Magyarázkodik az Apple az Android miatt

Hétfőn jelentette be az NPD, hogy friss felmérési eredményeik szerint az Android-eladások már túlnőttek az iPhone-eladásokon - amit természetesen az Apple sem hagyott szó nélkül.

Magyarázkodik az Apple az Android miatt

Hétfőn jelentette be az NPD, hogy friss felmérési eredményei szerint az Android-eladások már túlnőttek az iPhone-eladásokon - amit természetesen az Apple sem hagyott szó nélkül.

Az NPD adatai szerint az év első negyedében a különböző Androidos készülékeknek (azon belül is főként a Droid/Milestone-nak) köszönhetően a Google rendszere már 28%-os piaci részesedést szerzett, míg az Apple rendszere mindössze 21%-on áll.

Az NPD 150.000 embert kérdezett meg webes úton - az Apple pedig pontosan ezt kifogásolta, mondván, hogy ez túl kevés, és még csak nem is veszi figyelembe az iPod touch-okat (bár miután eleve telefonokról szólt a felmérés, kérdés, hogy miért kellett volna figyelembe venniük), valamint a világviszonylatot sem tükrözi, csak az amerikai helyzetet.

Hoztak azonban komolyabb érveket is: elmondásuk szerint az iPhone-eladások száma 131%-kal nőtt a legutóbbi negyedévben az előző évhez képest, és sokat várnak a nyárra érkező új, 4.0-s iPhone operációs rendszerüktől is. Hivatkoztak továbbá arra is, hogy az IDC pénteki adatai szerint világviszonylatban a Nokia és a RIM után még mindig ők a harmadikak piaci részesedés tekintetében.

Az azonban tény, hogy az USA-ban legalábbis lemaradófélben vannak; ezt látszik erősíteni az a tény is, hogy a bevételeik egyre nagyobb hányada származik a külföldi eladásokból. Az USA-beli helyzetükön láthatólag sokat ront az a tény, hogy az ottani mobilpiacot uraló négy nagy szolgáltató közül csak az egyik árulja a készülékeiket, míg Androidosok mind a négynél kaphatóak.

Hasonlóképp tény azonban az is, hogy az NPD valóban csak azokra hagyatkozott, akik egyáltalán tudtak a felmérésükről, és hajlandóak is voltak részt venni abban, így az eredményük nem feltétlenül ad pontos képet a teljes piaci helyzetről. Az USA-ban az elmúlt télen az illetékes szolgáltató 2,7 millió iPhone-t kapcsolt be, és a nagy részüket feltehetőleg el is adta, míg a legnagyobb Androidos riválisuk durván feleennyi új vásárlót köszönthetett, és ezeknek is csak egy része volt Android. (Sajnos a többi szolgáltató adatai nem ismertek)

Az Android tehát mindenképp kitartóan fejlődik, ám azt egyelőre valóban nem lehet még teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy már le is hagyta volna az iPhone-t - bár vitathatatlan az is, hogy erre még mindig megvan minden esélye a nem túl távoli jövőben, hiszen rengeteg minden szól mellette.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward