Már akár levelet is diktálhatunk a Google Chrome-nak

A Google népszerű webböngészőjének huszonötödik kiadása Web Speech API támogatásával érkezik, így a fejlesztők kiaknázhatják a beszédfelismerő funkcióban rejlő lehetőségeket.

Már akár levelet is diktálhatunk a Google Chrome-nak

A Chrome 25-ös kiadásának stabil változata a napokban jelent meg, így valószínűleg sokan használják már, az automatikus frissítésnek hála. Aki még nem szerezte be a Google Chrome huszonötödik kiadásának stabil változatát, innen letöltheti.

Most pedig nézzük, milyen újításokra, illetve változásokra számíthatunk a friss kiadás esetében. A legfontosabb előrelépés kétségtelenül az, hogy bekerült a webböngésző repertoárjába a Web Speech alkalmazás-programozási interfész (API) támogatása, így a Chrome beszédfelismerő funkcióval bővült. Az új API-ban rejlő lehetőségeket a szoftverfejlesztők már ki is aknázhatják, így csak idő kérdése, hogy végre tömegesen is elkezdjenek megjelenni az olyan webes alkalmazások, amelyeknél már beszédfelismerés funkció is rendelkezésre áll. Az új API segítségével akár úgy is írhatunk emailt, hogy a rendszernek lediktáljuk a mondandónkat, a szoftver pedig beszédünket - több-kevesebb sikerrel - írássá alakítja.

A Google szoftvermérnökei már egy alkalmazást is készítettek, amellyel kipróbálható a Web Speech API. Aki ki szeretné próbálni, hogy az alkalmazás milyen hatásfokkal alakítja beszédünket írássá, kattintson ide. Mi is kipróbáltuk a funkciót: a lediktált tesztmondatot elsőre is tökéletesen értelmezte a rendszer, ahogy az a fenti képen is látszik. A helyesírással vannak bajok, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a funkció a jelek szerint szépen működik.

A Web Speech támogatás érkezése mellett további fontos újítás, hogy a fejlesztők a Chrome Windows-ra írt kiadásánál letiltották az automatikus, csendes bővítménytelepítő szolgáltatást, így mostantól nem települhet az

adott tartalom megtekintéséhez szükséges bővítmény a felhasználó tudta nélkül a háttérben. Utóbbi változás a Chrome teljesítményére és stabilitására egyaránt kedvező hatást gyakorol, plusz a felhasználó számára is átláthatóbb helyzetet eredményez, hiszen így felhasználói hozzájárulás nélkül semmilyen plugin sem települhet.

A Chrome 25. kiadásával érkező Web Speech API-t egyébként várhatóan a Google webes alkalmazásai is használni fogják majd a nem is oly távoli jövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward