Logitech MX Revolution és VX Revolution

Két vezetéknélküli Logitech egér landolt a teszműhelyünkben, mégpedig az MX Revolution és a VX Revolution. Az

Logitech MX Revolution és VX Revolution

Bevezető a rágcsálók világába

Az oldalcím ne tévesszen meg senkit se, nem a jobb esetben házon kívül élő nem kívánt élőlényekkel foglalkozik a teszt, hanem a számítógép egyik legfontosabb beviteli eszközével, az egérrel. Először jöjjön egy kis bevezetés a számítógépes egerek történelmébe.

Az egér ötlete Douglas Engelbarttól ered, aki a Stanford Kutatóintézetben 1963-ban egy használhatósági teszt során végzett kutatás keretében vetette fel. Eleinte „bogárnak” hívták, de ezt hamar elnyomta a sokkal jellemzőbb „egér” kifejezés. Ez egyike volt azoknak a mutatóeszközöknek, melyeket Engelbart egy NLS nevű szoftver és hardver rendszer keretében fejlesztett. A többi eszköz a test más jellegű mozgásaira reagált — például egy, az állra és orra szerelhető eszköz a fej mozgását követte —, de végül az egér győzött az egyszerűsége és kényelmes használhatósága miatt.

Az első egér még ormótlan volt, és két, egymásra merőleges fogaskereket használt, melyek forgása megfelelt az adott tengely mentén való elmozdulásnak. Engelbart 1970-ben szabadalmaztatta az eszközt az US3541541 alatt, mint „X-Y Pozíciójelző képernyős rendszerekhez”. Ebben az időben még Engelbart elképzelése az volt, hogy a felhasználó folyamatosan egyik kezében tartja az egeret, míg a másik kezével egy kisméretű billentyűzeten írhat.

Az egér későbbi változata, melyet Bill English talált ki a Xerox PARC-nál, már egy tömör golyót használt a fogaskerekek helyett, mely bármilyen irányban tudott mozogni. A golyó mozgásait két, az egér belsejében elhelyezett tengely észlelte. Ez az eljárás lett végül a domináns a személyi számítógépeken 1980 és 1990 között. A Xerox PARC az egér mellé már egy teljes méretű QWERTY billentyűzetet ajánlott, melynél az egeret csak akkor használjuk, amikor szükséges.

A modern egerek az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) munkatársától, Jean-Daniel Nicoud professzortól származnak, aki André Guignard mérnökkel közösen alkotta meg. Az EPFL mellett megalakult Logitech készítette az első népszerű egereket. (Forrás: Wikipedia)

Nos ezek után jöhetnek bemutatásra a tesztalanyok. A Logitech MX Revolution kifejezetten játékosok számára készült. Precíz optikájával, illetve sok extra szolgáltatásával azonban nemcsak játékosok számára lehet jó választás, hanem azoknak is, akik minőségi, sok hasznos funkcióval ellátott egeret szeretnének vásárolni. Tápellátását egy tölthető, beépített lítium-ionos akkumulátor szolgáltatja, amit a hozzáadott dokkolóval tudunk tölteni. Fontos megjegyezni, hogy ez a beépítettség nem feltétlenül előny, ugyanis helytelen használata, illetve elhasználódása miatt nagyon körülményes lehet a cseréje.

A Logitech VX Revolution az MX Revolution kistestvére, ezt hordozható számítógépekhez készítette a Logitech. Kívülről annyiban különbözik, hogy nem található meg rajta az oldalsó görgő, valamint kisebb, azonban van rajta egy közelítő (zoom) gomb is. Ez az áramot egy AA ceruzaelemről kapja, amiből egyet mellékelt is a gyártó. További információ az külön-külön egerekről a következő oldalakon.

Logitech MX Revolution

A Logitech MX Revolution egy méretes dobozban érkezik. Az egér, a töltőegység és a telepítőlemez mellett egy vezetéknélküli USB adapter is található. Ez utóbbit a számítógép egy tetszőleges, működő USB-portjára kell csatlakoztatni, majd ezután az egér rögtön használatba vehető. A vezetéknélküli kapcsolat 2,4 GHz-es frekvencián működik (a VX Revolution is), csakúgy mint a Bluetooth kapcsolat, vagy egyes vezetéknélküli Ethernet hálózatok, azonban a teszt alatt nem találkoztam semmiféle zavarral sem.

Extra funkciók:

Az extra funkciók használatához (például az alkalmazásváltó gomb), illetve az egérgombok működésének a beállításához fel kell telepíteni a mellékelt SetPoint programot is. Ez a hasznos program informál még minket a telep állásáról, illetve lehet vele szabályozni az egérmutató sebességét is.

A mellékelt tölhető akkumulátor a program állítása szerint egy teljes töltéssel több mint tíz napig képes energiát szolgáltatni az egérnek. Nagyon hasznos újítás a változtatható görgetés. Ez azt jelenti, hogyha az egér tetején lévő görgető benyomásával váltogathatunk csúsztatott, iletve fix görgetés között. Az előbbi állás esetén például egy erősebb görgetés esetén ha elengedjük, akkor a görgő forog ugyanúgy tovább.

[bold]

Ami tetszett:[/bold]

[list type="unordered"]

[*]Tölthető akkumulátor.

[*]Precíz optika.

[*]Hasznos szolgáltatások.

[/list]

Ami nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]A beépített lítium-ionos telep tönkremenetel esetén nem cserélhető (vagy nehezen).

[/list]

Logitech VX Revolution

A Logitech VX Revolution-t szintén egy egérhez képest jó nagy dobozban szállítják. Az egér mellett helyet kapott benne még egy Duracell elem, telepítőlemez, valamint egy USB adapter is. Használata megegyezik az MX Revolutionnal, az alapvető működéshez elég a laptopon egy szabad USB portra csatlakoztatni, azonban az extra gombok használatához itt is telepíteni kell a SetPoint-t.

A termék lézere nem különbözik az MX Revolution-étól. Mivel a termék elsősorban a hordozható számítógép-tulajdonosokat célozza meg, ezért gondoskodott a Logitech arról, hogy ne tudjuk olyan könnyen elveszíteni a kis USB vezetéknélküli adaptert. Az egér hátulján található lyukba pontosan be lehet csusztatni az eszközt, így nem olyan könnyű elveszteni, szem elől téveszteni.

A SetPoint alkalmazásban ennél az egérnél ugyanazok a menüpontok érhetők el.

Ami tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Kis méret.

[*]Precíz optika

[*]Vezetéknélküli adapter tároló hely.

[/list]

Ami nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Nem jár hozzá tölthető elem és töltő.

[/list]

Tapasztalatok, illetve értékelés

Mindent összevetve két nagyon jó egeret alkotott a Logitech. Mindkét modell sikeresen tudja meghódítani célközönségét, az MX Revolution esetén a profi játékosokat, a VX Revolution esetén pedig az igényes laptophasználókat. A legtöbb extra funkció mindkét egéren megtalálható, valamint ugyanolyan lézerrel rendelkezik a két egér. Kidolgozásra, minőségre nincs panasz, a gumi oldalrész nagyon hasznosnak bizonyult. A teszt során mindkét egér fogása nagyon kellemes, könnyű volt. A plusz gombok is a megfelelő helyükön voltak. Nem tapasztalható semmi késés az egérmozdítás és a megjelenítés között, ami gyengébb márkák esetén előfordulhat. Pozitívum, hogy kialakítása miatt balkezesek is boldogulhatnak az egérrel.

Az egereket bárkinek ajánlom, aki minőségi termékre vágyik. A Logitech MX Revolution körülbelüli 21 ezer forintos áráért nem mindennapi hardvert kap a vásárló. A hordozható számítógépekhez szánt VX Revolution-t pedig már mindössze 17 ezer forintért be lehet szerezni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward