Shop menü

MÁR 4,3 MILLIÁRD EMBERNEK VAN SAJÁT OKOSTELEFONJA

Megdöbbentő adatokat közölt a GSMA a mobil internet használatról, de az is nagyon érdekes, hogy milyen sok embernek nincs kapcsolódási lehetősége.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már 4,3 milliárd embernek van saját okostelefonja

A GSM Association rendszeresen végez globális felméréseket a kapcsolódási szokások és a mobilhasználat kapcsán. Nem meglepő módon az előző felmérésekhez képest most minden eddiginél szélesebb közönség fér hozzá az internethez, és a legtöbben a mobiljukat használják erre elsődlegesen.

Bár a mobilpiac túl van az igazán nagy robbanáson, és egy ideje az eladási adatok csökkenő trendben vannak, ez nem jelenti azt, hogy a mobilozók köre is redukálódna. Sőt mi több, egyre többen rendelkeznek okostelefonnal, csak éppenséggel a mobilok kihordási ideje egyre hosszabb. Szóval nem cserélgetik már a készüléket olyan sűrűn a tulajdonosok, mint néhány évvel ezelőtt.

A friss mobilinternet kapcsolati jelentés szerint 4,6 milliárd mobilnet felhasználó van világszerte.

A világ népessége már átlépte a 8 milliárd főt, és szép lassan a 8,1 milliárd is meglesz. És 55 százalékra tehető azoknak az aránya, akik mobilinternet szolgáltatást használnak bármilyen formában. A 4,6 milliárd egy elképesztően nagy szám, de valójában nehéz azt eldönteni, hogy ez a meglepőbb, vagy inkább az, hogy nagyjából 3,4 milliárd felhasználó még 2023-ban is saját kapcsolódási lehetőség nélkül él világszerte. Persze azért ezeknél a statisztikáknál azt is figyelembe kell venni, hogy a teljes lakosságra vetítik, amiben benne vannak a gyerekek is.

Galéria megnyitása

A GSMA mindent előfizetést számításba vesz, és nemcsak okostelefonon lehet mobilinternet. Konkrétan okostelefont 4 milliárd felhasználó alkalmaz interneteléréssel együtt. Szóval kb. 300 millióra tehető azoknak a száma, akik rendelkeznek ugyan okostelefonnal, de a mobilnetet semmilyen módon nem érik el. Főleg olyan területeken jellemző ez, ahol az infrastruktúra hiányában kénytelenek a felhasználók nélkülözni a mobilnetet.

Észak-Amerikában a legmagasabb az okostelefonnal rendelkezők aránya, és ezen a területen az emberek 69 százaléka használ 4G LTE vagy fejlettebb kapcsolati lehetőséget támogató eszközt. A legrosszabb arányokat a Szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában mérték a GSMA illetékesei, ezeken a területeken 41 és 48 százalék körül alakul a kapcsolódási lehetőséggel rendelkezők száma.

Galéria megnyitása

Magyarországon rövidesen lekapcsolják a 3G hálózatokat teljesen, erről éppen a napokban számolhattunk be. Nos, ehhez képes Afrika jelentős részén mobilinternet mind a mai napig csak 3G technológián keresztül biztosított. De nem sokkal jobb a helyzet a Közel-Keleten és Afrika fejlettebb részein sem, ezeken a területeken az emberek harmada támaszkodik 3G hálózatra.

Nagyon érdekes az is, hogy globálisan 600 millióan még mindig nyomógombos készülékekről kapcsolódnak a mobilnetre. Nem meglepő módon ez is olyan régiókban jellemző, ahol kiugróan nagy a szegénység. Ez a világ lakosságának 8 százalékát jelenti, az okostelefonnal rendelkezőkhöz képest pedig 15%-ról beszélhetünk, ami azért igen jelentős.

Galéria megnyitása

A GSMA vezetője, Mats Granryd elmondta, hogy a kapcsolódási lehetőségből kimaradó felhasználók csak egyre nagyobb hátrányban vannak a társadalomban. Adott esetben olyan szolgáltatásokról kénytelenek lemondani, amik akár a felzárkózásukat is lehetővé tennék különböző bevételszerzési módok révén. Azt is hozzátette, hogy az edukáció hiánya miatt is sokan maradnak kapcsolat nélkül mind a mai napig.

Granryd kiemelte, hogy ezzel a problémával az eddiginél komolyabban kellene foglalkoznia azoknak, akiknek ráhatása van. Úgy látja, hogy sok helyen nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a digitális korlátok leomoljanak, és még szélesebb közönség számára legyen nyitott az online tér.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére