MacBook Pro + GeForce GTX 780 Ti? Nem probléma!

Egy külső Thunderboltos megoldásnak köszönhetően igazán combos videokártyával gazdálkodhat a felsőkategóriás almás notebook, igaz, némi kompromisszumkészségre sajnos most is szükség van.

MacBook Pro + GeForce GTX 780 Ti? Nem probléma!

A különböző számítástechnikai kiállításokon és vásárokon rendszerint fel-felbukkannak olyan megoldások, amelyek külső házban helyet foglaló videokártyával teszik ütőképesebbé az egyes noteszgépeket. Évek óta láthatunk ilyen termékeket a különböző vállalatok standjain, de eddig kereskedelmi forgalomban még nem igazán találkozhattunk hasonló termékekkel.

Most az Inferno Tech fórumán felbukkant egy különleges megoldás, amivel egy MacBook Pro (vagy bármilyen más Thunderboltos) noteszgép mellé akár egy GeForce GTX 780 Ti videokártya is társítható: a szóban forgó videokártya egy Sonnet házban foglal helyet és Thunderbolt 2 csatolófelületen keresztül kapcsolódik a mobil géphez. Sajnos, ahogy az a megoldás sajátosságai miatt várható, némi limittel is szembe kell nézni: a Sonnet ház csak PCI Express 2.0-s sávokkal gazdálkodhat, amelyekből 16 helyett mindössze 8 áll rendelkezésre. A Thunderbolt csatolófelület adatátviteli sávszélessége is alacsonyabb, mint amit egy normál PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel ellátott asztali alaplap kínál.

Persze a helyzet annyira azért nem tragikus, mint elsőre látszik: a rendszer meglehetősen jó teljesítménnyel üzemel. Az információk szerint a külső házban a GeForce GTX 780 Ti eredeti asztali teljesítményének 85-90%-át nyújtja, ami abszolút nem hangzik rosszul. Hogy hogyan is kell elképzelni egy MacBook Pro noteszgépből és egy külső házba száműzött GeForce GTX 780 Ti videokártyából álló rendszert? Az alábbi videó megmutatja.

A kiegészítő teljes mértékben "Plug and Play" megoldás, és kifogástalanul működik a Boot Camp segítségével telepített Windows 8.1-es operációs rendszer alatt (OS X alatt természetesen nem megy). Az Nvidia asztali GeForce eszközillesztő szoftvere hiba nélkül felismeri a külső házban lapuló videokártyát, az MSI Affterburner alkalmazásával pedig a termék különböző paraméterei is módosíthatóak – egyebek mellett akár egyedi ventilátor-profil készítésére is van mód.

Most joggal merülhet fel a kérdés: "Ez szép és jó, de miért nem terjedt el ez a megoldás szélesebb körben, ha egyszer ilyen könnyedén kivitelezhető?" Nos, a dolgok hátterében ezúttal is a piszkos anyagiak állnak: egy efféle rendszer bizony költséges móka. Csak maga a külső Sonnet ház majdnem 1000 dollárba kerül, és ebben az összegben még a Thunderbolt kábel sincs benne. További rossz hír, hogy kell hozzá egy külön külső ATX tápegység is, ami azon kívül, hogy extra költséget jelent, még az összképet is jelentősen rontja, hiszen vele együtt már nem valami elegáns a rendszer.

Ettől függetlenül azért jó látni, hogy ilyen rendszerek építésére már van mód, és ehhez "szabványos" hardverkomponensek használata is elégséges. Jó lenne, ha kulcsrakész megoldások is készülnek, persze elérhetőbb áron, szebb kivitelben. Talán hamarosan az az idő is eljön.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward