Shop menü

M-DISC TÁMOGATÁSSAL ELLÁTOTT USB-C PORTOS HORDOZHATÓ DVD-ÍRÓT VILLANTOTT AZ ASUS

A DVD-írók manapság már messze nem olyan népszerűek, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt, de még mindig vannak, akik használják a régi adattároló formátumot – rájuk gondoltak az ASUS-nál a vállalat legújabb termékével.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
M-DISC támogatással ellátott USB-C portos hordozható DVD-írót villantott az ASUS

Az optikai meghajtók iránt folyamatosan csökken a kereslet, a modern asztali számítógépekből és a noteszgépek többségéből is hiányzik már ez az extra – utóbbiaknál persze az ultravékony felépítés miatt úgysem igazán lenne hely egy optikai meghajtó számára. Az ASUS csapata éppen ezért úgy gondolta, elkészítenek egy új, modern csatolófelülettel ellátott, igényes dizájnnal rendelkező optikai meghajtót, ami a ZenDrive U8M nevet viseli.

Galéria megnyitása

Az új külső optikai meghajtó USB-C porton keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, így a moden ultrabookok többségével azonnal használható, nincs szükség külön átalakító kábelek, vagy éppen adapterek alkalmazására. A ZenDrive az elegáns dizájnnak köszönhetően remekül passzol az ASUS ZenBook családjának tagjaihoz, és extraként még háromféle színből álló választék is rendelkezésre áll. Az új hordozható DVD-író természetesen nemcsak az ASUS, hanem egyéb gyártók termékeivel is használható, illetve akár asztali számítógép mellé is jól jöhet olykor-olykor, ha beépített optikai meghajtó híján is szeretnénk hozzáférni régebbi lemezeinkhez, vagy éppen adatokat archiválnánk.

Amennyiben az adatok archiválására kerül sor, jól jön majd az M-DISC támogatás, amelynek köszönhetően biztonságban tudhatjuk legfontosabb dokumentumainkat, zenéinket, fotóinkat, videóinkat, vagy akár egyéb fájljainkat, méghozzá akár 1000 évig is. A Windows 8.1 és 10 támogatással rendelkező újdonságot akár Mac OS X 10.6-os, illetve ennél újabb operációs rendszerrel ellátott Mac-kel is használhatjuk. A Windows operációs rendszerek mellé kapunk CyberLink Power2Go 8, CyberLink PowerBackup 2.6, Nero BackItUp és E-Green szoftvert is, így szoftveres téren minden rendelkezésre állhat ahhoz, hogy elkezdjük az adatmentést – már csak adathordozóra lesz szükség.

Galéria megnyitása

A 142,5 milliméter széles, 135,5 milliméter mély és mindössze 13,9 milliméter magas külső DVD-író nagyjából 235 grammot nyom a mérlegen, azaz könnyedén magunkkal vihetjük a notebook táskában. Írási sebesség terén arra számíthatunk, hogy a DVD-R, DVD+R, DVD+RW adathordozókat 8x-os; a DVD-RW, DVD+R(DL) és DVD-R(DL) korongokat 6x-os; az M-DISC típusú adathordozókat 4x-es tempóban tudja megírni a termék. Az olvasási tempó többnyire 8x-os, míg DVD videó lejátszásakor 4x-es, CD-R/RW/ROM korongoknál pedig 24x-es sebességre lehet számítani.

Az ASUS ZenDrive U8M hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére