LTE-vel erősít az alsóbb szegmensben a Huawei

A Huawei Y5 és Y6 hasonló alapokkal rendelkeznek, de eltérő méretben érkeznek.

LTE-vel erősít az alsóbb szegmensben a Huawei

A Huawei egyebek mellett két alacsonyabb árszabású okostelefonnal is előhozakodott Berlinben. Ezek a készülékek ugyan visszafogott képességek birtokában vannak, de a Huawei mindkettőt gondosan készítette el, ennek eredményeképpen például már az Android 5.1 fut rajtuk, ami a jelenleg elérhető legfrissebb Lollipop verzió.

Huawei Y5

Az újdonságok bemutatását ezúttal kezdjük az egyszerűbb modellel, a Huawei Y5-tel. Ez az okostelefon azoknak lehet igazán jó választás, akik még csak most térnek át egy régi featurephone-ról, és egy viszonylag kompakt, olcsó, de mindenképpen jól használható társat keresnek. A tervezők ezt a készüléket egy 4,5 hüvelykes megjelenítővel látták el, ami mindössze 854 x 480 képpontos felbontással szolgál. Sajnos az nem derült ki, hogy a 218 PPI-s panel milyen technológiát használ. Az előlapon említést érdemel még a 2 megapixeles kamera, ami elsősorban a videóhívások lefolytatására szolgál majd, de emészthető minőséget fog produkálni akkor is, ha esetleg egy önarckép megörökítésére kerül sor. A főkamera már egy LED-es segédfény támogatását élvezi, de túl jó minőségű végeredményre ettől sem érdemes számítani, hiszen mindössze egy 5 MPixeles képérzékelőről beszélhetünk.

A telefon belsejében egy négymagos, Qualcomm Snapdragon 210 besorolású lapka tevékenykedik. Az MSM8909-ről van szó, ami ugyan már nem egy régi termék, de még 32 bites, szóval az energiahatékony kvartett Cortex-A7 magokból áll össze, amelyek 1,1 GHz-es órajelen dolgoznak; a grafikus munka itt egy Adreno 304 IGP-re van bízva. A 28 nm-es központi chip mellett 1 GB-nyi rendszermemória bukkant fel, ez az átlagfelhasználók számára szűkösen, de még elegendő lehet, a gyakorlottabbak viszont hamar kifuthatnak a keretből. A tárkapacitása 8 GB-os, ami bizony nagyon sovány, azonban a szakemberek gondoskodtak a bővíthetőségről, szóval ez nem jelent komoly problémát. A kapcsolati képességek lajstroma a 4G LTE hálózati modemmel kezdődik, ami 150 Mbps-os letöltési sebességet támogat (Cat. 4). Emellett persze van még az okostelefon tarsolyában Wi-Fi (802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő), Bluetooth 4.1 modul és A-GPS vevő, ami a GLONASS műholdakat is segítségül tudja hívni a gyorsabb és megbízhatóbb működés érdekében.

A Huawei Y5 nagyon egyszerű házban lakik. Semmi sallang, vagy figyelemfelkeltő dolog nincs rajta, csak a vállalat logói, illetve az Android kötelező kezelőszervei díszítik, amelyek ezúttal is a kijelző alá kerültek. A térfogata 136 x 67,7 x 10 milliméteres, szóval egy picit vastag, és nagyon nehéz a méretéhez képest, hiszen 160 grammot nyom, de sajnos ez nem azt jelenti, hogy átlagon felüli teleppel lenne ellátva. Egy 2000 mAh-s akkumulátor lakik a hátoldala mögött, így a kategóriájának megfelelően domborít majd az üzemidő tekintetében.

Huawei Y6

Hírünk másik alanya, a Huawei Y6 nagyon sok dologban megegyezik a társával, de a különbségek nagy jelentőséggel bírhatnak a vásárlók számára. Ez az okostelefon például már egy nagyobb, 5 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ráadásul ez a panel 1280 x 720 képpontos felbontással társult, ami immáron 294 PPI-s pixelsűrűséget eredményez. Itt sem derült ki, hogy milyen megoldásról beszélhetünk egyébként, de feltehetően IPS technológiát használ az Y6. Az előlapi kamerája változatlan, a főkamera azonban már 8 megapixeles, és egy F/2.0-s rekeszértékű lencserendszer mögött helyezkedik el. Érdekesség, hogy ez is 1 GB RAM-mal érkezik, de lesz belőle olyan is, amelyet már 2 GB-tal látott el a Huawei. A mobil 143,6 x 72,1 x 8,3 milliméteres vonalakkal rendelkezik, és 155 grammig kúszik alatta a mérleg nyelve. Az Y6 ugyan nagyobb felületű – érthető okból –, de sokkal vékonyabb, és még könnyebb is lett, mint a kistestvére, az Y5. Zárásul pedig lássuk, ez mekkora telepből táplálkozik: a hátlap mögött egy 2200 mAh-s akkumulátor lapul, ami meglehetősen vérszegény a nagyra nőtt panel mellett.

A Huawei Y5 és Y6 hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül, és lesz belőlük két SIM hellyel ellátott kivitel is. Értelemszerűen az Y5 lesz az olcsóbban hozzáférhető, ez mindössze 130 euróba fog kerülni, míg a Huawei Y6 már 150 eurót kóstál majd az alapkivitelben – a kövérebb RAM felárára nem derült fény. Az újdonságokat feketében és fehérben vásárolhatják majd meg az érdeklődők.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward