Már a KitKat a harmadik legnépszerűbb Android kiadás

Júniusban az Android 4.4 és az Android 4.2 tudott erősödni, minden más verzió népszerűsége csökkent, így ismét szebb lett a szegmentációs táblázat.

Már a KitKat a harmadik legnépszerűbb Android kiadás

A Google hónapról hónapra összeállítja azt a statisztikát, ami az Android operációs rendszeren belül mutatja a különböző verziók piaci részesedését. A keresőóriás ennek júniusban is szemmel követte a Google Play Store-ba bejelentkező mobilokat. Azért ezt veszik az adatok alapjául, mert ezzel a fejlesztők munkáját szeretnék a lehetőségeikhez mérten segíteni – így a partnerek tudják, hogy mely variánsok támogatására mekkora hangsúlyt érdemes fektetni.

Az korábbi hónapokban a KitKat kódnevű rendszer szárnyalását követhették figyelemmel az érdeklődők, azonban jellemzően egy-egy meglepetéssel is számolni lehetett. Nos, ezúttal legfeljebb az lehet szembetűnő, hogy az Android 4.2 továbbra is növelni tudja a piacát, holott már több mint másfél éve lépett a pályára. A középső Jelly Bean 0,6 századdal lépet előrébb május óta, így 19,7 százalékot tudhat magáénak. Népszerűségének titka továbbra is a kiemelkedő ár-érték aránnyal rendelkező távol-keleti készülékekben keresendő. Ezek a tabletek és okostelefonok legtöbbször olyan lapkákra épülnek, amiknél nagyon sokat kellett várni az Android 4.4 támogatásra, ilyen példának okáért a MediaTek, ami ráadásul egyértelműen uralja a kínai gépek mezőnyét. Mostanra persze ők is elkészítették a KitKathez szükséges támogatást, így a legújabb gépek ezzel kerülnek már bevetésre, viszont a már korábban piacra került masinákkal még sokáig számolni kell, ráadásul ezek körében ritka a hivatalos frissítés, így túlnyomórészt később sem fognak a most eladott gépek az Android 4.4 zászlajához csatlakozni. Ez tehát az Android 4.2 Jelly Bean hosszú életének kulcsa.

Persze a fejlesztők részéről a legnagyobb figyelmet már az Android 4.4 kapja, ami nem a véletlen műve. A KitKat még több hónapig jelenti majd az elérhető legfrissebb verziót, és már most a harmadik legnépszerűbb a teljes rangsorban. Mivel az Android L érkezése a legtöbb információ szerint csak októberre tehető, így még akár az sem elképzelhetetlen, hogy a csúcsra is felállhat ez előtt a 4.4. Ez lenne az első ilyen eset az Android története során. Korábban elképzelhetetlen lett volna ez, most viszont teljesen reális célnak számít. Hogy miért? A KitKat 13,6-ról 17,9 százalékra tudott ugrani az elmúlt időszakban, ami több mint 30%-os növekedést jelent, míg az Android 4.2 csak egy hajszálnyit haladt előre, és nagyon kicsi az előnye, a piacvezető szerepkörét betöltő Android 4.1 pedig már 1,2 századot elveszített az részesedéséből, így „csak” 27,8 százalékon zárt. A nagyobb gyártók friss készülékei szinte már minden esetben az Android 4.4 operációs rendszer mellett teszik le a voksukat, és a frissítések is folyamatosan érkeznek még napjainkban is. Nem régen számolhattunk be például arról, hogy a Samsung ebben a hónapban is több népszerű szerkezetére szabja rá a KitKatet, de még a WayteQ is Android 4.4 frissítésen dolgozik néhány modellje részére.

A „futottak még” kategóriában szerepel az Android 4.3, az utolsó Jelly Beannek mindössze 9 százalékot sikerült bezsákolni, pedig az előző hónapban növekedést produkált és 10,7 % szerepelt a neve mellett. Összességében a Jelly Bean egyébként még sokáig maradhat éllovas, hiszen minden korábbinál több főverziót foglal össze, aminek köszönhetően 56,5 százalékon áll pillanatnyilag. A KitKat nevéhez pedig már biztosan nem fűződik majd több verzió, hiszen ősszel már egy „L”-es édességről elnevezett Android befutására számíthatunk. A listán szerepel még az Ice Cream Sandwich, ami sosem tudott az élre törni, és még most is az Android 2.3 Gingerbread árnyékában kell élnie. Ezek 11,4 és 13,5 százalékot tudhatnak magukénak. A képzeletbeli torta legkisebb szelete az Android 2.2 tányérjára került, ez már közel áll a végleges eltűnéshez, egyelőre viszont még egy tizedes fogyás után 0,7 százalékkal zárja a sor végét.

Az Android L a fejlesztők számára elérhető már egyébként, de valószínűleg csak kevesen fogják manuálisan telepíteni, így ha a hivatalos debütálása előtt fel is tűnik a Google statisztikáiban, akkor is csak néhány tized százalék szerepelhet a neve mellett. A befutását követően érdekes lesz, hogy fel tudja-e majd venni a lépést az Android 4.4-gyel, illetve lekörözi-e azt, vagy a KitKat ezt követően is megállíthatatlanul tör majd előre, és sokáig számolni kell még vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward