Már 4 dollárért elérhető az Amazon zenei szolgáltatása

A Music Unlimited többféle csomagban férhető majd hozzá, de eget rengető újítást nem tud felmutatni.

Már 4 dollárért elérhető az Amazon zenei szolgáltatása

Az Amazon az utóbbi időben nagyon felpörgött, és most sem okozott csalódást a tartalomszolgáltató, ugyanis az előzetes várakozásoknak megfelelően egy zene-streamelő szolgáltatást indított útjára. A Music Unlimited egy versenyképes megoldásnak ígérkezik, és az a alábbiakban megnézzük, hogy a többiekhez képest mit tud nyújtani.

A zenei szolgáltatás alapvető működésében nincs különbség például a Spotify-hoz vagy az Apple Music-hoz viszonyítva. A felhasználók bárhonnan hallgathatják majd a kedvenc dallamaikat, és igencsak tekintélyes repertoárból lehet majd válogatni. Konkrét számadatokat az Amazon egyelőre nem közölt az adatbázissal kapcsolatban, de azért említés szintjén erre is kitért a bemutató során. Elvileg több tízmillió dal és több ezer kézileg összeállított lejátszási lista várja majd az érdeklődőket, akiknek továbbá személyre szabott „rádióállomások” is a rendelkezésükre állnak majd. Lényegében ugyanezekkel a dolgokkal találkozhatnak az emberek mondjuk a Spotify esetében is, szóval nincs meglepetés ilyen tekintetben.

Az előfizetési modell azonban már nem pont olyan, mint a többieknél. A Tidal, a Spotify, az Apple Music és a többiek általában 10 dollár körül indulnak az Egyesült Államokban, a Music Unlimited viszont már 4 dollárért cserébe korlátlanul hallgatható lesz. A „trükk” ott van, hogy ehhez rendelkezni kell egy Amazon Echo, Echo Dot vagy Tap hangszóróval, amelyekben az a közös, hogy magukban foglalják az Alexa szolgáltatást. Ha valaki híján van ezeknek, akkor 8 dollárt kell leszurkolni érte havonta, ami továbbra is jobb, mint a többiek által nyújtott árszint, viszont itt még mindig akad apróbetűs rész: rendelkezni kell hozzá Prime eléréssel is. Mire az önálló csomaghoz jutunk, már itt is 10 dollárról beszélhetünk. Akad családi opció, ami viszont egyelőre tényleg jónak ígérkezik, ennek keretében hatan kapnak hozzáférést 15 dolláros összegért cserébe. Arról nem esett szó, hogy példának okáért a Spotify-hoz hasonló ingyenes lehetőséget tervez-e bevezetni az Amazon, de ez nem vethető el teljesen, ugyanis a kedvezményekért cserébe reklámok szállítása egyáltalán nem áll távol a vállalattól. Ja, és még valami: van éves előfizetési díj, ennek keretében elég csak tízhavi összeget letenni egyben, így két hónap ingyen lesz (80/100/150 dollár).

Az Echo eszközökkel való használat kétségtelenül a legérdekesebb pontja a Music Unlimitednek. Az Alexa digitális hangalapú asszisztens így már még több feladatkörben bizonyíthat majd. Az Amazon érdekességképpen megosztott néhány olyan kifejezést, amikkel el lehet majd indítani a zenelejátszást. Az Alexa rendkívül jól teljesíthet majd, ugyanis többféle kontextusban is fel fogja ismerni, hogy adott esetben milyen zenére kíváncsi a felhasználó. A parancsok tényleg nagyon változatosak, íme néhány példa:

• „Alexa, play music” (véletlenszerű, de az érdeklődési körbe tartozó zenék)

• „Alexa, play Green Day’s new song” (számok a Green Daytől)

• „Alexa, play ‘Happy Music” (vidám hangulatú muzsikák)

• „Alexa, play U2 from the 80s” (80-as évekbeli dallamok a U2 előadásából)

• „Alexa, play music for a dinner party” (zene egy családi vagy baráti összejövetelhez)

• „Alexa, play the Song of the Day” (a nap legjobb száma, amit a toplistáról választ)

Az újdonság elérhető lesz minden fontosabb platformról, van Android és iOS operációs rendszerre szabott alkalmazás hozzá, személyi számítógépekről pedig a weben keresztül lehet majd hozzáférni. És itt azért halkan megjegyezzük, hogy remélhetőleg készül hozzá a későbbiekben natív kliens is, ha Linuxra nem is, de legalább a Windowsra és a macOS-re igen, hiszen így volna igazán teljes az összkép például a Spotify ellen.

Az Amazon Music Unlimited szolgáltatás nem meglepő módon az Egyesült Államokban kezdi a karrierjét, de nem kell majd sokáig várnia rá azoknak sem, akik Németországban, Nagy-Britanniában vagy Ausztriában élnek, ezekbe a régiókba ugyanis még az év vége előtt el fog jutni. Azt jelen pillanatban nehéz megjósolni, hogy hazánk mikor részesülhet belőle, ugyanis itthon még nem erős az Amazon „jelenléte”, és nem tudni, hogy ez befolyásolja-e a különálló szolgáltatás terjedését.

Kiket foghat meg az Amazon? Nos, a tartalomszolgáltató azokat a felhasználókat szinte biztosan elcsábíthatja, akik vagy rendelkeznek már Amazon Prime előfizetéssel vagy akár Amazon Echo termék is van a lakásukban. Viszont, akik elégedetten használják már akár több éve az Apple Music-ot, a Spotify-t vagy a többiek valamelyikét, aligha fognak átlépni az Amazonhoz, mert ehhez nincsen benne jelentős plusz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward