M.2-2280-as formátumú videokártyával rukkolt elő az InnoDisk

A különlegességet elsősorban ipari felhasználásra készítette a gyártó, a koncepció azonban mindenképpen érdekes, hiszen új termékkategóriát hozott létre.

M.2-2280-as formátumú videokártyával rukkolt elő az InnoDisk

Az M.2-2280-as slotokba manapság nagyon sokféle SSD kártyát pakolhatunk attól függően, hogy az adott slot milyen csatolófelületeket támogat, így a szupergyorstól a kifejezetten költséghatékonyig bezárólag rengeteg választás adódik. A kriptovaluta-láz idején egyes bányászok az M.2-es slot alternatív felhasználásával is kísérleteztek, vagyis megfelelő átalakító birtokában videokártyát csatlakoztattak az említett portra, ahogy ebben a videóban is látható. Elviekben annak sincs akadálya, hogy akár egy miniatűr videokártya kapjon helyet a slotban, hiszen a PCI Express 3.0 x4-es és az USB protokoll jóvoltából gond nélkül kommunikálhat a rendszerrel, igaz, ilyesmit mégsem láttunk eddig. Aki mélyebben is el szeretne merülni az M.2-es slot rejtelmeiben, ajánljuk korábbi cikkünket, ami körüljárja a témát.

Az InnoDisk jóvoltából most megjelent az első olyan M.2-2280-as formátumú videokártya, ami PCI Express 2.0 x1/x2 vagy USB 3.0 interfész használatára is képes. A termék ugyan játékra, illetve egyéb GPU intenzív felhasználásra nem igazán alkalmas, de bizonyos piaci szegmensek igényeit maradéktalanul képes kielégíteni. Vagyis úttörő lehet egy új piaci szegmens létrehozásában.

Galéria megnyitása Az M.2-es formátumú videokártya (Fotó: AnandTech) Az M.2-2280-as formátumú nyomtatott áramköri lap ebben az esetben egy Silicon Motion SM768-as vezérlőt rejt, amihez jó eséllyel 256 MB-nyi beágyazott memóriát társítottak. A formátum sajátosságaiból kifolyólag normál videó kimeneteket nem kapunk, csak olyan tüskesorokat, amelyekből aztán normál video kimenet varázsolható. A tüskesorok között egy HDMI, egy LVDS és egy DVI-D alapú megoldás sorakozik.

GPU terén egy 128-bites 2D motorral van dolgunk, amihez egy ARM Cortex-R5-ös általános felhasználású processzormag társul, plusz még egy videó dekódert, illetve egy CAT (Content Adaptive Technology) motort is rejt a chip, ami tömörítéssel gondoskodik a videó memória hatékony használatáról.

Videó formátumok terén a H.264 MCV/AVS+, a H.263, az MPEG-4, az MPEG2, az M-JPEG, a RealVideo, valamint a VC1 és Theora formátumok hardveresgyorsítására számíthatunk, vagyis elég sokoldalú a lapka. Mivel főként ipari felhasználásra, azaz beágyazott rendszerekbe, különböző ipari konfigurációkba, illetve automatizálást végző rendszerekbe szánják az újdonságot, így az üzemi hőmérséklet-tartomány is kellően tág: -40-től +85 Celsius fokig terjed. Az újdonság a gyártó szerint 1920 x 1080 pixeles felbontás esetén 60 Hz-es, 3840 x 2160 pixeles felbontás esetén pedig 30 Hz-es maximális képfrissítési rátát kínál.

Operációs rendszerek szintjén a különböző Windows és Linux kiadások támogatására lehet számítani. A speciális hardver árazásával kapcsolatba nem árult el részleteket, ám mivel ezt a terméket jellemzően úgysem átlagfelhasználóknak szánják, így ez talán nem is akkora tragédia. Arról egyelőre nincs hír, hogy az újdonság pontosan mikor állhat szolgálatba. Azt azért érdekes lehet látni, hogy USB portra kapcsolódó külső M.2-es házzal működhetne-e, hiszen a csatolóknál az USB-t is megemlítették – nincs kizárva, hogy megfelelő szoftveres támogatással ilyesmire is lenne mód. Más kérdés, hogy efféle megoldásra túl nagy igény nem biztos, hogy lenne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap