LTE támogatást kap a Redmi Note

A Xiaomi bejelentette, hogy hamarosan befuthat a középkategóriás okostelefonjának 4G LTE modemmel ellátott változata.

LTE támogatást kap a Redmi Note

A Xiaomi választéka ezúttal egy igencsak érdekes modellel bővült. A Redmi Note 4G legnagyobb újítása pontosan az, amire a neve is azonnal rámutat, vagyis az LTE hálózati modem. Mostanában elég sok gyártó vértezi fel a középkategóriás telefonjait LTE modemmel, de a Redmi Note-ban más is változott.

A Redmi termékcsalád legújabb tagját az teszi érdekessé, hogy a 4G LTE támogatásért nem csupán egy friss mobil kommunikációs egységhez, hanem egy teljesen másik központi lapkához nyúltak a tervezők. A friss konfiguráció a processzor maximális teljesítményét tekintve jelentős visszalépésnek ígérkezik, hiszen egy Qualcomm MSM8928 lesz benne jelen, ami négy darab 1,6 GHz-es Cortex-A7 egységgel van ellátva, míg az eredeti modellben kétszer ennyi, nyolc processzormag tevékenykedik magasabb, 1,7 GHz-es frekvencián. A grafikus feladatokért is egy teljesen más egység fog felelni, a Mali-450 MP4 helyébe egy Adreno 305 lépett (tehát maximális számítási kapacitást figyelembe véve itt is majdnem felezésről beszélhetünk).

A rendszernek 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, a felhasználók számára pedig alapból 8 GB-tal szolgál a készülék. A tárhelye nem túl nagy, ellenben megoldották a bővíthetőséget, így egy microSD alkalmazását követően könnyedén fentebb tornászható a rendelkezésre álló tárkapacitás. Az operációs rendszer szerepét az Android 4.4 KitKat tölti be, ami a MIUI 5.0 bőrébe burkolózva rajzolódik majd ki a megjelenítőn. Ez a gyári Androidhoz képest jelentős módosításokon esett át, így nemcsak az előre telepített alkalmazások tekintetében, hanem más területeken is tartogatni fog újdonságokat a rendszer. A Redmi Note dupla SIM-et tudott kezelni, erről a képességről azonban le kell mondania azoknak a vásárlóknak, akiknek a 4G LTE támogatásra fáj a foga – ez a variáns már csak egyetlen hálózati kártyával tud megbirkózni. A kapcsolati képességei között értelemszerűen kiemelendő a 4G LTE jelenléte, ami a Snapdragon 400 chipnek köszönhetően négyes kategóriájú, vagyis akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé teszi (felfelé legfeljebb 50 Mbps-ot tud). Ezen felül van a tarsolyában kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN Wi-Fi Directtel, A-GPS vevő GLONASS támogatással, Bluetooth 4.0 Low-Energy modul és még FM rádió is.

A Note 4G előlapját egy 5,5 hüvelykes OGS és IPS technológiákat alkalmazó megjelenítő uralja, ami 1280 x 720-as felbontással társulva igyekszik a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtani. A kijelző felett egy 5 megapixeles kamera kémleli a tulajdonosát arra várva, hogy munkába állhasson egy videóhívás vagy egy önarckép erejéig. A főkamera 13 MPixeles képek készítését teszi lehetővé, videókat pedig Full HD-ben lehet vele rögzíteni. Rosszabb fényviszonyoknál sem kell hanyagolni a fényképezést, ilyenkor a LED-es villanó is akcióba lép, továbbá az F/2.0-s apertúra értékkel rendelkező lencserendszer is megcsillogtathatja a tudását. Még a ház paraméterei is változatlanok maradtak egyébként, tehát ez a modell is 154 x 78,7 x 9,5 milliméteres vonalakkal határolható körül. A tömegéről nem esett szó, de vélhetően itt sincs érezhető különbség, és maradhatott a mérleg nyelve 200 gramm környékén. A hátlap mögött egy 3200 mAh-s, lítium-polimer akkumulátor van jelen, ami a Redmi Note-hoz képest energiatakarékosabb környezetnek hála biztosan kiemelkedő teljesítményre lesz képes. A szerkezet két különböző színben lesz megvásárolható: feketében vagy fehérben pompázhat.

A Xiaomi Redmi Note 4G ára nem ígérkezik magasabbnak, mint az „eredeti” Redmi Note-é volt, viszont amint az kiderült, itt elég sok áldozatot kell hozni az LTE támogatásért, így lényegében érthető a dolog. A készülék nettó 165 dollár környékén áll rajthoz, hazánkban pedig amennyiben felbukkan a későbbiekben, valamivel 70 ezer forint felett lehet rá számítani. Először Kínában és Malajziában kerül majd a boltok polcaira, de idővel szélesebb körben is elérhetővé válhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward