Logitech Z600: minőségi sztereó hangzás vezeték nélkül

Ezúttal a Logitech Bluetooth-os hangszórói jártak nálunk, amik meglepően jól szóltak.

Logitech Z600: minőségi sztereó hangzás vezeték nélkül

1. Logitech Z600 - Áttekintés

Logitech Z600

A bluetooth-os hangszórók talán népszerűbbek, mint valaha, mi sem bizonyítja ezt jobban a folyamatosan bővülő választéknál. A különböző gyártók ötletesebbnél ötletesebb megoldásokkal rukkolnak elő (kihangosító, zsebrádió, összecsukható hangszóró, stb.), és a rengeteg tablet/okostelefon miatt van is mivel használni ezeket. A Logitech legújabb üdvöskéje nem titkoltan mobil eszközök kiszolgálására készült, és a gyártó szerint különösen jól mutat az almás cég notebookjai mellett. Az ajánlás valahol érthető, hiszen azok talán hajlandóak kiadni 44 ezer forintot egy pár kisméretű hangsugárzóért, akik amúgy is a felsőbb régióból vásárolnak számítógépet. A Z600 tehát elég borsos áron kelleti magát, de akad néhány erénye, ami miatt mégis érdemes górcső alá tenni egy teszt erejéig.

Ahogy azt a svájci székhelyű cégtől már megszokhattuk, a doboz tartalma nem csak a hangszórókra és a leírásra korlátozódik. Minden egyéb kelléket is megkapunk hozzá, amire csak szükség lehet: bluetooth adapter, pótbemenethez való jack kábel, az áramellátáshoz szükséges fali adapter és a hozzá tartozó csatlakozó fejek. A vezeték nélküli sztereó hangszórórendszer nem rendelkezik beépített akkumulátorral, az áramot a fali aljzatból kapja. Az audio jelet azonban kaphatja bluetooth kapcsolaton keresztül, így nemcsak zenét küldhetünk rá mobiltelefonról, hanem kihangosítóként is használhatjuk. Bár egy mai mobilban, tabletben és notebookban általában már gyárilag van bluetooth támogatás, az olyan PC tulajokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek ilyen adapterrel, hiszen ahogy már írtuk, van egy a tartozékok között.

A Z600 külleme annyira szolid, hogy hangszóró helyett minket inkább egy fordított vázára emlékeztet, amire ízléses szövetborítást húztak. Kis méretei alapján nem is gondolnánk, hogy mekkora hangerőre képes a termék, de ezzel majd később bővebben foglalkozunk, egyelőre maradjunk még egy kicsit a fizikai jellemzőknél. Bár nem látszik, hogy a hangsugárzók 3 utasak, a textilburkolat alatt egy magas-, egy közép- és egy mélysugárzó található meg. Amikor megtapogattuk a perifériát, nagyon jó anyagokkal találkoztunk, az illesztések precízek voltak, a gombok pontosan működtek.

Ha már a kezelőszerveknél tartunk, ebből nincs sok, mert a bekapcsoló gombon és a bluetooth párosító gombon kívül csupán egy 3,5mm-es jack bemenet található meg hátul, a készülék ezen keresztül is fogad hangot.

A hangerő beállítását tekerőgomb nélkül oldották meg. Helyette ezt egy érintőgombbal lehet szabályozni, ami stílusosan a bal hangszóró tetején foglal helyet. A kezelés pofonegyszerű, ezt simogatva az óramutató járásával megegyező irányban hangosítani, ellenkező irányban halkítani lehet. Ez nem csak látványos, de még praktikus is, és jó, hogy kisebb hangerőnél a szabályzás finomabb lépcsőkben történik, mint nagyobb hangerőnél. Középen a vezeték nélküli kapcsolat kék visszajelző lámpája pislog vissza ránk, ami a sikeres kapcsolódást követően kialszik, illetve hangerőszabályzás közben villog. A csatlakozók közt egy microUSB bemenet is helyet kapott, de a hangszórókat ne próbáljuk meg PC-re dugni, ez csak a szervizfeladatok miatt került a készülék hátára.

2. Logitech Z600 - Próba, Értékelés

Próba

Most hogy körbejártuk a hangszórókat, hallgassuk is meg őket. Az első mellbevágó élményt a hangszórók széles térábrázolása okozta, ezen a szinten nem vártunk ilyet. A hangszórók méretüket és kinézetüket meghazudtolóan szóltak, már-már egészen hifis hangzást hoztak a szobába. A hangminőséget nagyon jónak találtuk, ami annak köszönhető, hogy a hangsugárzók széles tartományban szólnak, ugyanis nemcsak a közép és magas hangokat, hanem a mélyhangok egy jelentős részét is lefedik. Ez annak köszönhető, hogy az előrefelé néző magas- és középsugárzó alatt a dobozok alján egy-egy mélysugárzó is helyet kapott. Így a dobozok valósággal megremegtették az asztalt, amin álltak, és nagy hangerőnél sem jöttek zavarba. A készülék második meglepetése a nagy hangereje volt. Bár erre vonatkozóan nincsenek gyári specifikációk, annyit mondhatunk, hogy egy közepes méretű szobát magabiztosan képes volt betölteni a hangjával a Z600.

A vezeték nélküli kapcsolat minőségét úgy teszteltük le, hogy megnéztük mekkora távolságon belül maradt folyamatos a hang (ehhez a hangszórók beépített adapterét és mobiltelefonunk saját adatperét használtuk). A párosítás folyamatán túllépve a már említett kéken villogó lámpa kialudt, és egy működő bluetooth kapcsolat lett a jutalmunk. A lakáson belül gyakorlatilag bárhová mentünk, a minőség változatlanul jó volt, és a hang csak akkor kezdett szaggatni, amikor a hangszórók és a mobiltelefon közé 2 válaszfalat is beiktattunk. Tartós használat mellett azonban kisebb távolságról is előfordultak másodpercnyi kihagyások, de csak nagyon ritkán. A folyamatos kapcsolat érdekében a hangszórókat a mellékelt bluetooth adapterrel is kipróbáltuk. Azt reméltük a helyzet jobb lesz, de az adatátvitel 5 percenként megszakadt egy-egy másodpercre. Igaz, az adaptert a gépház hátuljába dugtuk azért, hogy szándékosan próbára tegyük a kapcsolat minőségét. Érdemes tehát minden esetben kerülni a szélsőségeket, és jó rálátást biztosítani a hangszórókra. Ha azonban a készülék a notebook mellé kerül, akkor a hangminőség miatt már biztosan nem kell aggódni.

A hangszórókat kihangosításhoz is használhatjuk. Az eljárás ugyanaz, éppen úgy kell párosítani pl. egy mobiltelefonnal, mintha zenét küldenénk rá. A hangminőséggel ezúttal sem volt kifogásunk, a beszédhangok érthetőek voltak, és a nagyon ritkán előforduló kihagyások sem okoztak olyan minőségromlást, amitől érthetetlenné vált volna a beszélgetés.

Értékelés

A Z600 egy kellemes meglepetés volt számunkra. Zenehallgatásra tökéletesen alkalmas, és kihangosítónak sem utolsó, a hangminőséggel mindkét esetben elégedettek voltunk. Gyakorlatilag egy jó minőségű, viszonylag hangos, asztali sztereó hangszórópárt kapunk. A hangminőséget nyilván a helyén kell kezelni, de a készülék méreteihez képest meglepően sok mélyhangot produkált, és kellemes, kiegyenlített hangzása volt. A kulcsfontosságú tulajdonságok közül kiemelnénk azt, hogy 8 mobil eszközzel lehet párosítani, amiből egyszerre hárommal használhatjuk. A kinézet szerintünk pofás, az anyagminőség elsőrangú, és a kezelőszervek is ötletesek, különösen a hangerőszabályzó. A tekerhető érintőgomb divatos, ráadásul a legtöbb ehhez hasonló erőltetett megoldással szemben ez jól is működött, így a legkisebb részletbe sem tudunk belekötni. Az ajánlott minősítés csak egyetlen dolog miatt marad nálunk: a 44 ezer forintos árat sokalljuk.

Webshop: Logitech Z600

Hivatalos honlap

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward