Már 100 GB felett a mobilok átlagos tárkapacitása

Mérföldkőhöz értek az okostelefonok, és főleg az androidos eszközöknek az átlagos tárkapacitása nőtt sokat 2020-ban.

Már 100 GB felett a mobilok átlagos tárkapacitása

Az okostelefonokba ma már teljesen átlagosnak számít, ha 128 GB tárhely van, de néhány éve ez még csak a felsőkategóriás mobiloknak adatott meg. A fejlődés ezen a téren folyamatos, de azt is hozzá kell tenni, hogy igazából a csúcsmodellek egy ideje már nem léptek előre ezen a téren, és talán nem is fognak belátható időn belül.

A Counterpoint Research elképesztően sok statisztikát követ, és azt is figyelemmel kíséri, hogy az okostelefonok mekkora tárhellyel rendelkeznek. Az elemzőcég most arról számolhatott be, hogy a háttértárak átlagos mérete 2020 végére elérte a 100 GB-os határt. Ez egészen döbbenetes, ha azt vesszük figyelembe, hogy az olcsóbb, SSD-vel szelt noteszgépek is 128/256 GB-os adattárolóval kerülnek forgalomba.

Galéria megnyitása

Az Apple-t sokszor érte kritika az évek során azért, mert nehezen akarta növelni a tárhely méretét, de a Counterpoint adatai arra is külön rámutatnak, hogy ettől függetlenül az iOS-es eszközöknél sokkal magasabb az átlagos tárkapacitás, mint az androidos mobiloknál. Persze ez elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbinál sokkal nagyobb a merítés, és az olcsó készülékek azért nagyon vissza tudják rántani az átlagot.

Az Apple által kiadott okostelefonok már átlagosan 140,9 GB-os tárhellyel találtak gazdára az év végén. Az Google operációs rendszerét futtató készülékek esetében pedig ez az érték 95,7 GB volt az utolsó negyedévben. Az iPhone-ok esetében erős hullámzást lehet látni, és egyértelmű, hogy az ünnepi időszakban nagyobb mennyiségben fogynak a kövérebb tárhellyel szerelt, tehát drágább konfigurációk. Az Androidnál folyamatos a felfelé ívelés.

Galéria megnyitása

A 2020-as év egészét figyelembe véve az iOS esetében csak 5,6 százalékkal növekedett az átlagos tárkapacitás a készülékeknek, ami igazából nem számottevő. Ez azért van, mert már 2019-ben is hasonló tárhelykonfigurációkkal dolgozott az Apple, mint az aktuális generáció esetében. Az Androidnál egészen más a helyzet, és ennek megfelelően ott majdnem négyszer nagyobb volt az előrelépés, 20,5%-kal hízott a mobilokba integrált tárhely átlagos mérete.

Azt is elmondta a Counterpoint, hogy az androidos készülékek szép lassan, de zárkóznak fel az iOS-es társaikra ezen a téren. 2019 elején még a különbség 56,8 GB volt, ami eléggé számottevő ahhoz mérten, hogy akkor még az átlagos értékek is sokkal alacsonyabbak voltak. Legutóbb viszont már csak 45,2 GB volt a differencia. Arányaiban ez nagyon jelentős fejlődésnek számít.

A mobilok tárkapacitása 3-4 évvel ezelőtt kezdett nagyon gyorsan felfelé ívelni, és lényegében 2019-ig volt növekedés megfigyelhető, azóta stagnál a helyzet, ami a csúcsot illeti.

A Samsung 2019 januárjában hozta össze az okostelefonokba szánt 1 TB-os NAND adattárolót, aminél azóta nem léptünk fentebb. És igazából a mai napig alig van olyan készülék, ami ekkora tárhellyel bír, az 512 GB-os méret az, ami nagyjából sztenderdnek számít az abszolút csúcsgépek körében. Az Apple pedig 2018-ben elérte az 512 GB-ot, és azóta nem lépett előre. Pletykák szintjén rendszeresen fel is merül az 1 TB-os modell bevezetése, de eddig ez sosem valósult meg.

Galéria megnyitása

A jelenlegi piaci helyzet mellett nem valószínű az, hogy a mostanra kialakult állóvíz egyhamar megindulna, de idővel biztosan újra beindul ez a gépezet. Ahogy a 8K Ultra HD videózás és a minden eddiginél nagyobb felbontású kamerák teret nyernek, no, meg jönnek a növekedő helyigénnyel rendelkező játékok, elkezdhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap