Már arról is szól az okostelefon, ha csöpög a csap

Az Android egy új értesítési funkcióval gyarapodott, ami elsősorban a hátrányos helyzetűeknek lehet hasznos.

Már arról is szól az okostelefon, ha csöpög a csap

A Google fáradhatatlanul fejleszti az Android operációs rendszert, és szerencsére egyre több olyan funkcióval szolgálnak ezáltal az okostelefonok, amelyek a hátrányos helyzetű felhasználók életét hivatottak egyszerűbbé tenni. Ezen a fronton számolhatunk meg be a Sound Notifications, vagyis Hang értesítések bevezetéséről, amiért egy külön app fog felelni.

Az elsőre eléggé furcsának tűnő elnevezés valójában teljesen egyértelműen írja le a friss fejlesztését a Google-nek. Egy olyan funkcióról van szó, ami hangokkal kapcsolatosan lesz képes értesítéseket küldeni a felhasználók számára. Olyan környezeti hangokra tudja majd az okostelefon felhívni az embereknek a figyelmét, amelyek valamilyen háztartási problémával kapcsolatosak. A legapróbb konstans zajokat is tudják majd észlelni a mobilok a Hang értesítések révén, és szólnak a gazdájuknak.

Galéria megnyitása

Arról van itt szó, hogy azok az emberek, akiknek gond van a hallásával, sokszor egyszerűen nem hallják azt meg, ha például nyitva hagyták a csapot, és folyamatosan folyik a víz. Esetleg elkezdték a fürdőkádba engedni a vizet, de belefeledkeznek más munkába, és a végén már a túlfolyón távozik majd a felesleges vízmennyiség, vagy ne adj isten, a fürdőszoba padlóját áztatja el adott esetben nagyobb károkat is okozva. Viszont a mobil a mikrofonját használva képes lehet arra, hogy akár szobákon keresztül is „meghallja” a zajt, és erről egy hangos értesítést küld az embernek, de más módon is tud jelezni.

Az újítás a Hang értesítéseket úgy is képes lesz jelezni, hogy mellé villogtatja a kamera mellett található LED-es segédfényt, plusz rezeg is olyan erőteljesen, ahogy csak tud. Szóval mondhatni, hogy mindent megtesz azért, hogy magára vonja a figyelmet, és olvasható formába közölje a tulajdonosával, hogy valamit észlelt. Plusz, ha van Wear OS rendszerű okosórája a felhasználónak, akkor arra is továbbítja az értesítést, hogy az minél jobb eséllyel érjen célba.

Galéria megnyitása

A Google a gépi tanulást kihasználva többféle zaj felismerésére képzete ki a funkciót, így ez képes lehet meghallani például, ha valaki kopogtat az ajtón vagy csenget a kapuban. Jelezhet, amikor egy háztartási eszköz is jelezni kezd, például lejárt a sütőnek az időzítője, és meg kell nézni az éppen készülő ételt. Egyebek mellett még a babahangot is felismeri az androidos okostelefon, szóval akkor is tud jelezni, ha éppen gyereksírást detektál a környezetében.

A Hang értesítésekhez tartozik majd az alkalmazásában egy idővonal, amit szépen vissza lehet majd követni, hogy mikor milyen hangokat észlelt a szerkezet az előzőekben. Ez azért lehet fontos, mert segíthet megérteni probléma esetén, hogy mi lehetett a baj forrása. Ebből kiderülhet például az, ha valakinek olyan súlyos a halláskárosodása, hogy nem lenne szabad magában élnie, mert esetlegesen emiatt komoly bajba kerülhet.

Galéria megnyitása

A Google mindenki számára elérhetővé teszi ezt a funkciót idővel, és külön lehet majd telepíteni, valamint beállítani a Play Áruházból. Korábban ilyen segítő alkalmazás volt a Live Transcribe, és a sor fokozatosan bővül majd a későbbekben is. Az alkalmazás használata egyszerű és kézenfekvő lesz minden esetben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap