Már 8 GB memóriával is elérhető a Raspberry Pi 4

Mivel a Micron már gyárt 8 GB-os LPDDR4-es memórialapkákat, semmi akadálya nem volt annak, hogy ezeket megkaphassa a Raspberry Pi 4.

Már 8 GB memóriával is elérhető a Raspberry Pi 4

A Raspberry Pi 4 tavaly jelent meg kereskedelmi forgalomban, különlegessége pedig az volt, hogy nem csak erős SoC egységet kapott, de most először volt választék memória-kapacitás terén, hiszen az 1 GB-os modell mellett egy 2 GB-os, illetve egy 4 GB-os változat is megjelent. Az apró hobbiszámítógép alapját adó Broadcom BCM2711-es lapka egyébként egészen 16 GB-ig támogatja az LPDDR4-es memórialapkákat, ám 2019 folyamán még csak 4 GB-os volt az elérhető legnagyobb kapacitás, legalábbis azok közül a lapkák közül, amelyeket a Raspberry Pi Foundation alkalmazni tudott volna.

Galéria megnyitása

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így a Micron jóvoltából már 8 GB-os kapacitású LPDDR4-es memórialapkák is elérhetőek kereskedelmi forgalomban, ami lehetőséget adott a Raspberry Pi fejlesztését végző csapatnak, hogy előrukkoljanak egy 8 GB-os Raspberry Pi 4 alaplappal.

Az új lapka miatt a tápellátást is módosítani kellett néhány helyen, hiszen az új memórialapka magasabb csúcsáramot igényel, mint az előző generációs megoldás, ez pedig kisebb kihívást jelentett a COVID-19 pandémia idején, ugyanis nem volt elég alkatrész az átalakítás elvégzéséhez, így az eredeti tervekhez képest három hónapos csúszással készülhetett el az új modell.

Galéria megnyitása

A nagyobb memóriakapacitás esetében van egy pici korlátozás is, ugyanis az alapértelmezett operációs rendszer 32-bites LPAE kernelt használ, vagyis több alkalmazás és folyamat képes kiaknázni a 8 GB-nyi rendszermemóriában rejlő lehetőséget, viszont van egy korlát is: egyetlen folyamat maximum 3 GB-nyi rendszermemória elérésére képes. Ez persze a legtöbb felhasználó esetében nem egy komoly probléma, hiszen például a Chromium esetében is minden böngészőfül új folyamatként jelenik meg a rendszerben.

Előnye viszont van ennek az egységességnek: ugyanaz az operációs rendszer az összes Rapsberry Pi kiszolgálására képes a 2011-es korszaktól egészen a frissen bemutatott 8 GB-os Raspberry Pi 4-ig. Ezzel egy időben persze már a 64-bites operációs rendszer fejlesztése is zajlik, amely korai béta változatban érhető el. Aki viszont egy folyamat mellett is szeretné elérni a 8 GB-nyi fedélzeti memória lehető legnagyobb részét, az Ubuntu és a Gentoo operációs rendszerek segítségével megteheti.

A 8 GB-os Raspberry Pi 4 hamarosan széles körben elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára 75 dollár. A csapat ezzel egy időben a népszerű 2 GB-os modell esetében is eszközölt egy fontos változtatást: a korábbi 45 dolláros árat 35 dollárra mérsékelték.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap