Logitech újdonságok notebook tulajoknak

Mai tesztünkben főleg a notebookok csipogóit kiváltó megoldásokra koncentrálunk, de lesz itt két számítógéptámasz is, extrákkal.

Logitech újdonságok notebook tulajoknak

1. Stereo Speakers Z110

Mai tesztünkben a Logitech újdonságaival fogunk megismerkedni, néhány hordozható hangszóróval és két számítógéptámasszal. A következő oldalakon a velük szerzett tapasztalatainkat foglaljuk össze.

Stereo Speakers Z110

A tesztet a cég Z110-es asztali hangszórópárjával kezdjük, mely a legegyszerűbb megoldást kínálja azoknak, akik szeretnének egy fokkal feljebb lépni a notik beépített csipogóinál, vagy csak szimplán egy hangkeltőt akarnak az asztali számítógép mellé. Lássuk mit rejt doboz!

Nos, nem sokat, a Z110 mellé gyakorlatilag semmit nem kapunk, a dobozban csak a készülék és annak leírása található meg, de egyszerűsége miatt nincs is szüksége extrákra.

A hangszórók számítógépünkhöz 3,5mm-es jack dugóval és USB-n keresztül csatlakoznak. Utóbbi csak a tápellátás miatt szükséges, ugyanis a készülék nem tartalmaz beépített hangkártyát, az audio jel analóg módon érkezik saját hangkártyánkból. A hangszórók kb. 140 cm-es vezetékei megfelelően hosszúak ahhoz, hogy egy notebook hangkártya kimenetére és USB csatlakozójába dugjuk, viszont asztali PC-hez már rövid lehet. Persze a hosszabbítás nem lehet gond, mivel 3,5mm-es kábelt és USB hosszabbítót bármelyik számítástechnikai üzletben kaphatunk. Ami viszont az elhelyezést illeti, a hangszórópárt legfeljebb 45 cm-es távolságban tudjuk széttenni egymástól, az összekötő kábel ugyanis ennyit enged meg, ezen pedig hosszabbítani sem lehet.

Mivel a hangszórókról nincsenek pontos adatok, csak annyit tudunk róluk, hogy a teljes effektív teljesítményük 1,2W. Ez nem túl sok, amiből arra lehet következtetni, hogy szerencsésebb esetben a hangszóróknak viszonylag telt hangjuk lesz, de halkan fognak szólni. Ami viszont gyakrabban előfordul, hogy a hangerővel éppen nincs gond, de a csipogók hangterjedelme csak a magas és középhangokra korlátozódik, ezzel mindjárt foglalkozunk majd. A kis membránokat viszonylag nagy dobozban helyezték el, az ovális formájú műanyag „búrák” hivatottak arra, hogy testesebb megszólalást kölcsönözzenek a hangszóróknak. A divatos lakkozott fehér festésnek köszönhetően a periféria külleme elegáns, és egy kicsit dögösebbé tették azzal, hogy lehagyták róluk a porvédő hangszóróselymet. Ennek megvan a hátránya is, mivel így a hangszórók érzékenyebbek a mechanikai behatásokra, érdemes tehát vigyázni rájuk. Bass-reflex nyílások nincsenek rajtuk, bár ezek úgyis csak díszítőelemként szolgálhattak volna. Helyettük hátul egy-egy kábel tartót találtunk, amik jól jönnek utazáskor, így enyhíteni lehet a vezetékek kuszaságán.

Meghallgatás

A csatlakoztatás után, ami rögtön feltűnt nekünk az a hangrendszer alapzaja. Az analóg bemenet nagyon érzékeny a környező zajokra, USB-s áramforrás esetén a merevlemez olvasása és az egérkurzor mozgatása is zörejeket okoz, ami kellemetlen, ha a hangszórókon keresztül halljuk. Ez a hangerő csökkentésével sem szűnik meg, viszont csak olyankor zavaró, amikor éppen semmit se hallgatunk, játék vagy zenehallgatás közben nem hallatszik. A hangszóróknak egyébként egész kellemes a megszólalásuk, mindenképpen nagy előrelépés a notebook csipogókhoz képest. Még az sem tűnt vészesen nagy problémának, hogy a hangszórókat nem lehetett egymástól távolabbra tenni, a notebook két oldalán elhelyezve is jól hallható volt a sztereo tér. A hangszín kicsit jobb, mint vártuk: a magas és középhangok tisztán és túlzásoktól mentesen szólaltak meg, de a kisebb méretű hangszóróknál a mélyhangokkal szokott probléma lenni.  Várakozásainkkal szemben, a Z110 ebben sem volt rossz, a mélytartomány nem csupán a tölcséres (250Hz körüli) mélyhangokban merült ki, a hangszórók a közepesen mély tartományig is lementek (100Hz-ig). Bár különlegesen nagy zenei élményt ez sem nyújtott, arra odafigyeltek, hogy filmnézés közben a beszédhangok érthetőek legyenek, és jó érzés, hogy játék közben a mélyebb tartományokban is hallhatunk valamit. Még a magas hangok is finoman szólaltak meg, ez pedig ritkaság az olcsóbb készülékek közt. A hangszóróknak viszont nincs túl nagy hangerőtartaléka, már olyankor torzítani kezdtek, amikor a teszteléshez használt hangkártyát (X-Fi) 40%-os hangerőre állítottuk.

2. Laptop Speaker Z205

Laptop Speaker Z205

Következő tesztalanyunk kizárólag a notebook tulajokra koncentrál. A Logitech egy olyan kisméretű, felcsíptethető sztereo hangszórót kínál nekik, ami hangminőségben veri a beépített csipogókat, ugyanakkor praktikus is.

Kicsomagoláskor a hangszóró, egy USB kábel, egy összehúzható védőzsák és a leírás tárult elénk. A Z205 mellé szintén nem kapunk telepítő lemezt, habár a csatlakoztatás után a Windows lázas telepítésbe kezdett, a készülék ugyanis nemcsak az áramot, hanem az audio jelet is USB-n keresztül kapja. A mellékelt kb. 70cm-es USB kábel éppen elég hosszú ahhoz, hogy a notebook bármelyik oldalán találjunk neki egy szabad dugaszt. Valószínűleg szándékosan tervezték ilyen rövidre, azért, hogy ne legyen útban.

Miután sikeresen megtörtént a telepítés, a hangszórót Logitech Z205 néven találtuk meg a keverőpulton. Nem árt észben tartani, hogy használat előtt az alapértelmezett audio eszközt át kell állítani, vagy a lejátszó szoftveren ki kell választani a megfelelő kimenetet, különben semmit se fogunk hallani.

Bár a hangszórón vannak erre megfelelő gombok, a hangerőszabályzást szoftveresen is elvégezhetjük a csúszka segítségével. A periféria egy úgynevezett pótbemenettel is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hátul, a 3,5mm-es jack csatlakozón keresztül a hangszóró analóg jelet is képes fogadni. Ha a készülék jelet észlel a pótbemeneten, akkor átkapcsol erre. A hangszóró tetején, a hangerőszabályzó gombok közt található a kikapcsoló gomb, ami egyben az állapotjelző Led is. Szép zöld fénye nem bántja szemeinket, így talán észre sem vesszük használat közben.

A bevezető után lássuk, hogy néz ki a hangszóró. A kis csipogók egy egészen apró dobozkába kerültek, mivel a perifériát utazásra tervezték, a kis helyigény tehát elsődleges szempont volt. A téglalap formájú hangdoboz eleje még hangszóró rácsot is kapott, ez védi a membránokat a külső behatásoktól. A matt fekete festés tetszetős, a hangszórók gombjai kézre esnek, még az anyagminőséggel is elégedettek voltunk, a Z205 szerintünk egy ízléses tervezés eredménye. Bass-reflex nyílásokat viszont ne is keressük rajta, a kis csipogóknak erre úgysem lesz szükségük. A praktikus részletek sorát egy felcsíptethető talp nyitja és zárja: alaphelyzetben a hangszóró megtámasztását szolgálja az asztalon, összenyomva pedig felcsíptethetjük vele a hangszórót a notebook kijelzőjére vagy egy vékonyabb kávájú monitorra.

Meghallgatás

A hangszórót először a digitális bementen próbáltuk ki. Az USB-s tápellátás itt nem zavart, valószínűleg a beépített hangkártya miatt, így nem volt alapzaj, mint a Z110-nél. A hangszóró nagy hangerőtartalékkal rendelkezik, ami annak köszönhető, hogy nem sok mélyhangot produkál, így még 100%-os hangerőn sem torzított. Mivel a csipogók a praktikum jegyében nagyon kis hangdobozokat kaptak, egyébként is nehéz lett volna komoly hangzást elérni mélyhangok terén, de szerencsére ezt nem is erőltették. Helyette inkább a semleges hangzásra törekedtek, amit a hangszóró a kellemesen kiegyenlített megszólalásban hálált meg, nincsenek zavaró kiemelései. Bár a mélyszegény hangzásra egyesek fanyaloghatnak, ekkora méretben ennél többet nem lehet kihozni a hangszórókból, és már ez is előrelépés a notik beépített csipogójához képest. Mi a torzításmentes megszólalást fontosabbnak tartjuk, ebben pedig nincs hiba. A sztereo hangzás viszont lehetne kicsit szélesebb, 20cm-es távolságon belül szépen szóltak, ennél távolabbról viszont kicsit mono-szerűnek tűnt a periféria hangja.

Az analóg bemenet kicsit gyengébbre sikerült. Érdekes módon nekünk ilyenkor kevésbé kiegyenlítettnek tűnt a Z205 hangja, a középhangok erőteljesebben, a magasak kevésbé tisztán szólaltak meg. Mivel a digitális csatlakozás esetében a hangerőt szoftveresen lekorlátozták, a hangszórót még nagy hangerőnél sem tudtuk torzításra késztetni. Immáron ez is lehetséges, a teszteléshez használt hangkártya (X-Fi) kimenetét elég volt 40%-os hangerőre állítani ahhoz, hogy a hangszóró torzítson. A merevlemez zörejei is áthallatszottak, ez sajnos az USB-s tápellátás és analóg bemenet kombinációjának az átka.

Bár az analóg bemenet sem rossz, annak ismeretében, hogy a hangszóró mire képes, ez kicsit illúzióromboló volt a végére. Mi ezért azt javasoljuk, hogy ha lehet, akkor az USB-s csatlakozást válasszuk. Érdemes, hiszen így nemcsak az üzembe helyezés egyszerűbb, hanem a hangszóró is jobban fog szólni.

3. Laptop Speaker Z305

Laptop Speaker Z305

Lépjünk egy fokkal feljebb, és ismerkedjünk meg egy újabb praktikus felcsíptethető hangszóróval, mely az egymásnak háttal elhelyezett csipogóknak köszönhetően 360 fokos térhangzásra képes.

A doboz tartalma: hangszóró, útmutató és egy védőtasak. Először meglepődtünk, hogy a periféria mellett nem találtunk semmilyen vezetéket, de miután megvizsgáltuk a hangszórót, az aljában elrejtve megtaláltuk az USB kábelt. Ez kb. 65cm hosszú, ami arra elég, hogy csatlakoztatni tudjuk a notebook egyik szabad USB kapujához. A Z305 mellé szintén nem kapunk telepítő lemezt, de erre nem is volt szükségünk, a csatlakoztatás után a Windows magától feltelepítette a szükséges drivert. A készülék az áramot és az audio jelet is az USB bemeneten keresztül kapja, de a pótbemeneten analóg jelet is képes fogadni.

A telepítést követően a hangszórót Logitech Z305 néven találtuk meg a felsorolt audio eszközök sorában. Értelemszerűen ezt kell kiválasztani a lejátszó szoftverben, ha azt akarjuk, hogy megszólaljon.

A hangerőszabályzás hasonlóan történik, mint az előző oldalon ismertetett típuson: a hangszóró tetején megtalálhatók az erre megfelelő gombok, de szoftveresen is beállíthatjuk ezt. A hangszóró tetején lévő hangerőszabályzó gombok közt van a kikapcsoló gomb, elöl, a márkajelzés alatt pedig az állapotjelző Led látható. Mivel kellemesen halványan világít, ennek fénye nem bántja szemeinket.

A hangszóróban ránézésre ugyanazok a csipogók találhatók, amik a Z205-ben is helyet foglalnak (bár erről nincs pontos információnk). A két hangszóró közti különbség csupán annyi, hogy míg ott a kis helyigényre törekedtek és a csipogókat egy kis dobozba zsúfolták, addig a Z305 esetében fogtak egy hosszú, szögletesített csövet és a két végébe tették a hangszórókat. Ez két okból is előnyös: a nagyobb hangdoboz némileg testesebb hangzást ígér, az kétoldalt elhelyezett membránokkal pedig szélesebb sztereo teret lehet létrehozni. A csipogók elé hangszórórácsok kerültek, ezek a külső sérülésektől óvják a membránokat. A felhasznált műanyagok szokás szerint masszívak, a gombok nagyok és könnyen nyomhatóak. A készülék formaterve pedig nem szépségdíjas, de mindenképpen látványos. A hangdoboz zárt kialakítású, bass-reflex nyílás nincs rajta. A periféria egy kihajtható csipeszes fogantyúval kapaszkodik oda, ahová rögzíteni szeretnénk. Amikor a hangszórót felszereltük a notebook kijelzőjére, kicsit furán nézett ki, főleg a teszteléshez használt kisméretű netbookon, mivel a fogantyú lelógott a káváról. Az erős rugók viszont így is stabilan tartották a hangdobozt, a látvány ellenére jól működött a praktikus szerkezet. A hangszórónak viszont súlya van, ezért csak termetesebb notebookokhoz érdemes használni, mivel leránthatja a kijelzőt. Bár a hangszórót asztalon is lehet használni, nem erre tervezték, ehhez nincs külön támaszték.

Meghallgatás

Említettük, hogy a hangszórót analóg bemeneten keresztül is használni lehet, mi először a digitális bementet próbáltuk ki. A készülék alapzaj nélkül kelt életre, és ahogy kell, egészen addig néma is maradt, míg el nem kezdtük használni. Jelen tesztalanyunk, vagyis a Z305 esetében is nagyjából ugyanazt tudjuk elmondani, mint az előző oldalon, egyetlen lényeges különbséggel. A hangszóró ezúttal nagyon széles sztereo térrel szólalt meg, és mi épp ezt hiányoltuk a Z205-ből. A hangerőtartalékkal sincs probléma, a hangszóró kellemesen hangosan szólt, és még 100%-os hangerőn sem torzított. A megnövekedett hangdoboznak köszönhetően pedig némileg több mélyhanggal tette ezt. Éppen ezért a hangszóró 250Hz környékén némileg erőteljesebben szól, mint a többi tartományban, de a készülék hangja még így sem zavaró. A közép és magas tartomány szép tisztán szól, a megnövekedett tér miatt pedig már zenére is érdemes elővenni a Z205-öst (persze azért csodákat ne várjunk). Az tehát nem kérdés, hogy a két felcsíptethető hangszóró közül mi melyiket választanánk, az viszont tény, hogy a Z305 több helyet foglal szállításkor. Az analóg bemenet esetében hallhatóvá váltak az átszűrődő zajok, de a hangszóró nagyjából ugyanúgy szólt, mint digitális átvitellel.

4. Wireless Speaker Z515

Wireless Speaker Z515

Lássuk végre tesztünk nagyágyúját, a vezeték nélküli Z515 típust, mely beépített akkumulátorral valódi hordozhatóságot kínál, a nagyméretű membránoknak köszönhetően pedig remek hangminőséget ígér.

A csomagban a hangszóró mellett némi útmutatót, egy USB-s vevőegységet, egy hálózati adaptert (a beépített akkumulátor feltöltéséhez) és egy védőtáskát találtunk. Telepítő lemez ezúttal sem volt a dobozban, de erre nem is volt szükség, a csatlakoztatás után nem sokkal már a működőképes hangszóró várt minket, amit az audio eszközöknél „Logitech Wireless Speaker Z515” néven találtunk meg.

A periféria 2,4Ghz-es kapcsolattal csatlakozik számítógépünkhöz az USB-s vevőegység segítségével, ez egyébként külön tároló rekeszt kapott a hangszóró hátuljában. Lehetőségünk van olyan eszközöket is csatlakoztatni, amik 3,5mm-es jack dugóval rendelkeznek, erre szolgál a pótbemenet. A tápellátás akkumulátorról történik, de a hangszórót szerencsére töltés közben is használhatjuk.

Ezek után lássuk, hogy néz ki a hangszóró. A Z515 leginkább egy nagyobb méretű rádióra hasonlít, annyi különbséggel, hogy ennek nincs kijelzője, viszont van benne két nagy hangszóró. A specifikáció szerint ezek 5cm átmérővel rendelkeznek és rácsok védik a külső mechanikai behatásoktól. Az eddig bemutatott kis membránokhoz képest ez már nagy méretnek számít és ennek megfelelően viszonylag nagy hangdobozban helyezték el ezeket, hogy a bennük rejlő tartalék mélyhang formájában tudjon kiteljesedni. A készülék elején látható a töltésjelző Led és a vezeték nélküli kapcsolat Led lámpája, melyek különböző színnel és villogással tudatják velünk a készülék állapotait. Oldalt van a pótbemenet és a tápcsatlakozó bemenete. Hátul találjuk meg a vezérlőgombokat: a hangerőszabályzó és kikapcsoló gombok minősége is elsőrangú. A hangszóró műanyag borítása rendkívül jó anyagokból készült, semmi sem lötyög rajta. Még arra is gondoltak, hogy a doboz talpa és az akkufedél ajtaja is kapjon egy-egy gumibakot az ütközések csillapítása végett. Ha már itt tartunk, az akkufedél egyben a hangszóró állványa is, kihajtva a periféria megtámasztását szolgálja. További célja, hogy elrejtse az USB-s vevőegységet, ami szállításkor jól jön. Ezen a hangdobozon sem találtunk bass-reflex nyílást, ütős mélyhangokra tehát nem kell számítani. Úgy tűnik, az ígért telt hangzás megint csak viszonylagos lesz, de még ne szaladjunk előre.

Mint azt korábban említettük, a hangszóró beépített akkumulátorral rendelkezik. A töltési folyamat legfeljebb 6 órán keresztül tart, a merülési idő pedig a beállított hangerő és használati távolságtól függ. Ezért erre vonatkozóan nincsenek pontos adatok, de a gyártó ezt átlagos körülmények közt 10 órában határozta meg. A gyártó továbbá felhívja a figyelmünket arra, hogy az akku élettartama véges, de cserélhető. Tönkremenetel esetén csak specifikus gyári darabra lehet cserélni, mi természetesen jobban örültünk volna, ha szabványos AA akkuval is helyettesíthetnénk.

Meghallgatás

A hangszóró 2,4GHz-es vezeték nélküli kapcsolattal kommunikál a vevőegységgel, és elméletben legfeljebb egy 15m-es körön belül képes működni. Ezt a távolságot helyszűkében mi nem tudtuk kipróbálni, de 8m-en belül nem fordult elő kihagyás, még szándékosan lerontott körülmények közt sem (a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk és beiktattunk két válaszfalat is). A hangszóró tehát folyamatosan működött a megadott tartományban, és a hangminőség sem romlott jelentősen a távolság növekedésével. Más kérdés, hogy a hangminőség már olyankor sem volt tökéletes, amikor a készülék az USB vevőegység közvetlen közelében volt. Az analóg bemeneten szebben szólt a hangszóró, és a különbséget a hangzás részletességében lehetett hallani. Egy hétköznapi példával élve úgy tűnt, mintha a rádióállomást végre tökéletesen behangoltuk volna. Más különbséget viszont nem hallottunk a vezetékes és a rádiós kapcsolat között, egyik esetben sem volt alapzaj vagy más zavaró zörej. Bár a rádiós kapcsolat hangminősége nem érte el a vezetékesét, még ezzel együtt is jó minőséget kapunk, és mivel nem mindenki vájt fülű, a különbséget sokan talán meg sem hallják. A Z515 egyébként szépen szól, az ígért telt hangzás megvan, a hangszóró a mélyebb tartományokban is képes mutatni valamit, de csodát ne várjunk tőle. Az olcsóbb asztali sztereo hangszórókhoz képest jól szól, de a 2.1-es rendszerekkel szemben nem rúghat labdába. A periféria hangját egész jól kiegyenlítették, a közép és magas hangok is túlzástól mentesen szólaltak meg. Mi a tökéletesség kedvéért a 250Hz körüli enyhe dobozhangzást korrigáltuk saját equalirezzel (erre csak analóg összeköttetésnél van lehetőség), de a hangszóró enélkül is szépen szólt. A készülék csipogói közel vannak egymáshoz, éppen ezért meglepődtünk rajta, hogy milyen széles az ábrázolt sztereo tér, ezért a periféria zenehallgatáshoz is jó. Játékok és filmek alatt ugyan hiányoltuk a velőtrázó mélyhangokat, de a készülék nem erre készült, hordozható hangszórónak viszont bevált nekünk. A periféria hangereje bőséges, egy 13nm-es szobát képes volt torzítás nélkül úgy behangosítani, hogy már fájtak a füleink. Kipróbáltuk azt is, hogy a készülék hangja vajon megváltozik-e, ha a hálózati tápkábelt bedugjuk, de nem volt változás. Kijelenthetjük tehát, hogy a periféria akkumulátorról is ugyanolyan erőteljesen tud megszólalni, mintha a konnektorba dugnánk. Az akkumulátoros üzemidő erősen használatfüggő. Mi közepes hangerőnél közel 8 óra alatt merítettük le a telepet, ami még mindig szép teljesítmény, ha figyelembe vesszük azt, hogy a közepes hangerő is hangos volt.

5. Speaker Lapdesk N550

Speaker Lapdesk N550

A teszt végére hagytunk két különlegességet, a Logitech számítógéptámaszait. Nevükből adódik, hogy ezeket alátámasztásként használhatjuk egy notebookhoz, ami elsőre kicsit körülményesnek tűnik, de több előnyük is van. A támaszoknak olyankor vesszük hasznát, amikor nincs asztal a közelben, ezért lábainkon kell tartani a notebookot, és a támasszal megkíméljük magunkat a keletkező hőtől. A támaszok feladata még az is, hogy stabilan tartsák a gépet, vagyis megakadályozzák azt, hogy lecsússzanak lábainkról. Ennyi az elvárható minimum, ezt szokták még néha feldobni a gyártók hűtéssel, vagy egyéb extrákkal. Az N550 például hangszórókat kínál a notebook csipogóinak kiváltására.

A dobozban mindössze a támaszt és annak leírását találtunk meg, de egyéb kellékre nincs is szüksége. A készülék ugyanis saját USB kábellel rendelkezik, ezzel csatlakoztathatjuk egy 14” vagy kisebb notebookhoz. Bár ennél nagyobb notival is használhatjuk, a nagyméretű gépek már eltakarják a támasz hangszóróit. Méretbeli adottságait tekintve sem érdemes nagyobb gépekkel használni a támaszt, annak érdekében, hogy a stabilitás megmaradjon. Az N550 mellé nem jár telepítő lemez, de a csatlakoztatásra a Windows egy rövid telepítéssel válaszolt, az eredmény pedig „Logitech Speaker Lapdesk N550” audio eszköz formájában jelentkezett. A számítógéptámasz kb. 65cm-es USB vezetéke éppen elég ahhoz, hogy a notebook egyik oldalán bedugjuk.

Használat előtt természetesen ki kell választanunk a megfelelő audio eszközt, enélkül ugyanis nem fog megszólalni. Mielőtt még meghallgatnánk a támasz hangszóróit, tekintsük át, hogy mit tud a „deszka”.

A készülék felülete ízléses matt fehér színben pompázik, míg alul barna szivaccsal tömött szövet borítás emeli a látványt, és nem utolsó sorban ez az anyag gondoskodik a kényelemről valamint a hő elvezetéséről is. A notebook elcsúszását a hangszórók körüli gumiperemek, illetve az alulról felhajtható lábak hivatottak megakadályozni. Jelentjük nagy sikerrel, ugyanis a notebookok alján található gumitalpak jól tapadnak a számítógéptámasz műanyag felületére, a hangszóróperemek pedig még rásegítenek erre. Maga a támasz viszont hajlamos elcsúszkálni lábainkon, a szövet kényelmes, de nem különleges tapadásáról híres.

A számítógéptámasz jobb oldalán vannak a hangerőszabályzó gombok és a némító gomb, ezek halkan és puhán nyomódnak. Segítségükkel csak a támasz hangszóróit szabályozhatjuk, ezt a keverőpulton is leellenőriztük. Pótbemenetet nem találtunk rajta, a támasz csak USB-n keresztül fogad audio jelet.

A deszkát megismertük, ideje hogy meghallgassuk végre a beépített hangszórókat. A digitális jelátvitelnek köszönhetően nincs zavaró alapzaj, ez már pozitívum. Az 5cm átmérőjű csipogók teljesítménye 2W, ami nem tűnik soknak, de egy asztali hangszórónak ennyi nagyjából elég is. A meghallgatás során elég hangosnak találtuk a csipogókat, bár teljes hangerőn már egyes daloknál előfordult torzítás. Ezért lejjebb halkítottuk őket, a hangerőtartalék pedig még így is elég volt, a teljes hangerő kb. 80%-án kristálytisztán szóltak, amivel még mindig okozhatunk meglepetést. A beépített csipogók hangzása nagyon hasonlít az előző oldalakon megismert kishangszórók hangjára. A gyártó valószínűleg csak apró módosításokat hajt végre a membránokon, mert mindegyik hangszórójában ugyanazt a tiszta megszólalást üdvözölhetjük, a különbség csupán a doboz akusztikájából adódik. A számítógéptámasz belül üreges, az így kapott doboz pedig felerősíti a csipogók mélyhangját, ami testes hangzást kölcsönöz nekik.

6. Touch Lapdesk N600

Touch Lapdesk N600

A gyártó kínálatában van egy másik, különlegesnek mondható számítógéptámasz is, az N600, így erre is lecsaptunk. Ez egy kihajtható tapipadot kapott, ami a többérintéses gesztusokat is ismeri.

A dobozban a számítógéptámasz mellett megtaláltuk a periféria leírását, egy Logitech Unifying USB-s vevőegységet, valamint négy darab AAA méretű elemet, mely a támasz működéséhez szükséges.

A periféria életre keltéséhez elég volt az apró méretű vevőegységnek keresni egy szabad USB kaput számítógépünkön és máris megkezdődött a telepítési folyamat (ez kicsit tovább tartott, mint a többi tesztalanyunknál).

A támasz küllemére itt is nagy gondot fordítottak, hiszen sokat fogjuk látni, főleg a felső részét. A tapadós, fehér, gumiszerű anyag stabilan megtartja a notebookot, a hővezető tulajdonsága pedig nem engedi átmelegedni a lábainkat. A deszka alja viszont csúszós műanyagból készült, ami hajlamos elmozdulni a nadrágon, nem ártott volna, ha ide is jut némi gumi felület, ami megtapadhat a ruhán. A készülék jobb oldalából kihúzható egy tálca, amin az érintőpadot és a gombokat találjuk meg, előbbinek az átmérője 5 col. Ahogy említettük, a többérintéses gesztusokat is ismeri, ami mindössze a görgetésben merül ki, nagyítani pl. már nem tudtunk vele. A görgetésnek két módja is van. A lassú változathoz az egyik ujjunkat mozdulatlanul kell tartani, míg a másikkal görgetünk. A gyors görgetéshez egyszerre kell mozgatni mindkét ujjunkat. Az nagyméretű egérgombok az érintőfelület alatt vannak. A jobb gomb se lett kicsi, de a bal brutálisan nagyra sikerült, így ezeket biztosan nem kell vadászni a sötétben. Ezek nagyon könnyen nyomódnak és jó minőségű mikrokapcsolókat kaptak, a használat során mindig pontosan reagáltak, nem fordult elő velük véletlen dupla kattintás (bár ez a Logitech termékeinél egyébként sem jellemző).

A tapipad bal oldalán sorakoznak a multimédia gombok. Minőségük szintén dicséretes, a bal és jobb gombokkal ellentétben ezek már halkan nyomódnak. A hangerőszabályzáson és némításon kívül a böngészőt tudjuk elindítani velük. Fölöttük látható a készülék kikapcsoló gombja, illetve az elem állapotát visszajelző Led lámpa.

A használat során jónak találtuk a számítógéptámaszt, mert alátámasztásként és hővezetőként is hasznosnak bizonyult, igaz, az előző oldalon megismert Lapdesket mi kényelmesebbnek tartjuk. Az N600 alján ugyanis nincs szivaccsal bélelt szövetborítás és dőlésszöget is hiányoltuk, ami a gépelést könnyítené meg. Bár a rádiós kapcsolatnak csak rövid távolságon belül kell biztosítania a zavartalan működést, hiszen a számítógép közvetlenül a támaszon foglal helyet, mi mégis kipróbáltuk, hogy meddig marad stabil a kapcsolat. A 2,4GHz-es rádiós kapcsolat az érintőmező folyamatos mozgatását nagyjából négy méteren belül tudta tökéletes minőségben biztosítani, messzebbről már kihagyások fordultak elő. Ennek a távolságnak viszont bőven elégnek kell lennie, hiszen a perifériát legfeljebb 10-20cm-ről használjuk, de az persze soha nem árt, ha az árnyékolás miatt van némi tartaléka a rendszernek. A mellékelt alkáli elemekkel a készülék működését 6 hónapra tervezték, ami nem egy vészesen rövid csereperiódus, hiszen általában egy távirányítóban is nagyjából évente, félévente cserélünk elemet.

7. Értékelés

Stereo Speakers Z110

A Logitech egyik legkisebb sztereo hangszóróját a halkabb, de teltebb, jobb minőségű megszólalásra tervezték, ami szerintünk jó döntés volt, hiszen házibulit úgysem ekkora hangszórókkal fogunk rendezni. Viszont arra, amire szánták jó, asztali hangszóróként kellemes benyomást tett ránk a Z110, ezért ár/érték arányban mindenképpen megfontolandó alternatíva a néhány ezer forintos hangszórók közt.

Pro:

-    tetszetős forma

-    tiszta közép és magas hang

-    viszonylag testes hangzás (a mélytartományban is megszólal)

-    praktikus kábeltartó

Kontra:

-    alapzaj, áthallatszó zörejek

-    halk

-    rövid kábelek

Webshop

Hivatalos honlap

Laptop Speaker Z205

Elmondhatjuk, hogy a Z205 esetében egy könnyen felszerelhető, kis helyigényű sztereo hangszórót kapunk, ami bár jobban szól a beépített csipogóknál, mégis elmarad az asztali hangszórók minőségétől. Ez a mélyszegény hangzás miatt van, de akinek ez nem fontos, nyugodtan hazaviheti a perifériát, nem fog benne csalódni. Hangminőség szempontjából a pótbemenet gyengébbre sikerült, mint az USB, de szükség esetén még jól jöhet. Utazáskor pedig a mellékelt védőtasaknak vesszük hasznát.

Pro:

-    szép küllem

-    egyszerű USB-s csatlakozás

-    felcsíptethető talp (asztalon és kijelzőn is használható)

-    jó minőségű hang az USB bemeneten

-    viszonylag nagy hangerő

-    védőtasak

Kontra:

-    mélyszegény hang

-    alapzaj az analóg bemeneten

Webshop

Hivatalos honlap

Laptop Speaker Z305

A Z305 szintén egy praktikus jószág, mely az erős tartószerkezetnek hála, egy nagyobb notebook kijelzőjén is stabilan megmarad. Egy pillekönnyű netbook mellé viszont ne vegyünk ilyet, mert a súlyos hangszóró könnyen leránthatja a kijelzőt. A 360 fokos sztereo hangzás nekünk nagyon tetszett. A hangminőség is rendben van, szerintünk ez már megüti az asztali hangszórók szintjét, igaz, a teltebb hangzásért cserébe többet is kell letennünk az asztalra. Bár a pótbemenet minősége ezúttal is gyengébb, mint az USB, alkalmanként még jól jöhet, extraként pedig egy védőtasakot is kapunk a perifériához.

Pro:

-    egyszerű USB-s csatlakozás

-    jó minőségű hang az USB bemeneten

-    extra széles sztereo tér

-    viszonylag nagy hangerő

-    praktikus kábelgyűjtő a készülék aljában

-    védőtasak

Kontra:

-    alapzaj az analóg bemeneten

-    súlya miatt csak a nagyobb méretű notebookokhoz ajánlott

-    borsos ár

Webshop

Hivatalos honlap

Wireless Speaker Z515

A Z515 egy igazi különlegesség, és az értékelés során nem csak a hangminőséget, hanem a mellékelt extrákat és a felhasználás körülményeit is figyelembe vesszük. A készülék hangminősége az asztali sztereo hangszórókéval egyezik meg, kapunk némi mélyhangot is, a viszonylag semleges megszólalás pedig hosszútávon is hallgathatóvá teszi. A periféria legnagyobb előnye hordozhatóságában rejlik, és ennek nemcsak a rohanó notebook tulajok vehetik hasznát, hanem azok is, akik egy esztétikus, kábelmentes hangszórót szeretnének tudni az asztalukon. A rádiós kapcsolat minősége jó, a próba során egyszer sem fordult elő kihagyás, bár hangminőség tekintetében a vezetékes kapcsolat még mindig jobbnak bizonyult. Apró figyelmesség, hogy szállításkor a vevőegységre is gondoltak és szorítottak neki egy tároló rekeszt a készülék hátuljában, továbbá jó tudni, hogy elhasználódás esetén az akkumulátort is kicserélhetjük. Talán néhányunknak az is szempont, hogy a Z515-öt Apple iPhone-hoz és iPad-hoz is csatlakoztathatjuk.

Pro:

-    szép küllem

-    jó hangminőség

-    széles sztereo tér

-    viszonylag telt hangzás (van némi mélyhang is)

-    nagy hangerő

-    hosszú akkumulátoros üzem (8-10 óra)

-    egyszerű USB-s csatlakozás

-    praktikus tároló rekesz a vevőegységnek

-    védőtasak

Kontra:

-    rádiós kapcsolatnál kicsit gyengébb hangminőség

-    borsos ár

Webshop

Hivatalos honlap

Speaker Lapdesk N550

A számítógéptámasz, mint olyan, már önmagában is hasznos, ágyban fekve vagy fotelben ülve jövünk rá igazán, hogy mennyire. A periféria ezért csak szigorúan azoknak ajánlott, akik ki is használják ennek előnyeit, a többieknek csak egy felesleges dísz lesz a szobában, amit mutogatni lehet a barátoknak. Ilyen előny például a stabil alátámasztás, amit egy egyszerű nyújtódeszkáról vagy egy nagyobb könyvről már nem mondhatunk el, és a kényelmes, hővezető anyagok használata, ami a támasz alján van. Szintén a kényelmet szolgálja a 10 fokos dőlésszög, ami segít a gépelésben. A beépített hangszórók is megfelelően hangosak, a támasz doboza pedig a testes hangzást segíti elő, így némi mélyhangban is részünk lehet.

Pro:

-    divatos küllem

-    egyszerű USB-s csatlakozás

-    viszonylag jó minőségű hang

Kontra:

-    legfeljebb közepes méretű notebookhoz ajánlott

Webshop

Hivatalos honlap

Touch Lapdesk N600

A deszkát összességében szerettük használni, ezért csak apróságokat tudunk felhozni ellene. Azon kívül, hogy megfelelő alátámasztást nyújtott a notebooknak, a hőt is szépen elvezette, nem melegedtünk át a számítógéptől. Az érintőpad mindig pontosan tette a dolgát, a gombokkal sem volt gond, és a rádiós kapcsolatban sem találtunk kifogást. A periféria csak négy méteres távolságból kezdett bizonytalankodni, de mivel a számítógéptámaszt közvetlen közelről fogjuk használni, ez több mint elég. Amit negatívumként említhetünk, az a párnázatlan alsó rész és a dőlésszög hiánya. Nekünk az enyhén ferde számítógéptámaszon kényelmesebb lett volna gépelni, de aki jobban szereti a vízszintes asztallapot, válassza ezt. Hogy kinek melyik extrára van szüksége az már egyéni preferencia kérdése (hangfal vs. nagy touchpad).

Pro:

-    szép, mappaszerű küllem

-    hővezető felület

-    jó minőségű érintőmező és gombok

-    jó rádiós kapcsolat

-    6 hónapos elem élettartam

Kontra:

-    a dőlésszög hiányzik

-    borsos ár

Webshop

Hivatalos honlap

Az periéfiákat a Logitech Magyarországtól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward