Logitech újdonságok a terítéken

Némi pihenő után a Logitech végre előrukkolt néhány újdonsággal, ezért a mai alkalommal gamer perifériákat veszünk górcső alá.

Logitech újdonságok a terítéken

1. Logitech G230

Amikor a svájci székhelyű, perifériákra szakosodott vállalat frissíti termékskáláját, mi minden alkalommal izgatottan várjuk, hogy vajon mennyit sikerült fejleszteni a már amúgy is nagy népszerűségnek örvendő számítógépes kiegészítőin. Remélhetőleg ezúttal is akad köztük néhány, ami tovább öregbíti a cég hírnevét. Mai tesztünkben játékos perifériákat vizsgáltunk meg közelebbről, mégpedig a G230 headsetet, az angol nyelvű G19s billentyűzetet, valamint a G100s, G400s, G500s egereket.

Először ismerkedjünk meg az új termékpaletta gamer headseteinek legkisebb tagjával, a G230-cal!

Logitech G230

Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek a világon. Bizonyára sokan vannak, akik már kiábrándultak a kényelmetlen, gyenge hangminőségű és kivitelezésű headsetekből, és szívesen látnának egy olyan készüléket, ami csupán a stabil alapokra támaszkodik, de azt jól teszi. Nos, a Logitech mérnökei ezúttal rájuk gondoltak, mert egy olyan kényelmes headsettel rukkoltak elő, amely sokcsatornás helyett „csak” sztereo hangzást kínál, minőségi hangátvitelre alkalmas mikrofonnal rendelkezik, és az árazással sem szálltak el. Ez volt az alapkoncepció, lássuk, hogyan sikerült ezt megvalósítani!

A doboz kibontásával egy headsethez és némi papírköteghez jutunk, mely a periféria használati útmutatóját tartalmazza. Kellékek garmadájára tehát ne számítsunk, bár a készüléken minden megtalálható, amire használat közben csak szükség lehet (egy védőtasakot azért szívesen láttunk volna a csomagban).

A headset alapjában véve egy fejhallgató, ami megkapta a gyártó jól bevált, lehajtható mikrofonját is, amit zajszűréssel is elláttak. Maga a füles egy szép nagy példány, ugyanis a fülpárnák a fejen támaszkodtak, tehát körbeölelik füleinket. Ez a legtöbbször kényelmesebb megoldást jelent a fülön támaszkodó változatoknál. Mielőtt még azonban kipróbálnánk ezt, lássuk mennyire végeztek alapos munkát a dizájnerek. A készülék a leghatásosabb látvány érdekében piros-fekete színű, matt fényezésű festést kapott. Ez a műanyag felületeken lévő finom tapintású, vékony gumibevonattal együtt megteremti a jó minőségérzetet, ezért a hedsetet tapogatni sem rossz. A felhasznált anyagok tehát jók, de ezen aligha lepődhetünk meg.

A fejpánt mérete tetszés szerint beállítható, a kényelmet pedig a szövet bevonattal ellátott, vastag szivacsbetét garantálja.

A periféria egy vezetékes hangerőszabályzóval rendelkezik, amin egy mikrofonnémító gomb is helyet kapott (ez utóbbi pl. köhögésnél lehet hasznos). Az apró kellék felcsíptethető a ruhánkra, ami több okból is hasznos. Egyrészt a dobozka mindig kéznél van, másrészt a vezeték nem húzza le a fejünket, bár a pehelysúlyú kábel egyébként sem okozna ilyen problémát.

Sőt, a készülékbe forrasztott (tehát nem lecsatolható) vezeték ebben a kategóriában szokatlanul könnyű és hajlékony, a szövetborításnak köszönhetően mégis strapabírónak tűnik. Hogy mennyire az, arra csak a tartós használat deríthet fényt. Viszont a látottak alapján megérdemli a dicséretet, mert olyan, mintha ott sem lenne. A készüléknek nincs saját hangkártyája, ezért a fejhallgatót és a mikrofont egy-egy 3,5mm-es dugasszal lehet a PC hangkártyájára csatlakoztatni. A kábel 3,2m hosszú, amivel mi már kényelmesen tudtunk elhelyezkedni a PC közelében. Szükség esetén a szabványos csatlakozók miatt hosszabbítást is alkalmazhatunk.

Mivel egy headsetről van szó, a fejhallgatón egy lehajtható mikrofon is helyet kapott. Ezt eltávolítani nem lehet, de használaton kívül, amikor felhajtjuk, olyan mintha ott sem lenne, ezért zenehallgatáskor sem éreztük zavarónak. A mikrofon alapvetően merev, de kismértékben hajlítgatni is lehet, ha valakinek nem lenne megfelelő a gyári egyenes állapot.

Hang

A meghallgatás előtt tekintsük át néhány mondatban a készülék fontosabb adatait. A specifikációban rögzített adatokra támaszkodva elmondhatjuk, hogy a hangszórók könnyen meghajthatók, ugyanis ellenállásuk kicsi, érzékenységük pedig viszonylag nagy (32Ohm, 90dB SPL/mW). Ez azért lényeges, mert az erősítésről nekünk kéne gondoskodni, de így a kisebb teljesítményű hangkártyák is elboldogulnak vele. A meghajtók ámérője 40mm, frekvencia átvitelük 20Hz-20kHz-ig terjed, ezek teljesen megszokott értékek, mondhatni átlagosak. A mikrofon átviteli tartománya szélesnek mondható (50Hz-20kHz), ezzel már jó minőségű felvételek is készíthetők, elméletben akár a háttérben szóló zene is élvezhető marad a túloldalon.

De lássuk a konkrét tapasztalatokat. Természetesen először némi bejáratással indítottunk, ugyanis ahogy a hangsugárzók esetében, úgy a fejhallgatóknál is kell némi idő ahhoz, hogy a kezdeti nyers megszólalás finomabbá váljon. A legmarkánsabb változást az első néhány óra hozta meg, miután megtörtént a durva bejáratás, elkezdtünk hallgatózni. A készüléknek enyhén basszusorientált hangja van, ami azt jelenti, hogy a kiegyenlített hanghoz képest az alsó régiókban van némi kiemelése. Ennek köszönhetően ütős mélyhangokra képes, ezért a zenehallgatás és a játékok is nagyon élvezetesek voltak vele. Csak kár, hogy ez a kiemelés nem csupán a legalsó szubtartományra korlátozódott, hanem a magasabbakra is, ezért kicsit olyan érzésünk volt, mintha egy vödörben lett volna a fejünk. Sebaj, ez még megszokható, fontosabb, hogy a párbeszédek jól érthetőek voltak, és a magas hangok mennyiségét is jól eltalálták. Túl sok finomságra azonban ne számítsunk, a füles igencsak agresszív hangjához leginkább a vadabb rock és techno zenék illenek. A fejhallgató a zene részleteit a kategóriában megszokható pontossággal, némileg elmosva tárta fel, de ezt nagyon élvezetesen tette. Amit még kiemelnénk, hogy a sztereo tér a füles zártsága ellenére nagyon jó volt, ez mindenképpen egy nagy pozitívum. A hangerővel pedig falat is bonthatunk (pontosabban dobhártyát), ezért mi nem tudunk elképzelni olyan helyzetet, ahol a füles halk lenne (más kérdés, hogy a hangkártya elég hangos-e, amit használunk hozzá).

A mikrofon kényelmes helyen van, és testre szabható, mert némileg hajlítgatni is lehet. Automatikus némítás nincs, ezért akkor is hallanak minket, amikor a mikrofon fel van hajtva, csak halkabban. Némítást csak a távirányító kapcsolójával alkalmazhatunk, kézzel. A hangminőség elfogadható, de hallottunk már ennél tisztább hangú mikrofont is a gyártó termékpalettájáról. A beszédhangok átvitelére még ez is megfelel, de a zajszűrés ellenére némi alapzajra is számíthatunk. A mikrofon érzékenysége szintén a még elfogadható kereteken belül van, azonban a keverőpulton a felvételi csatornát érdemes a maximumon tartani (és ha hangkártyánk támogatja az extra erősítés funkciót, azt is érdemes bekapcsolni mellé).

Ami a kényelmet illeti, ilyen téren nem panaszkodhatunk. A headset órák múltán is kényelmes maradt, és csak nagyon enyhe szorítást éreztünk. A fülpárnák széles tartományban mozognak, ezért nagyon jól idomulnak a fejre, és pontosan illeszkedtek füleinkre, nem nyomták azokat. A fülpárnák szövetborítást kaptak, ezért jól szellőztek. A higiénia érdekében ezek egyébként eltávolíthatók, és a mosást követően visszatehetők az eredeti helyükre - bár ehhez nem árt némi kézügyesség is. A fejpánt méretezésével nem volt probléma, ezt kellően szűkre is be tudtuk állítani (a legtöbb esetben ezzel szokott probléma lenni).

A fejhallgató zajszigetelése egészen jó, ami annak tudatában, hogy zárt kialakítással rendelkezik, nem is olyan meglepő. Nagy hangerőnél kicsit már kihallatszott a füles hangja, de csak annyira, hogy a szobában tartózkodókat még nem zavarta a „cincogás”. Ez bőr fülpárnákkal orvosolható lenne, de akkor elbúcsúzhatnánk a jó szellőzéstől. Ezért ha választani kell, mi inkább a szövetpárnák mellett tesszük le a voksunkat.

[bold]

[/bold]

2. Logitech G19s

Logitech G19s

Most ismerkedjünk meg a speciálisan játékosok számára kifejlesztett billentyűzetek egyik nagyágyújával, a G19s-sel!

A dobozban megtalálható a billentyűzet, a beforrasztott USB vezetékkel, valamint egy csatlakozóval, amire a mellékelt hálózati adaptert kell rádugni. Ezen kívül egy használati útmutatóra bukkantunk, valamint egy csuklótámaszra, amit a billentyűzetre illeszthetünk.

Először kezdjük a nyilvánvaló ténnyel, miszerint a billentyűzet angol kiosztással rendelkezik. Valószínűleg a kis kereslet miatt (és a korábbi tapasztalatok alapján) a G szériás billentyűzetekből később sem érdekezik majd magyar változat, ezért ha élni szeretnénk a gamer periféria előnyeivel, kénytelenek leszünk megszokni ezt. A billentyű blokkok a szokásos rendet követik. Az alfanumerikus-, a numerikus blokk, a funkció- és a kurzorbillentyűk szépen elválasztva foglalnak helyet, ezért szürkületnél is könnyen kitapinthatók. Körülöttük foglalnak helyet az extra billentyűk, lássuk mik ezek. A bal fertályra kerültek a G jelzésű makró billentyűk, felül egy Windows gombot letiltó kapcsoló, valamint a menüvezérlő gombok foglalnak helyet. A kijelzőtől jobbra láthatók a média lejátszást segítő gombok, köztük egy görgővel, ami a léptetést könnyíti meg. A billentyűzeten diszkrét narancsszínű visszajelző fények is vannak, amik a jelentésmódosító billentyűk helyzetét jelzik (CapsLock, ScrollLock, NumLock).

Ami a gépelési kényelmet illeti, ezzel nagyon elégedettek voltunk. A billentyűk vékony gumibevonatot kaptak, ettől kellemesebb lett a tapintásuk, ami jót tett a minőségérzetnek. A készülékből nem spórolták ki az anyagot, a billentyűzet nagyon masszívnak tűnt használat közben. Bár a gombok nem slim kialakításúak, a süllyesztett elhelyezés miatt, és a kis ellenállású gomboknak köszönhetően mégis könnyen és gyorsan tudtunk gépelni a billentyűzeten. Igaz, ehhez kellett az is, hogy már fejből tudjuk gépelni, az angol kiosztás ugyanis megszokást igényel.

Szintén megszokást igényel az, hogy a baloldalon nem a szokásos Crtl, Win gombok találhatók meg, hanem a G jelzésű makró billentyűk. Ezekre közvetlenül a billentyűzet segítségével tudunk billentyűparancsokat elmenteni. Szám szerint 3*12 darabot, ugyanis a 12 billentyűhöz 3 profil tartozik, melyekhez a profilváltó gombokkal férhetünk hozzá (M1-M3). A G gombok használatához a Logitech Gaming Software-t is le kell tölteni.

A kényelmet szolgálja még az említett csuklótámasz, valamint a kihajtható lábak, melyekkel a billentyűzetet néhány fokos szögben magunk felé lehet dönteni.

A billentyűzet egyik extrája, hogy beépített, dönthető, színes TFT kijelzővel rendelkezik, amit dedikált menüvezérlő gombokkal lehet vezérelni.

A kis kijelző számos információval képes ellátni minket játék közben, ami azért jó, mert az adatok így nem a képernyő hasznos területét foglalják el. Ez azonban magában hordozza azt a hátrányt is, hogy mindig le kell tekinteni a billentyűzetre, hogy lássuk ezeket, de kétségtelen, hogy egy hasznos extra. A kijelző használatához szoftvertelepítésre van szükség, és egyelőre nem mindegyik játék használja ki (ezen a kompatibilitási listán lehet tájékozódni). A kis kijelző nem csak erre használható fel, emellett ugyanis számos beépített kisalkalmazás szolgálja a kényelmet, mint pl. profilválasztó, időmérő, óra, RSS hírolvasó, képmegjelenítő, mozgókép lejátszó, YouTube kliens, webkamera megjelenítő, teljesítményfigyelő. Ezek közül nekünk az óra és a képmegjelenítő tetszett a legjobban, de figyelemre méltó az is, hogy videózhatunk rajta (csak azért erre jobb a monitorunk).

Ha pedig webkamerát vagy pendrive-okat szeretnénk csatlakoztatni, akkor ezeket közvetlenül a billentyűzetre is dughatjuk, mert USB HUB-ként is funkcionál (2db USB kapu van rajta). A rácsatlakoztatott perifériák vezetékeit pedig a billentyűzet alján lévő síneknek köszönhetően rendezetten tudjuk elvezetni.

Nekünk nagyon tetszett, hogy a billentyűzet háttérvilágítással is rendelkezik. A színt ráadásul tetszés szerint állíthatjuk be, 16 millió színárnyalat közül választhatunk. A fényerősséget állítani nem lehet, de fénye sötétben sem volt zavaró. A megvilágítás dedikált gombot kapott, ezzel nemcsak a gombok fényét, hanem a kis kijelzőt is elsötétíthetjük.

A billentyűzetet a gyártó saját szoftverével lehet testre szabni. Többek közt a szín beállítását is itt végezhetjük el, a kis képernyő fényerejét állíthatjuk be, továbbá billentyűparancsokat, valamint egyedi makrókat és profilokat is létrehozhatunk vele a feltelepített játékokhoz. A beállítások gépcsere vagy újratelepítés esetén sem vesznek el, mert a perifériának saját memóriája van, beállításainkat ebben tárolja a billentyűzet.

A készüléken nem utolsósorban médiavezérlő gombok is vannak, ezek a lejátszást, valamint a léptetést könnyítik meg. A görgető kerék ráadásul nemcsak a PC-n, hanem a kis kijelzőn is alkalmazható.

3. Logitech G100s

Ezek után a Logitech vezetékes egereivel ismerkedünk meg, melyeket szintén játékosoknak fejlesztettek ki.

Logitech G100s

Kezdjük először az alapszintű G100s típussal!

Az egeret egy nagyon szép dobozba csomagolták, de a kipakolás után különösebb körítésre nem kell számítani, a rágcsálóhoz csupán egy kezelési útmutatót mellékeltek. Az üzembe helyezéshez elég, ha keresünk neki egy szabad USB portot a számítógépen, és opcionálisan a Logitech Gaming Software is letölthető a gyártó honlapjáról.

A gamer széria legolcsóbb egerének műanyag burkolata nagyon masszív, és jó tudni, hogy a feliratok a későbbiek során sem kopnak majd le, mert a készülék felső részét kopásálló felülettel látták el. A szimmetrikus formájú egeret balkezesek is használhatják, még a gombok is szimmetrikusan helyezkednek el rajta. Extra gombokat ugyanis keresve sem találnánk rajta, még a sokszor hasznos navigációs gombok is lemaradtak róla. Méreteit tekintve az egér a kisebb vagy közepes tenyerű játékosok kezébe illik, a nagyobb tenyerűeknek már kényelmetlen.

Az alapszintű játékos egéren összesen 4 gomb található meg. Ebből a harmadik a görgő lenyomása, a negyedik a menet közben állítható DPI váltó gomb. Ez utóbbi a periféria tetején, a görgető kerék alatt, kényelmes helyen található meg. Éppen ezért játék közben egyáltalán nem volt útban. A fő gombok tartósságára különösen büszke a gyártó, hiszen élettartamukat 20 millió kattintásra szavatolja. Bár a gombok jól működtek, és egyszer sem hibáztak, egy gamer egértől az is elvárható lenne, hogy ennél feszesebb legyen a lenyomás érzet, és hogy némileg rövidebb utat tegyenek meg lenyomáskor. Emellett a gombok kattogásával nagy zajt csaptunk, ez nem egy halk egér. A görgőnek érezhető fokozatai vannak, de ezek kis ellentartással léptethetők, ezért gyorsan tudtunk vele görgetni. Egyeseknek hiányozhat, hogy az oldalra scrollozást nem támogatja az egér, de a többség valószínűleg így is elégedett lenne vele.

A Logitech Gaming szoftvert érdemes letölteni az egérhez, mert segítségével egyenként beállíthatjuk a 3 DPI fokozat érzékenységét, valamint a harmadik gomb jelentését is megváltoztathatjuk.

A gyári tappancsok elméletben nagyon hosszú ideig bírják, a gyártó 250km-es távolságot ígér. Ezt nem tudtuk leellenőrizni, de annyi biztos, hogy a talpak szövet alátéten és fa felületű asztalon is nagyon jól csúsztak, ami a célzást segítette. Még jobban örülnénk, ha a periféria oldalán a jobb fogás érdekében gumibevonat lenne, de erről le kell mondanunk.

A láthatatlan LED fénnyel működő Delta Zero szenzor érzékenysége 2500 DPI, mely három fokozatban csökkenthető le egészen 250 DPI értékig. Az optika a legfinomabb mozdulatokra is jól reagált, így ez a legkisebb mértékben sem hátráltatott minket játék közben. A durva mozdulatokra szintén jól reagált, nem tudtunk olyan nagy gyorsulást előidézni, ami zavarodott kurzormozgást eredményezett volna. A gyári adat szerint az optika 20G gyorsulást tud lekövetni, ami több is, mint amire bármikor szükség lehet. A mozgáskövetés még a fényes felületeken is jó volt, az optika tehát egyáltalán nem válogatós.

Végül lássuk a vezetéket, ami szintén egy fontos szempont a könnyű mozgathatóságnál. A periféria kábele sajnos nem zsebelhet be annyi dicséretet, mint az optika. Gyengesége, hogy nagyon merev, ezért ha nincs elég hely az asztalon ahhoz, hogy önálló életet éljen, akkor hajlamos a kunkorodásra, ami megnehezíti az egér könnyed mozgatását. Súlya az egérhez mérten viszont elfogadható, így összességében nem annyira rossz a helyzet, leszorítást alkalmazva pedig növelhető a komfortérzet.

4. Logitech G400s

Logitech G400s

A következő egér egy szinttel magasabbra teszi a mércét, mert a méltán sikeres MX510/518/G400-ra építkezik.

A tetszetős dobozban csupán a rágcsáló és a használati utasítás foglal helyet, egyéb kellékek nincsenek.

Ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy az egér egy már létező modell, a G400 továbbfejlesztett változata. A jól ismert, jobbkezes hosszúkás forma tehát már adott, amit divatos festéssel frissített fel a gyártó. Szintén újítás, és ez már lényegi, hogy az egérben egy 4000 DPI felbontású optika található meg. A periféria fogásával általában mindenki elégedett, akinek nagy tenyere van. Az ujjaknak ugyanis megvan a megfelelő helyük a készüléken, ezen kívül a rágcsáló egy elég magas példány, ezért rendesen kitölti tenyerünket. Az ergonómia valóban nem rossz, olyan érzés fogni, mintha az egeret egy kézpihentetőnek szánták volna. A stabil fogást segítik még az egér jól tapadó felületei is. Bár gumiborítás nincs rajta, az egér oldala, valamint a felső része is hatékonyan vezeti el a nedvességet. A minőségérzet egyébként kiváló, a rágcsáló még erősebb szorításra sem recsegett, ami mindenképpen dicséretes.

Az egéren összesen 8 gomb található meg, melyek közül valamennyi tetszés szerint átprogramozható. A gombok nyomáspontja viszonylag jó, mert feszesen nyomódnak, azonban egy gamer egérhez képest talán túl hosszú utat tesznek meg a lenyomódásig. Ezen lehetne még javítani, mert ha egymás után sokat szeretnénk kattintani, az sok időbe telik. Ezen kívül hangosan kattognak, ami a szobában lévőket zavarhatja. A görgőt nagyon könnyű elérni azoknak, akiknek nagy tenyere és hosszú ujjai vannak, nekik ez éppen kézre esik. A gördülési ellenállás szerencsére nem túl nagy, a kerék játék közben még éppen kényelmesen mozgatható. Az oldalra scrollozást nem támogatja, de ennek van egy előnye is, éspedig az, hogy nagyon stabilan áll a helyén. A baloldalon 2 navigációs gomb kapott helyet, a maradék három gomb pedig az egér tetején, a görgető kerék társaságában foglal helyet. Ezek alaphelyzetben az optika érzékenységének állítását szolgálják játék közben, de jelentésüket megváltoztathatjuk, ha akarjuk. Ezt a gyártó honlapjáról letölthető alkalmazással (Logitech Gaming Software) tehetjük meg. Alaphelyzetben van egy felfelé- és egy lefelé léptető gomb, plusz egy fix DPI érték (alapértelmezetten legalacsonyabb beállítás). A szoftverrel akár játékonként hozzárendelhetünk az egérhez egy-egy profilt.

Bár a fő gombok jelentését nem változtathatjuk meg (csak megcserélhetjük azokat), a DPI váltó- és a navigációs gomboknak köszönhetően még mindig marad némi mozgásterünk. Az átlátható szoftver nemcsak szép, hanem praktikus is, mert egyéni billentyűkombinációk és makrók is létrehozhatók vele.

A rágcsálóban cserélhető súlybetétek nincsenek, de a 133g-os súly nagyjából mindenkinek megfelelő lehet (saját mérés szerint maga az egér csak 107g volt, a gyárban ezt a kábellel együtt számolták). Véleményünk szerint ez se nem könnyű, se nem nehéz, de egyénfüggő, hogy kinek mi az ideális súly. Az egér alján nagyméretű csúszófelületek vannak, amik olyankor is tökéletesen csúsztak, amikor nem használtunk alátétet. Ezekre 250km-es távolságot garantál a gyártó, amiből arra lehet következtetni, hogy huzamosabb ideig biztosan nem fognak elkopni.

A továbbfejlesztett 4000 DPI felbontású, vörös fénnyel ellátott Delta Zero optika precízen közvetítette mozdulatainkat. A finomabb célzási műveleteknél szépen reagált, és a pixelpontos képszerkesztési munkáknál is jó társ volt. A mozgáskövetéssel tehát nem volt probléma, csak nagyon nehezen tudtunk olyan helyzetet teremteni, amikor az optika figyelmen kívül hagyott egy egészen apró mozdulatot. Gyorsulási problémákat pedig még nagy erőfeszítésünk ellenére sem sikerült előidézni, ezért zavarodott kurzormozgást egyszer sem láttunk. A gyári adat szerint egyébként az egér 25G gyorsulást tud lekövetni, ami egy profi játékos egérnek is bőven elég. Az optika a különböző felületek közt nem válogatott, mert szövet alátéten és magán az asztalon is hibamentesen működött, még a fényes könyvborító sem fogott ki rajta.

Sajnos azt kell, hogy mondjuk, az egérnek van egy szégyenfoltja is, éspedig a vezeték, ami egy játékos perifériánál nagy hátrány. A kábel merev bevonattal készült, ezért akadályozott minket a gördülékeny mozgatásban. Ezen némi ügyeskedéssel kellet segíteni, de a leszorítós módszer nem hozott lényegi változást, mert a kábel már kis szakaszon is nagy hatással volt az egér mozgathatóságára. Ráadásul a merev burkolat az élettartamra is rossz hatással van, így el kell könyvelnünk, hogy a Logitech ezen az árszinten erre még nem fordít elég nagy figyelmet.

5. Logitech G500s

Logitech G500s

Végül lássuk tesztünk legdrágább egerét, a G500s-t, ami a G500 modell ráncfelvarrt változata.

A dobozban az egér mellett két füzetecske lapul, és egy dobozra való súlybetét, amivel megnövelhetjük az egér súlyát. A szoftvert ezúttal is le kell tölteni az egérhez, telepítő CD ugyanis nincs csomagban.

Ahogy említettük, az egér megtervezésekor a G500 modellt vettek alapul, ezért a küllemet tekintve csak minimális különbség fedezhető fel a két egér között. Ez a változás a rágcsáló festését érintette, a korábban alkalmazott gránit/fekete helyett csíkozott, G motívummal ellátott mintázat látható, a vörös színű DPI jelző lámpa pedig immáron kék színben pompázik. A formai jegyek azonban változatlanok, a nagyméretű, kézbesimuló krumpli alakú rágcsálót azok fogják szeretni, akiknek már az MX518/G400 is tetszett, csak ez kicsivel szélesebb azoknál. A rágcsáló tetején alkalmazott műanyag nem csúszik, az oldalsó felületeknek pedig nagyon érdekes tapintásuk van. Bár ezek is kemény műanyagól készültek, erősen érdesített felületük miatt azonban olyan érzésünk volt, mintha valamilyen puhább gumiborításból készültek volna. Az eredmény szempontjából ez nem is lényeges, mert nagyon jól tapadtak, és a nedvességet is elvezették. Az már a képeken is jól látható, hogy a készülék jobbkezes. A navigációs gombok ugyanis a jobb kéz hüvelykujja számára lettek előkészítve, a DPI váltó gombok pedig a mutatóujj alá esnek.

Ha már a gomboknál tartunk, ebből 10 áll a rendelkezésünkre, bár ebbe már a fő gombok is beleszámítanak. Ezek nagyon érzékenyek, amitől könnyebb a gyors kattintgatás, és már a gombok útja sem vészesen nagy. Persze jobb lenne, ha ez még kisebb lenne, és a nyomáspontjuk is lehetne kicsivel feszesebb, mi ezt túl ruganyosnak, lazának éreztük, de egyénenként változik, hogy ki mit szeret. Mindezekkel együtt jó volt használni az egeret, itt érezhető az előny például a G400s-hez képest. Lássuk a görgető kereket. Ez az oldalra scrollozást is támogatja, ennek ellenére a kerék stabilan állt a helyén, csak egészen kicsi lötyögést tapasztaltunk. Nekünk nagyon tetszett, hogy a görgőnek súlya van, ugyanakkor a beépített lendkeréknek hála, határozott fokozatain könnyen átgördíthető. A kerék fokozatmentes gördülésre is átkapcsolható, amire az alatta látható dedikált gomb szolgál. Ezzel fizikailag kapcsolható át a kerék, ezért átprogramozni nem lehet. A tervezők a bal gomb széléből egy kisebb területet kihasítottak a DPI váltó gombok számára, de ezek használt közben egyáltalán nem voltak útban. Sőt, kis időbe is beletelt, mire játék közben ezeket kitapogattuk, de némi gyakorlással ez abszolút megszokható (nekünk a görgő felett/alatt elhelyezett megoldás jobban tetszik, de ahogy az egér formája, úgy az is egyénfüggő, hogy kinek melyik megoldás a kényelmesebb).

A gombok a gyártó saját szoftverével (Logitech Gaming Software) átprogramozhatók, sőt, rendszer- és billentyűparancsokat, valamint egyedi makrókat is hozzájuk lehet rendelni. A beállítások ráadásul gépcsere vagy újratelepítés esetén sem vesznek el, az egér ugyanis beépített memóriával rendelkezik.

A periféria súlyát az említett súlybetétekkel testre szabhatjuk, így összesen 27g-mal növelhetjük meg az üres állapotban 119g-os egeret (ez saját mérés). A készülék alján nagyméretű tappancsok kaptak helyet, melyekre 250km-es távolságot vállal a gyártó, ami nem kevés (bár ahhoz, hogy ez valóban ennyi legyen, nem árt egy alátétet használni). A talpak egyébként minden féle felületen jól csúsztak, ezért ha nem aggódunk miattuk, akár egérpad nélkül is használhatjuk az egeret.

A rágcsálóban egy 8200 DPI felbontású lézeres optika található meg, amivel kicsit vegyes tapasztalatokat szereztünk (ahogy a lézeres optikákkal általában). A felületek közt nem válogatott, mert szövet alátéten, érdesebb asztal felületen, és még egy fényes könyvborítón is zokszó nélkül, folyamatosan követte le mozdulatainkat. A gyorsulással szintén nem volt baj. A gyári adat szerint az optika (jobb egérpadokon) 30G gyorsulásig képes lekövetni mozdulatainkat. Ennek megfelelően zavarodott kurzormozgást egyszer sem láttunk. A probléma a követés pontosságával volt, a finomabb mozdulatokra ugyanis nem reagált. Eleinte csak olyan érzésünk volt, mintha az egér késne. Később rájöttünk, a furcsaságot az okozza, hogy az optika a durvább mozgásra jól, az egészen finomakra csak nehézkesen reagál. Ettől játszani még tudtunk, bár kevésbé pontosan, mint egy olcsóbb, hagyományos optikával felvértezett egérrel, de a képszerkesztési feladatok rémálommá váltak. Ráadásul közelről némi sípolást is hallottunk az optika irányából. Bár ehhez nagyon közel kellett hajolni, nagyjából 20cm-re, de az érzékenyebb fülűeket már ez is zavarhatja.

A vezeték itt már valamivel jobb, mint a többi egérnél, de sajnos még ez is messze van a tökéletestől. Pozitívum, hogy a kábel szövetborítást kapott, amitől az strapabíróbb lett. A kábel hajlékonysága viszont még mindig nem az igazi. Ezért használat közben a kábel hajlamos volt önálló életet élni, ezzel nehezítve meg az egér könnyed mozgatását. Amikor a felesleges kábelt összekötöttük és leszorítottuk, sokat javult a helyzet, ezzel sikerült majdnem teljesen kiiktatni a merevség problémáját.

6. Értékelés

Logitech G230

Az új termékkínálatból egy olyan headsetet ismertünk meg, mely az alapvető kommunikációs igényeket képes kiszolgálni. A zajszűrős mikrofon a legtöbb zajt képes volt kiszűrni, de némi alapzajjal így is számolni kell, és az sem árt, ha a hangkártyánkon a mikrofon hangosítási funkcióját is bekapcsoljuk (ha van ilyen). A mikrofon állványa egyénként jó helyre került, és némi hajlítatásra is lehetőség van, hogy jobban halljanak minket. Maga a fejhallgató nagyon kényelmes, a készülék ebben volt a legjobb. Még több óra használat után is csak enyhe szorítást éreztünk, ráadásul a szövetpárnák is jól szellőztek rajta. A kategóriában a hangminőség is egészen jónak mondható, zártsága ellenére volt némi térérzetünk, és hangkaraktere is kellemesnek bizonyult. Zenei téren viszont kicsit válogatós a füles, az enyhén mélyorientált hangjához az elektronikus és a vadabb rock műfajok illenek a legjobban. A mikrofonnémító kapcsoló, a kifordítható és mosható fülpárnák nagyon hasznos extrák. A hosszú és kiváló minőségű vezetéket pedig még a jóval drágább perifériák is megirigyelnék. Mindezzel együtt a headset már egy vállalható szintet képvisel, ezért ha a 15 ezer forint körüli ársávban keresgélünk, érdemes adni neki egy esélyt.

Hivatalos honlap

Webshop: Logitech G230 (még nem kapható)

Logitech G19s

A Logitech csúcskategóriás gamer billentyűzetével nagyon jó tapasztalatokat szereztünk. A jól átgondolt tervezés eredményeként a gépelési komfort elsőrangú, a blokkok szépen elválasztva, rendezetten foglalnak helyet a billentyűzeten. Bár a gombok nem slim kialakításúak, a süllyesztett elrendezés miatt, és a gombok kis ellenállásának köszönhetően gyorsan tudtunk gépelni a billentyűzeten. Az angol kiosztás viszont gondot okozhat annak, aki nem tudja fejből a billentyűk helyét, magyar kiosztás pedig nagy valószínűséggel nem készül belőle. Akkor felmerül a kérdés, hogy miért érdemes egyáltalán megvenni a perifériát? A különleges extrák miatt, mint például a színes TFT kijelző, ami játék közben hasznos információkkal lát el minket. Ezen kívül a beépített kisalkalmazásokkal a billentyűzet képes videókat, képeket, valamint a webkamera képét megjeleníteni, és többek között stopper és visszaszámláló is megtalálható benne. Az egyszerűen beállítható makrók jól ismert tartozékai a G szériás klaviatúráknak, ez most sem maradhatott le a billentyűzetről. Jól jönnek még a médialejátszó gombok, amik egy kényelmes görgővel is kiegészültek, és a Windows gomb letiltásának lehetősége is adott, ez szintén egy hasznos extra. A gombmegvilágítás nagyon látványos, ennek színét tetszés szerint lehet beállítani, illetve le is tilthatjuk, ha zavar minket. A billentyűzetnek összesen két hibája van. Az egyik, hogy nincs belőle magyar kiosztás. A másik az ára (53 ezer forint), amit jó eséllyel csak kevesen fognak kifizetni érte.

Hivatalos honlap

Webshop: Logitech G19s

Logitech G100s

Az alapszintű egeret a gyártó RTS játékokhoz ajánlja, hiszen itt még nincs szükség extra gombokra. Jó minőségű optikára viszont igen, ez pedig a rágcsáló legnagyobb erőssége, ezért a perifériának van létjogosultsága a gamer egerek közt. Ahogy a nagyobb gyorsulások, úgy az egészen finom mozdulatok sem okoztak neki gondot. Még a fényes felületeken is magabiztosan működött, az optika egyszer sem hibázott. Az egér egyetlen extrája, hogy az érzékenységet menet közben lehet állítani. A DPI váltó gomb nagyon jó helyre került, jelenléte nem zavaró, ugyanakkor elérhető, ha kell. Az egeret balkezesek is használhatják, ugyanis teljesen szimmetrikus, még a navigációs gombok is hiányoznak róla. A divatos festés, amit kopásálló bevonattal is elláttak szerintünk jól néz ki. A gombok és a tappancsok élettartama szokatlanul nagy, és ezzel nagyjából kimerítettük az egér összes erősségét. Nekünk nem tetszett, hogy a gombok használat közben nagy zajt csaptak, nyomáspontjuk lehetne határozottabb, a megtett út pedig rövidebb. A vezeték minősége átlagos, de itt csak a szokásos merevséggel volt bajunk. Formáját tekintve pedig az egér a kisebb vagy közepes tenyerű játékosoknak ajánlott. Mindent összevetve, az készülék hibáival együtt is egy reális alternatíva a 6-8 ezer forintos árkategóriában.

Hivatalos honlap

Webshop: Logitech G100s (még nem kapható)

Logitech G400s

Az egér az MX518 modell egyenes ágú leszármazottja, mondhatni a G400 frissített kiadása, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A jól ismert forma éppen ezért nem változott, amit általában azok kedvelnek, akiknek nagy tenyerük van, és szeretik a kézbesimuló formákat. A gyártó szerint az egér RTS/MOBA játékokhoz ajánlott, ehhez ugyanis már van rajta elég gomb (melyeket a letöltött szoftverrel testre szabhatunk), de szerintünk FPS-re is tökéletesen megfelel. A gombok minősége jónak mondható, ezért kellemes érzés volt nyomkodni ezeket, de úgy gondoljuk, egy játékos egérhez képest kicsit hosszú utat tettek meg a lenyomódásig. Az optika viszont semmilyen panaszra nem adott okot, még az egészen finom mozdulatokat is jól közvetítette. Ráadásul robusztus, még az egyenetlen vagy fényes felületek sem okoztak neki gondot. Hasznos extra, hogy az érzékenység menet közben állítható, köszönhetően a jól elhelyezett DPI váltó gomboknak, melyeket a navigációs gombokkal együtt átprogramozhatunk. Az egyetlen igazi problémánk a vezeték minőségével volt. Ez túlságosan merev, ami az egér mozgathatóságát nehezítette meg, ezen kívül pedig kábelszakadást is okozhat a későbbiek során. Ha ezt lecserélnék egy hajlékonyabb, tartósabb példányra, jobb szájízzel tudnánk értékelni az egeret. De ha csak kicsivel árazzák a G400 fölé (nagyjából 11-12 ezer forintra), akkor összteljesítménye alapján még így is mondhatjuk rá, hogy tetszett.

Hivatalos honlap

Webshop: Logitech G400s (még nem kapható)

Logitech G500s

Ez az egér nagyon vegyes érzéseket keltett bennünk, de kezdjük először a pozitívumokkal. Ergonómiája egyértelműen elnyerte a tetszésünket. Ha valaki már próbálta a G400s-t, és elégedett volt vele, biztosra veheti, hogy a G500s is tetszeni fog neki. Az egér ugyanis formáját tekintve ugyanaz, csak kicsivel szélesebb. A már jól ismert görgető kerék továbbra is a kedvencünk. Annak ellenére, hogy az oldalra scrollozást is támogatja, stabilan áll a helyén, és súlya van, ezért jó használni. Továbbá választhatunk a szabadonfutás és a fokozatos gördülés között, ami egy hasznos extra. A gombok jó helyre kerültek, érzékenyek és jó a minőségük, bár nyomáspontjuk lehetne kicsivel feszesebb, mi kicsit lazának éreztük ezeket. A navigációs gombok jó helyre kerültek, és jól kitapinthatók, a DPI váltó gombok szintén nem zavartak minket. A hozzájuk tartozó visszajelző lámpa leginkább csak egy díszítő elem, mert játék közben úgysem erre figyelünk, de látványosságnak nem rossz. Hasznos extra még a beépített memória, melynek hála, beállításaink gépcsere vagy újratelepítés esetén sem vesznek el. A lézeres optika gyakorlatilag minden felületen folyamatosan működött, és a durva gyorsulás sem okozott neki gondot. A precíz mozdulatokra viszont nem úgy reagált, ahogy az egy gamer egértől elvárható lenne. Az elnagyolt reakció bizony a játékteljesítmény rovására megy, és erre a DPI állítgatása is csak részleges megoldást nyújthat. A vezeték szintén nem az igazi, jóval hajlékonyabb is lehetne, ezért hogy ne akadályozza az egér mozgatását, le kell szorítani valamivel. A szövetborítás viszont jó ötlet volt, ezért jó eséllyel a keményebb csaták során sem fog megtörni. Ha az egér egy már jól bevált, hagyományos optikával lenne felvértezve, akkor még a kissé merev kábellel együtt is jó vétel lenne a 14-16 ezer forintos kategóriában, így viszont csak azok vetődjenek rá, akik meg tudnak békélni a lézeres optika problémáival.

Hivatalos honlap

Webshop: Logitech G500s (még nem kapható)

A perifériákat a Logitech magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward