Logitech Wireless DJ

Egy új Logitech termék került tesztelésre, nevezetesen a Logitech Wireless DJ. Bevallom őszintén, először én sem tudtam, hogy mit jelent ez a név, mire való az eszköz. Azonban a doboz kibontása után hamar kiderült, hogy mire való a Logitech Wireless DJ.

Logitech Wireless DJ

Bevezetés a Wireless DJ-be

Egy új Logitech termék került tesztelésre, nevezetesen a Logitech Wireless DJ. Bevallom őszintén, először én sem tudtam, hogy mit jelent ez a név, mire való az eszköz. Azonban a doboz kibontása után hamar kiderült, hogy mi a rendeltetése a Logitech Wireless DJ-nek. Azonban ezt nem lehet egy szóval leírni.

A Wireless DJ három részből áll, egy adóból, amit a számítógépre kell USB-csatlakozóval kötni. Feladata nagyon egyszerű, a kért számokat a vevő számára biztosítja. A vevő egység a villamos hálózatból kapja az energiát amivel tudja tölteni a távirányító lítium-ionos akkumulátorát. Erre az eszközre kell dugni a hangszóró(ka)t a mellékelt RCA kábellel, vagy jack dugó segítségével. Illetve még a készlethez tartozik a távirányító, aminek a részleteivel a következő oldalon fogunk foglalkozni.

A termék egy szép nagy dobozban érkezik, a fentebb felsoroltakon kívül található még benne a távirányítóba való tölthető lítium-ionos telep is, egy RCA kábel, egy adapter, illetve telepítő cd és kézikönyv.

A távirányító

A Logitech Wireless DJ Music System egyik alapeszköze a távirányító. Ezzel keresgélhetjük elő a zeneszámokat a számítógépünkről, illetve vezérelhetjük a hangerőt.

A felépítésének bemutatását felülről kezdem. Legfelül egy ki/bekapcsoló gomb található. Használata egyértelmű. Ez alatt nem sokkal egy LCD-kijelző van, ami kijelzi az éppen játszott számot, illetve megjeleníti a gépen található zeneszámokat. Ennek működése nagyon egyszerű. A mellékelt StreamPoint a Windows Media Player programból, és az iTunesból képes kiszedni a zenelistákat, valamint rendezni zenéinket előadó, album, illetve stílus szerint. Lehet elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, valójában azonban nem az. A StreamPoint telepítése során leellenőrzi, hogy milyen zenelejátszó program van a gépünkön,amit támogat (sajnos a Winamp-ot nem), és ezekből, illetve akár megadott mappákból felépít egy saját zenei adatbázist, amiben a távirányítóval böngészhetünk.

Visszatérve a távirányítóra, az LCD-kijelző alatt található három gomb, értelemszerűen számléptetésre és lejátszásra/megállításra alkalmasak. Ami ez alatt van azonban már kicsit érdekesebb. A görgő segítségével lépkedhetünk a menüben, illetve a zenei listában. A kiválasztott menüpontot pedig a görgő közepén lévő fekete gombbal aktiválhatjuk. A görgővel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy hosszabb használat után észrevehető, hogy kicsit "kopik" az érzékelése, azaz a görgő állások között nem egyértelmű a határ. Mivel ez egy nagyon fontos elem, ezért ez problémát jelenthet. A görgő körül található négy gomb, ezek balról-jobbra, fentről-lefele a következők: visszalépés, menü, dinamikus listához való hozzáadás, illetve dinamikus lista megtekintése. A távirányító alján az akkumulátor felett találhatóak a hangerőszabályzó gombok, illetve egy elnémító gomb.

A dinamikus listára érdemes visszatérni, mert nagyon érdekes dolog. Lehetőség van több-féle stílusú, előadójú zeneszámot összeállítani egy dinamikus listába. Ennek lépései a következők: amikor böngésszük a számokat az adatbázisból, akkor az egyes zenei listák kijelölése után a görgő bal alsó sarkában található gombot kell megnyomni. Miután végeztünk, a tőle jobbra lévő gombbal megnézhetjük a dinamikusan összeállított DJ listát.

Energiaellátását a már említett lítium-ionos telep biztosítja, ez tölthető a vevőegységként szolgáló eszközön keresztül.

Képek a menüről:

Otthoni rendszer elkészítése

Miután megismerkedtünk a részegységekkel, belefoghatunk az otthoni rendszer megépítésébe.

Legelőször ajánlott a Logitech StreamPoint szoftver feltelepítése, mely megtalálható a mellékelt lemezen és a Logitech weboldalán is. A program konfigurálása során lépésről-lépésre összeállíthatjuk vezetéknélküli rendszerünket. Először egyszerűen fel kell telepíteni a számítógépre a programot, melynek menete megegyezik bármely másik program feltelepítésével, azonban a telepítés elvégzése után a program konfigurálása a számunkra érdekesebb rész.

Az üdvözlőképernyő után rögtön ki kell választani, hogy a feltelepített médialejátszó programok közül melyiket szeretnénk használni, illetve melyikből gyűjtsön adatokat a StreamPoint. Mivel nekem ezek közül csak a Windows Media Player van feltelepítve, ezért csak azt választhattam. Emellett még ki lehet választani, hogy esetleg végignézzen-e pár mappát.

Ezután ki kell választani, hogy a médiakezelő programból (esetemben a Windows Media Player-ből) milyen adatokhoz férhessen hozzá a Logitech Streampoint.

A következő lépésben az átfésülendő mappákat kell megadni, amennyiben az előző előtti lépésben kipipáltuk azt, hogy nézzen szét a StreamPoint merevlemezen található mappákban is.

Ha megfelelően elvégeztük az előző lépéseket, akkor következik az zenei adatbázis felépítése. A kiválasztott programokból kiexportálja a kiválasztott elemeket, és ha kiválasztottunk a merevlemezen mappákat, akkor azokat is végignézi zenei állományokért.

Ezek után jönnek az összeszerelési feladatok. Először az adóegységet kell a számítógéphez csatlakoztatni egy USB-porton keresztül. Amint ez megtörtént, a telepítőprogramban a karika ki lesz pipálva és elkezd világítani az eszközön található LED.

A következő lépés a távirányító beüzemelése lesz. Legelőször a tölthető telepet kell a távirányító aljába elhelyezni, ezzel kapcsolatban az akkumulátor mellé csomagolt kártya ad segítséget. Ha ez sikerült, akkor magától bekapcsolódik a távirányító, és a telepítőprogramban a Connected felirattal jelzi, hogy él a kapcsolat.

Végül a vevőegységet/dokkolót kell üzembe helyezni. Először a mellékelt adapterrel kell elektromos áramot biztosítani, miután egyből érzékelni fogja a hálózati kapcsolatot és a program is visszajelez, majd ki kell találni egy nevet, amivel azonosítjuk a vevőt.

Még egy utolsó lépés maradt hátra, ez pedig a hangszóró(k) csatlakoztatása. Ezt kétféle módon tehetjük meg, ha jack dugóval szeretnénk, akkor azt egyszerűen csak bedugjuk az eszközbe, ha viszont mondjuk házimozi rendszerre szeretnénk kötni, akkor azt a mellékelt RCA kábellel tehetjük meg.

Ha az utolsó lépéssel is végeztünk, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, és kezünkben a távirányítóval böngészhetjük számítógépünk zenetartalmát és hallgathatjuk azokat.

A Logitech Wireless DJ értékelése

Így a cikk végén értékelnem kell a terméket. Ebben ez esetben ez elég kétélű dolog, ugyanis minden szép és jó, de az ár mindehhez képest kicsit nagy. Először azonban nézzük sorban a szempontokat. A minőség szintén a szokásos Logitech szintet képviseli, nincs panasz a kivitelezésre sem a felhasznált anyagokra. Azonban éppen az anyag mivolta miatt könnyen karcolódhat, zsírosodhat a felülete (főleg a távirányítónak), ezért a Logitech Z-10 hangfalpár mellé csomagolt törlőkendő ez esetben is jól jött volna. A második oldalon említettem, hogy a távirányító görgőjével akadnak gondok. Szerintem az eszköz tervezése során kicsivel több gondot lehetett volna fordítani a strapabírásra, ugyanis sok-sok görgetés után érezhetően "kisebb lesz" a görgőállások közötti határvonal. Lehet kicsit furán hangzik, de aki találkozott már ilyennel az megérti. Még egy fontos dolgot kell megemlítenem, ez pedig az ár, ami ezen termék esetében 45 000 forint körül mozog. Őszintén szólva ez kicsit sok. Azonban úgy látszik a Logitech minőséget meg kell fizetni. Úgyhogy aki ilyen terméket vásárol, az biztos lehet benne, hogy nem 1-2 évre vásárolta, hanem jóval hosszabb időtartamra.

Összességében egy nagyon hasznos és praktikus, kényelmi funkciókkal ellátott terméket hozott össze a Logitech. Bárkinek ajánljuk nappalijába, ugyanis dizájn szempontjából nincs szégyenkeznivalója a Logitech Wireless DJ Music System-nek és hasznosnak bizonyulhat nemcsak otthoni szórakozás szempontjából, hanem akár baráti összejövetelekkor is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward