M-TECH aTAB7: kicsi a bors, de erős

Mit kapunk a pénzünkért, ha csak 30 ezer forintot szánunk táblagépre? Kiderül a cikkből!

M-TECH aTAB7: kicsi a bors, de erős

Specifikáció

Minden termékcsoportban, így a táblagépekében is megjelennek nagyon olcsó alternatívák, amelyek az adatlapjukon szereplő technikai paraméterek helyett pusztán az árcédulán szereplő összeggel tudnak elkápráztatni minket. Korábbi cikkeinkben már említettük, hogy a kínai másolatok egyetlen vonzó tulajdonsága az ár, hiszen sebességben, minőségben és kezelhetőségben rettenetesen le vannak maradva drágább társaiktól.

Ez a helyzet azonban szépen lassan megváltozni látszik. Megkaptuk ugyanis tesztelésre a kevéssé ismert M-TECH nevű cég 7 colos képernyővel és 1,2 GHz-es processzorral szerelt tablet PC-jét, amely számos, elsősorban kellemes meglepetést tartogatott számunkra az együtt töltött egy hét alatt.

Ne szaladjunk viszont ennyire előre, lássuk a főbb paramétereket!

Specifikáció

Az M-TECH aTAB7 hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Egy-két évvel ezelőtt a belépő szintű modell egészen mást jelentett, mint manapság. Az aTAB7-ben felhasznált Rockchip SoC processzora már átlépte az 1 GHz-es álomhatárt, konkrétan itt 1,2 GHz-en pörög. Természetesen egymagos, és még a régebbi A8-as architektúrára épül, de ezen az áron ez bőven elnézhető. A SoC tartalmaz még egy Vivante GC800-as grafikus gyorsítót, társul pedig 512MB memóriát kapott. Érdekesség, hogy a legutóbbi tesztben említett új WayteQ xTAB-100is is pontosan erre a SoC-ra épül.

A kijelző átlagos, 7”-es képátlójú kapacitív panel, amely remekül reagál minden ujjmozdulatra, emellett szép színekkel és kellemes fényerővel operál. A felbontás az ebben a méretkategóriában szokásos, 800*480-as, amely a programok kompatibilitása szempontjából szerencsés választás. Az automatikus elforgatás bekapcsolható, tehát a kütyü rendelkezik giroszenzorral is. A tesztalany 4GB beépített memóriával érkezett, amelyből nagyjából 2,5GB volt elérhető a felhasználó számára, de néhány plusz ezresért a 8GB-os változat is elérhető.

Furcsa volt, hogy a készülék hátlapján nem, csak az előlapon találunk kamerát, az is pusztán VGA felbontásra képes, és az elhelyezkedéséből adódóan Skype-on keresztüli videotelefonálásra lehet alkalmas. A táblagép képét egy mini HDMI csatlakozón keresztül köthetjük tévére vagy monitorra, ehhez az 1080p-s felbontások támogatását ígéri.

Az operációs rendszer egy kissé álcázott Android 2.3.1, és bár a honlapon található specifikáció Android 4.0-t említ, nyomát sem találtuk semmilyen hivatalos frissítésnek, és a Beállítások menüben lévő System Update menüpont sem ajánlotta fel azt.

A kommunikációs lehetőségek sajnos eléggé szűkösek: egy b/g szabványú WLAN modulon kívül a külső 3G modem támogatásában reménykedhetünk. Az alapcsomagban ehhez itt is kapunk egy USB host kábelt (amiért nagy piros pont jár). Egy ZTE MF-190-nel próbáltunk kapcsolatot teremteni, és bár a modemet felismerte és a hálózathoz csatlakozott, böngészni valamiért mégsem tudtunk. Bluetooth és GPS nincs, talán ez az M-TECH üdvöskéjének legfájóbb negatívuma.

Vizsgáljuk most meg a tesztalanyunk csomagolását és tartozékait!

Csomagolás, külső, kezelőszervek

Úgy tűnik, hogy minél kisebb táblagépet kapunk tesztelésre, annál nagyobb a csomagolás. Ennek ellenére a keményfedelű doboz kinyitása után nem keressük az állunkat a padlón a bőséges tartozéközön láttán. A készüléken kívül az alábbiakat találtuk meg: töltő, USB host kábel, mini USB-kábel, leírás, valamint egy igencsak igényes bőrszerű tok.

Az aTAB7 előlapjának megjelenése ennél egyszerűbb már nem is lehetne. A kijelzőn kívül csak a VGA kamerát találjuk itt, egyetlen kapacitív vagy valódi billentyű sem kapott helyet. Ebből elsőre azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a képernyőn megjelenő virtuális kezelőszervekkel oldhatjuk majd meg az irányítást, de a készülék felső élén megtaláljuk a hiányzó gombokat: hangerő fel-le, menü, vissza és ki-bekapcsolás. A megjelenítőt keretező rész fényes, tehát szorgalmasan gyűjti az ujjlenyomatokat, az összes többi felület viszont matt, kellemes tapintású, jó minőségű műanyag. Az összeszerelés rendben van, nyikorgást és nyöszörgést nem sikerült előcsalogatni, az illesztések is pontosak.

A hátlap meglehetősen ingerszegény, csak a reklámfeliratokat és az apró hangszórót találjuk meg rajta. A készülék jobb oldalán sorakoznak a csatlakozók, szerencsére mindegyikük szabványos. A hangok egy 3,5mm jack kimeneten keresztül válnak hallhatóvá, a memória bővítéséhez pedig microSD hely áll rendelkezésre, amely 32 GB-ig kezeli a kártyákat. Nem microUSB, hanem az eggyel régebbi és nagyobb mini USB terpeszkedik a kártyaolvasó és a töltő nyílása között. A mini HDMI-t a reset és a mikrofon fogja diszkréten közre.

Eddig nem sok negatívummal találkoztunk, a készülék nagyon megnyerő benyomást tett igényes külsejével és relatíve színvonalas felszereltségével. Nézzük hát a teljesítményét!

Teljesítmény, használhatóság

Ismét előszedtük a két legjelentősebb benchmark programot, az AnTuTut és a 2.0-s verziójú Quadrantot. Mivel már összegyűlt elegendő teszteredményünk, csak a hasonló teljesítményű tabletekkel vetettük össze az aTAB mérésekor kapott értékeket.

Az aTAB összpontszáma, még ha csak minimálisan is, de meghaladja az elmúlt hetekben tesztelt Prestigio PMP3384B és WayteQ xTAB-100s teszteredményeit, ám ez nem jelenti azt, hogy minden versenyszámban maga mögé utasítja őket. 3D-ben például nem remekel a Vivante gyorsítója, míg 2D-ben kiváló teljesítményt mutat fel. A processzor az egész számokkal könnyen boldogul, ám a lebegőpontos tesztben az utolsó helyre szorul vissza. Ne felejtsük el azt sem, hogy a három készülék közül ennek kell a legkevesebb képpontot meghajtania, így használat közben még látványosabb a sebesség.

A kis M-TECH készüléknek a Quadrant 2.0 tesztben sikerült igazán nagyot domborítania, fölényesen megverte konkurenseit. Ez is jelzi, hogy az aTAB7-nek tulajdonképpen nincsen semmi szégyenkezni valója, remekül helyt áll a „nagyok” között is.

Egy Android 4.0 frissítés természetesen nem ártana neki sem, hiszen a grafikus mag erejét be lehetne vetni a GUI kirajzolásához, nem mintha égető szükség lenne rá. A tesztpéldány működési sebességével és használhatóságával semmi probléma nem volt, jelentősebb megakadások nélkül, gyorsan és stabilan működött.

Tekintettel arra, hogy csak előlapi kamerát kapunk, a tesztfotótól most eltekintünk. Nyilván a kedves olvasó is el tudja képzelni a VGA felbontású érzékelő által biztosított lehengerlő képminőséget. Ugyanakkor a Kamera nevű alkalmazás futtatása során látható volt, hogy webkameraként remekül üzemel, a mozgásokat szépen követi, kellemetlen elmosódások nélkül.

Az aTAB7 akkumulátora 3200 mAh kapacitással rendelkezik, a gyári adatok szerint ez 5 óra videolejátszásra, 10 óra zenelejátszásra, valamint 3 óra internetezésre elegendő. Készenlétben nem merül gyorsan, ugyanakkor az állandóan bekapcsolt Wi-Fi melletti használat valóban néhány óra alatt kifekteti a telepet. Sajnos ebben inkább a mai okostelefonokhoz áll közel, amelyek azonban jóval kisebb kapacitású aksival képesek hasonló eredményre, itt tehát lenne mit optimalizálni.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

A bekapcsolás után ért a meglepetés: de hiszen ezen a készüléken Android 3.0 Honeycomb fut! Első látásra valóban, aztán a menüben kicsit kutakodva rájövünk, hogy ez csak az álca, valójában a Gingerbread tetejére ültettek rá egy launchert, ami ugyanazt a külsőt és közel azt a funkcionalitást nyújtja, mint a Google első, teljes egészében táblagépekre optimalizált rendszerszoftvere. Meglepő, de így jóval könnyebben kezelhető az alap Android 2.3-nál, ráadásul gyorsan és megbízhatóan teszi a dolgát, a felhasználói élmény remekre sikerült.

Természetesen a koppintásban igyekeztek minél tovább menni, az alkalmazásindítót is lecserélték.

Az alkalmazások listájában is találkozunk kellemes meglepetésekkel. Itt van mindjárt az Angry Birds és a Fruit Ninja, ezekkel nyilván jó pár rajongóra szert tehet a gyártó. Ennél fontosabb, hogy megkapjuk a Documents To Go programcsomagot is, más kérdés, hogy ki szeretne egy ilyen mütyür kijelzőn Excel táblázatokat szerkeszteni.

Explorer néven alapszintű fájlkezelőt találunk, míg az MX Video Player egy, a feliratokat is jól kezelő videólejátszó program. Bár a képernyőfotókról nem derül ki, az Android szokásos szoftverein kívül még egy Shelves nevet viselő e-book olvasó is része a repertoárnak.

Ellentétben tehát például a WayteQ xTAB-100s-sel, a feleannyiba kerülő M-TECH apróság gyártója ott egészítette ki az operációs rendszer szolgáltatásait, ahol arra szükség volt, és az extra szoftverekkel jelentős értéket adott hozzá az összképhez. Így kell ezt csinálni!

Összegzés, vélemény

Kicsit féltünk, amikor belefogtunk az aTAB7 tesztelésébe, de ennél pozitívabban nem csalódhattunk volna. Igényes apróság ez, jól össze van rakva, minőségi anyagokból, emellett pedig gyors és remekül használható. A Bluetooth és a GPS hiánya talán az árcédula ismeretében megbocsájtható, a felturbózott operációs rendszer pedig szellemesen vegyíti az Android 2.3 és 3.0 verzióját, emellett kellemes felhasználói élményt biztosít. Az extra szoftverek megléte pedig csak hab a tortán. A terméktámogatáson lenne mit csiszolni, a gyártó oldala igénytelen és információszegény, az Ice Cream Sandwich pedig egyelőre csak a specifikációban szerepel.

Összegezve viszont: aki 30.000 Ft alatt szeretné megúszni a tablet vásárlását, ne keressen tovább. Igazi „best buy” a termék, megvétele különösen ajánlott, ha tisztában vagyunk a korlátaival.

[bold]

Pro:[/bold]

+ nagyon kedvező ár

+ gyors processzor és grafikus chip

+ USB host kábel és tok az alapcsomagban

+ külső 3G modemek támogatása

+ remek szoftverkörítés

+ igényes anyaghasználat

Kontra:

- nincsen hátlapi kamera, GPS, beépített 3G és Bluetooth

- kicsit harmatos akkumulátor

- bizonytalan ICS frissítés

Az M-TECH aTAB7-est a Mercury Impex Zrt.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

[vote id="78" style="width: 450px; margin: 0 auto"]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward