Már 256 Gb-es V-NAND Flash chipeket is gyárt a Samsung

A harmadik generációs TLC alapú 3D V-NAND Flash memóriachip összesen 48 rétegből áll, így 32 GB-nyi adattároló kapacitást kínál, ami nagy előrelépés.

Már 256 Gb-es V-NAND Flash chipeket is gyárt a Samsung

A Samsung újabb komoly mérföldkőhöz érkezett 3D V-NAND Flash fronton, ugyanis a cég friss bejelentése szerint megkezdődött a 256-Gbites 3D V-NAND Flash memóriachipek sorozatgyártása. A szóban forgó megoldások a Samsung fogalmazása szerint 3-bites MLC NAND Flash termékek, azaz lényegében TLC NAND Flash alapú memóriachipekről van szó.

Az új 3D V-NAND Flash memóriachipek 48 TLC lapkából állnak, adattároló kapacitásuk pedig 32 GB, azaz pont duplája a korábbi, 128 Gb-es 3D V-NAND Flash lapkákénak. Az új 3D V-NAND memóriachipek felhasználásával kétszer nagyobb adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtók készíthetőek, így akár több TB-os adattároló kapacitást nyújtó példányok is megjelenhetnek a gyártó kínálatában.

A fejlődés sebességét egyébként jól mutatja, hogy a Samsung második generációs TLC alapú 3D V-NAND memóriachipjei, amelyek 32 réteget alkalmaztak, pont egy éve mutatkoztak be a piacon, harmadik generációs utódaik, a 48 rétegű megoldások pedig idén augusztusban készültek el. Az újdonságok 40%-kal jobb termelékenység mellett gyárthatóak, mint elődeik, előállításukhoz pedig nagyrészt ugyanazokra az eszközökre van szükség, mint korábban, így a gyártás meglehetősen költséghatékony.

Az új, TLC alapokon nyugvó 256 Gb-es 3D V-NAND memóriachipek ugyanúgy 3D Charge Trap Flash struktúrára épülnek, mint elődeik; a 85,3 milliárdnál is több cellát tartalmazó chipek pedig nem nagyobbak egy átlagos ujjbegynél. Az egymásra rétegezett TLC NAND Flash lapkák között mintegy 1,8 milliárd csatorna teremt kapcsolatot. A 48 rétegű 256 Gb-es újdonságok 30%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek ugyanakkora adatmennyiség eltárolásakor, mint 32 rétegű 128 Gb-es társaik.

Az új memóriachipek jóvoltából felgyorsulhat a TB-os szintű adattároló kapacitást nyújtó SSD meghajtók és SSD kártyák terjedése mind az átlagfelhasználói, mind pedig az üzleti szegmensben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward