Logitech Z-5450

Csúcskategóriás PC hangfalszett vezetékek nélkül? Anno a Logitech minőségi egereivel és billentyűzeteivel szerzett magának hírnevet, majd szép lassan tiszteletét tette a hangfalszettek világában is, és némi botladozás után igen pozitív eredményeket ért el.

Logitech Z-5450

Mit rejt a doboz?

Galéria megnyitása

Anno a Logitech minőségi egereivel és billentyűzeteivel szerzett magának hírnevet, majd szép lassan tiszteletét tette a hangfalszettek világában is, és némi botladozás után igen pozitív eredményeket ért el. Ezért, és egy „kis” különlegessége miatt lett mai bemutatónk főszereplője a Z5450.

Valószínűleg mindenki, aki rakott már össze 2.1-esnél nagyobb hangfalszettet a szobájában, vagy a nappaliban, találkozott azzal a problémával, hogy míg az elülső hangfalak elhelyezése és bekábelezése viszonylag egyszerűen megoldható, addig hátsó társaikról ez már nem igazán mondható el. Ha szeretnénk esztétikusan áthidalni a távolságot, akkor kilométeres kábelkötegek és némi szekrény mögött turkálás a minimum amire számíthatunk. A Logitech terméke segít ennek elkerülésében, ugyanis két hátsó hangfala kábel nélküli, még ha nem is teljesen. Azért nem teljesen, mert bár a hanganyagot az éterből kapják, a tápellátáshoz természetesen kábelre van szükségük. Még így is jóval leegyszerűsítik a dolgunkat, ám nem árt, ha van konnektor a közelben.

Viszont túl előre szaladtunk, kezdjük az elejénél. Súlyos dobozban érkezett hozzánk a Z5450, melyet kibontva az alábbi kép tárult elénk:

Galéria megnyitása

Szépen minden külön be van csomagolva, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Megfelelően hosszú kábeleket kapunk a három elülső hangfalhoz és analóg hangkábelt, mellyel könnyen összekapcsolhatjuk a szettet számítógépünkkel. Ha viszont koaxiális vagy optikai kábellel szeretnénk ezt véghezvinni, akkor kénytelenek leszünk magunk gondoskodni erről. Találunk itt még egy rengeteg nyelvet (köztük a magyart is) tartalmazó használati és üzembe helyezési útmutatót, valamint a távkapcsolót, a hozzá tartozó elemekkel és természetesen a hangfalakat. Hátsó társaikhoz, a vezérlő egységhez és az erősítővel egybeépített mélynyomóhoz ezt a rekeszt kiemelve férhetünk hozzá.

Galéria megnyitása

Vezérlő/dekóder és távirányító

A vezérlő, mely az adatfolyamok dekódolását is végzi szükség esetén, igen jóra sikeredett. Támogatja az elterjedtebb jelfolyamokat, úgy mint Dolby Digital, DTS, DTS 24/96, Dolby Pro Logic II és tömörítetlen PCM hangot is egész 24bit/96KHz-ig. Fontos viszont megjegyeznünk, hogy a sávszélesség hiánya miatt a 24/96-os anyagot átkonvertálja 48KHz-esre a hátsó hangfalaknak. Hosszabb használat után sem éreztük úgy, hogy ez problémát jelentene, de jó lehet tudni róla.

Galéria megnyitása

A vezérlő elején megtaláljuk a legfontosabb funkciókat, mint például a rendszer hangerejének változtatása és bemenet választás, de a legtöbb opció csak a távirányítóról érhető el. Egyetlen problémánk vele a be -és kikapcsolásra használható gomb, mely alvó állapotban vörösen izzik, míg működés közben élénk kéken, ami egy kicsit világosra sikerült szerintünk (kellett egy kis idő, míg figyelmen kívül tudtuk hagyni). A kijelző jóval diszkrétebb szerencsére. Alap állapotban az aktuálisan kiválasztott bemenetet és rajta lévő effektet jelzi.

Galéria megnyitása

Az igazi meglepetés azonban hátul található: egy koax, hat csatornás analóg jack dugós és két optikai bemenet várja, hogy rájuk kössünk valamit. Ez több mint amennyi a Z5500-on van, és akinek több digitális jelet kezelő eszköze van (DVD lejátszó, konzol, számítógép pl.), az biztosan értékelni is fogja. Egy kis kapcsolóval megválaszthatjuk, hogy a jack részlegen külön három sztereo bemenetként kezelje a gép vagy 6 csatornásként. Bal oldalt az antenna mellett kis ledek jelzik, hogy a hátsó hangfalak csatlakoztatva vannak-e. Az adó 2.4GHz-en működik, ami egy elég sűrűn használt frekvencia, ám szerencsére nem akadt problémánk ezzel. Nem is messze tőle két vezeték nélküli router is tette a dolgát ezen a frekvencián, de semmi elcsúszás nem volt a hangban, hála a redundáns adattovábbításnak (ám a WiFi hálózat sebessége lejjebb esett). Az 5450 ugyanis egyszerre több csatornát használ a hang továbbítására. A Logitech szerint közel egymáshoz akár 4-5 ilyen hangfalszett is képes lenne működni, anélkül, hogy a szomszéd filmjét hallgatnánk játék közben.

Galéria megnyitása

Ha mindez nem lenne elég, a bal oldalon még van egy jack bemenet és füles kimenet, melynek használatakor automatikusan elnémulnak a hangfalak és átvált sztereoba a vezérlő.

Galéria megnyitása

A távirányító kicsit elüt az összképtől, egy kis műanyagdarabka az egész, és bár általában ez jellemző társaira is, azért mi egy kicsit jobbra számítottunk. A kidolgozásától függetlenül viszont nagyon könnyen elérhető róla minden funkció. Külön szabályozhatjuk a center, a mélynyomó és az elülső hangszórók hangerejét. Erre szükség is van, mert gyárilag szerintünk a hátsó hangfalak túl halkra, míg a mélynyomó iszonyat erősre van állítva. Az első filmbemutató megtekintésénél szóltak is két szobával arrébbról: „érzik”, hogy filmet nézünk.

Hangfalak és mélynyomó

Galéria megnyitása

A rendszer összteljesítménye 315 watt RMS, melyből a mélynyomó tesz ki 116 wattot, a center 42-t, a többi elülső 38-at, míg a hátsó hangszórók 40.5-öt. Ez bőven elég egy kisebb nappalihoz vagy hálószobához. A Z-5450 működésbe helyezése ugyanolyan egyszerű, mint bármely más szetté, talán még egy kicsivel könnyebb is. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy a hátsó hangfalak meg vannak jelölve, így nem mindegy melyiket pakoljuk le balra és jobbra. Miután elhelyeztünk mindent, és áram alatt vannak a hangfalak, a távirányító teszt gombjával könnyen megbizonyosodhatunk róla, hogy minden ott van-e ahol lennie kell, és hogy jól csatlakoztattuk-e a kábeleket (a hátsó hangfalakon egy-egy pici kék led hívja fel a figyelmünket arra, ha minden rendben van, amely pirosra vált, ha kikapcsoljuk a rendszert). Különösen érdemes odafigyelni a vezérlő és a mélynyomó közötti vastag adatkábelre, rögzítsük rendesen. A leírás hivatkozott rá, hogy ha „professzionális” kinézetet szeretnénk kölcsönözni a hangfalainknak, akkor eltávolíthatjuk az előlapjukat, a hangminőségen nem változtat. Nos, mi éltünk a lehetőséggel, látni szerettük volna mitől professzionális egy hangfal. Hát ettől:

Galéria megnyitása

Kinek mi, nekünk az eredeti, diszkrétebb változat jobban tetszett, de ez teljesen szubjektív, lényeg hogy lehet választani, és a módosítás pillanatok alatt elvégezhető. A rózsaszín ködben csak egy fekete folt van: a Logitech előre eldöntötte, hogy mi valószínűleg a fejünkhöz képest alacsony helyre pakoljuk a hangfalakat, így mindegyik felfelé néz, és mindössze a center feje hajlandó bólogatni, a többi fix. Ez néhány helyen probléma lehet. Az egyetlen megoldás talán, ha zavaró lenne a dolog: a talpak (melyek egyébként nagyon jól tapadnak), könnyen eltávolíthatóak, és onnantól kezdve falra szerelhetőek hangfalaink, de ettől még lefelé nézni nem fognak. A Logitech jelenleg egyébként nem kínál állványokat ehhez a szetthez.

Galéria megnyitása

Míg a hátsó hangfalak vezeték nélküli kapcsolatáról a vezérlő egység gondoskodik, addig az elülső társaikról természetesen a mélynyomóba épített erősítő. Ettől eltekintve elég puritán a háta, de ez így van rendjén. Itt található a tápellátás és a csatlakozási pont a vezérlővel. Újfent szeretnénk megjegyezni, hogy a mélynyomó gyári beállításokon szeret elnyomni mindent, elég erős lett, így érdemes hozzáhangolni a többiekhez, különben a háttérben lövöldözés, előttünk kiabálás jelenetekből nekünk csak a bumm bumm jut, de abban lerepül a fejünk. Csak egyszer kell megtalálnunk a tökéletes egyensúlyt, és nem is nehéz.

Galéria megnyitása

Szubjektív tesztelés és konklúzió

Három főbb felhasználási területet teszteltünk a Z-5450-nél: zenehallgatás, filmnézés és természetesen játék. Mielőtt azonban belekezdtünk volna, komolyabban szemügyre vettük a hátsó hangfalakat, mert kíváncsiak voltunk mennyire észrevehető a minőségromlás a kábeles társaikhoz képest. Be kell jelentsük, hogy abszolút elégedettek voltunk. Ha közel tettük a fülünket, akkor volt némi alapzajuk, egy kis súgás, de ez tényleg csak közelről hallható, egy méterről például már nem (persze lehet, hogy ha jobb fülekkel áldanak meg bennünket, akkor sikerült volna meghallani ^^ ). A tesztek alatt, ahol igénybe vettük a hátsó hangfalakat, nem tapasztaltunk minőségromlást. Egy Hi-Fi mániás biztosan vitatkozna velünk, de ez „csak” egy felsőkategóriás PC hangfalszett alapvetően, és így nem lehet rá panasz. A teszteléshez egy PlayStation 3-at használtunk és optikai kábelen kötöttük össze a Z-5450-nel.

Zenehallgatásnál elővettünk néhány különböző stílusú számot. Be kell valljuk, itt vártuk a legkevésbé jó eredményeket, az ilyet szettek általában nem erre születtek. Aki csak zenét akar, hallgatni jobban jár egy jó minőségű 2.0-s hangfal párral. Ettől függetlenül kellemes csalódásban volt részünk. Miután a mélynyomó lelkesedését lelohasztottuk, a számok szépen és tisztán szóltak. Mindössze a klasszikus zenék és némi jazz tudott kifogni rajtuk. Félreértés ne essék, nem teljesített ezekben sem rosszul, de messze nem olyan jól, mint a többi stílusban. Nem tudott mindent elég pontosan visszaadni.

Filmnézésre a Casino Royal BluRay lemezét használtuk és néhány HD trailert. Elmondhatjuk, hogy simán felveszi a versenyt akár a nagyobb gyártók mini-hangfalas házimozi rendszereivel is. Itt vettük észre azonban, hogy nagyon nem mindegy, hol vannak hozzánk képest a hangfalak, és, hogy az erejük egy nagy szobára valószínűleg kevés (ennek utánanézve megnéztük más oldalak véleményét is ahol ez beigazolódott). Körülbelül 2.5-3 méterre voltunk mi a képernyőtől, és így az elülső hangfalaktól, így nekünk tökéletes volt.

Játék. Miután futottunk pár kört a MotorStormmal, kedvet kaptunk még párra… Csak azért hagytuk abba, hogy kipróbálhassuk mást is. Ettől a pillanattól kezdve viszont nem volt kérdés: a Z-5450 játékra született! A Samsung TV hangfalaihoz képest léptünk pár fényévet előre, és csak elképzelni tudjuk, milyen jó lehet egy ijesztgetős FPS játékban. Sajnos nem állt rendelkezésünkre ilyen, de autóversenyben, TPS-ben és hack’n slash-ben óriási változást hozott, pedig ez utóbbitól nem igazán vártuk a világ megváltását.

Galéria megnyitása

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a Logitech Z-5450, jött, látott, és határozottan tetszett! Apró hibái ellenére kategóriájában kiváló hangfalszett, ám bátran ajánlani csak azoknak tudjuk, akiknek előnyt jelent a hátsó hangfalak vezeték nélkülisége, és a két optikai bemenet. Egyébként jobb vétel az olcsóbb, ám specifikációi szerint erősebb Z-5500.

Ami tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Könyebb kábelezés

[*]Két optikai bemenet

[*]Nagyon jó hangminőség, játékélmény

[/list]

Ami nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Nagy szobákhoz gyenge lehet

[*]Ár

[/list]

Ipon webshop link: Logitech Z-5450

Hivatalos honlap: -klikk-

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap