes egy biztonsági mentést készíteni az adatokról, és azt is hozzátette, hogy előfordulhatnak olyan alkalmazások, amik nem kompatibilisek az Android 14-gyel, így azok a frissítést követően nem fognak üzemelni. A frissítés nagyjából 1,3 GB-os méretet öltött, ami nem különösebben sok, de azért azt érdemes szem előtt tartani, hogy csak stabil hálózati kapcsolat mellett kezdjen bele az ember a letöltésbe, és nem árt, ha legalább 50%-os töltöttségi szinten van a készülék a műveletet megelőzően.

Az ASUS két főverziós frissítést garantál az okostelefonjai számára, és a hírünk alanyánál, a Zenfone 10-nél az Android 14 az első nagyobb frissítés. Tehát biztosak lehetnek abban a tulajdonsok, hogy még az Android 15 is telepíthető lesz a mobiljukra a jövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére