Logitech különlegességek az asztalon

Legfrissebb cikkünkben Logitech termékeket tesztelünk: a palettán egy billentyűzet és egér párosból álló Logitech Wave, egy notebookokhoz készített VX Nano és egy multimédiás feladatokra szánt Logitech MX Air kapott helyet.

Logitech különlegességek az asztalon

Bevezető és a VX Nano csomagja

Legfrissebb cikkünkben Logitech termékeket tesztelünk: a palettán egy billentyűzet és egér párosból álló Logitech Wave, egy notebookokhoz készített VX Nano és egy multimédiás feladatokra szánt Logitech MX Air kapott helyet. A termékeket több szempont szerint értékeljük, ezek között megtalálható a dizájn, az ergonómia és a funkcionalitás. Minden esetben vizsgáltuk, hogy mennyire használhatóak jól a termékek hosszabb munka során, azaz mennyire fárasztják el a használó kezeit.

Az első termék, amelyet hosszabb teszt alá vetettünk, a Logitech VX Nano. A termék csomagolása rendkívül dizájnos, ám a tesztelő szempontjából horror. Az eszköz minden egyes tartozékát egy külön „rekeszből” varázsolhatjuk elő, minden egyes megtalált kelléket sikerélmény követ. A notesz egérhez a gyártó mellékel némi leírást, illetve egy telepítő CD-t, amelyen az egér szoftverei találhatóak. Kapunk a VX Nano-hoz egy tokot is, amely rendkívül finom anyagból készült, mellesleg kicsomagoláskor ebben a tokban található a mellékelt elem, és az USB-s asztali kábel, amelybe a vevőt helyezhetjük. A VX Nano-hoz mellékelt kiegészítők teljesen rendben vannak, az egérhez készített kis tok igazán kellemes meglepetés.

A Logitech kifejezetten notebook felhasználók számára tervezte a rágcsálót, a vezeték nélküli egér vevő része éppen hogy kilátszik az USB foglalatból, ezáltal egyáltalán nem zavaró a mindennapi használat során. A vevőt a kis méretei miatt nagyon könnyű elhagyni, természetesen ezt a gyártó is tudja. Az egér alján, ahol az elemet kell behelyezni, találunk egy téglalap alakú mélyedést, mellette egy piros „eject” gombot. Ez a megoldás azt a célt szolgálja, hogy ha a noteszen befejeztük a munkát, és az egeret éppen el szeretnénk csomagolni, akkor az USB-s vevőt ebbe az aljzatba ajánlatos helyeznünk, persze csak mobil használat alkalmával. Az ötletes „tároló rekesznek” köszönhetően csak egérrel együtt hagyhatjuk el az USB-s vevőnket.

A bemutatás után nézzük meg, hogy milyen a VX Nano a gyakorlatban!

VX Nano a gyakorlatban

Az egér felépítése jónak mondható, jobb- és balkezesek számára egyaránt jó fogást nyújt. Az egér kis mérete csak eleinte lehet szokatlan: ha először használunk ilyen egeret, akkor furcsa lehet, hogy szinte elveszik az ember kezében. Balkezeseknél a bal egérgomb mellett található funkciógombok nem esnek kézre, a tervezésnél a gyártó inkább a jobbkezeseket részesítette előnyben, de azért rövid használat után meg lehet barátkozni a két funkcióbillentyű helyével is.  A jobb- és a bal egérgomb precízen használható, a köztük található görgőt nem csak előre, illetve hátra görgethetjük, hanem kattinthatunk vele jobbra, balra, és a nagyításhoz lefelé. A görgő kialakítása jól sikerült, a gumírozott felület segítségével könnyedén scrollozhatunk. A görgetést halk kattogás kíséri, ám ennek zajszintje elfogadható.

Visszatérve a két funkcióbillentyűre, mindkét gomb működött SetPoint nélkül is: a hátsó gombbal visszaléphetünk az előző weboldalra, az első gombbal pedig előre lépkedhetünk az oldalak között. Hasznos megoldás, ám ha a gyártó a készülék két oldalán helyezte volna el a gombokat, még komfortosabb lenne a használat. A scroll billentyű mögötti, azaz az egér tetején található nagyító ikonnal ellátott billentyűt automatikus scorrolzásra használhatjuk: ha lenyomjuk a gombot, akkor az egér mozgatásával állandó sebességgel scrollozhatunk. A gomb ismételt lenyomása után a funkció kikapcsol. Az egér görgőjét viszont alap esetben hiába mozgattuk jobbra és balra, nem történt semmi. A lézeres optika rendkívül érzékeny: csatlakoztatás után az érzékenységet lejjebb kellett venni, ugyanis egy kis mozdulat hatására is átugrott a mutató a képernyő másik sarkába.

A Setpoint 4.00 telepítése után egyből egy konfigurációs ablak fogadott, amelyben felcserélhetjük az egér jobb és bal gombját (balkezesek számára jó lehet), a két kis funkcióbillentyűhöz hozzárendelhetjük például a hangerőszabályzás funkciót, vagy hagyhatjuk alapértelmezett beállításon is.

Az egér tetején lévő nagyító ikonnal jelölt gombhoz hozzárendelhetünk egy keresőt, ekkor ha lenyomjuk a gombot, akkor bejön például a GooGle weblapja. A görgő jobb és baloldali gombjához szintén hozzárendelhetünk funkciókat (nagyítás, kicsinyítés, hangerőszabályzás, billentyűkombináció, stb..), így teljes mértékben személyre szabhatjuk a rágcsálót. A SetPoint segítségével az egyes programokhoz különböző egér érzékenységet állíthatunk be, így mindig a lehető legjobb lesz az egér reakciója.

A szoftver képes arra is, hogy érzékelje, ha játékot indítunk: ekkor a már előre beállított érzékenységi értékek lépnek érvénybe, de beállítható az is, hogy maradjon minden érték változatlan.

A SetPoint-ban található utolsó menüpontban ellenőrizhetjük az elemek/akkumulátorok (ki mit használ) élettartamát: a szoftver kiírja, hogy az energiaforrásokkal előreláthatólag még hány napig fog üzemelni a rágcsáló. A mi esetünkben egy éppen hogy feltöltött akkumulátor párosra 85 napot írt a program. A mértékegységnél kiválaszthatjuk a százalékos megjelenítést is, ki is választottuk, ekkor a töltöttségi érték pontosan 50% volt, ugyanazokkal az akkumulátorokkal.

Az egér összességében jól használható, funkcionalitását tekintve sem lehet rá panasz. Az ergonómia figyelembe vételénél mi a két funkciógombot az egér jobb és baloldalára helyeztük volna, mivel ott kényelmesebben elérhetőek (lehet, hogy azért, mert ott szoktuk meg?), de ez a felépítés is megszokható.

A Logitech Wave csomagja

A második versenyzőnk a Logitech Wave. A billentyűzet és egér párosból álló csomag doboza dizájnos: a doboz előlapja felhajtható, így még kicsomagolás előtt megcsodálhatjuk a dobozban lapuló billentyűzetet. A gyártó a készülékhez mellékel leírást, illetve szoftvert, az újdonsághoz a Setpoint 4.00-ás verzióját használhatjuk, amit már a VX Nano bemutatásakor megismerhettünk. A dobozban lapul az egér is, amely 2 db AA elemmel működik, így ha akkumulátorokkal próbáljuk használni, akkor olyan, mint ha egy fél téglát tologatnánk az asztalon. A billentyűzet szintén két darab AA elemmel működik, ezek az energiaforrások a dobozban megtalálhatóak. A nélkülözhetetlen USB-s vevő egység is jelen van, amelyhez egy USB kábellel ellátott „dokkoló egységet” is mellékel a gyártó, így könnyebben hozzáférünk a vevőhöz, illetve jobb vételi lehetőséget érhetünk el, ugyanis tetszőlegesen pozícionálhatjuk a vevő egység helyét, nem kell a gép hátsó kivezetései között bűvészkedni. Ezzel ki is merítettük a dobozt, mást nem találunk benne.

A billentyűzetet használat előtt kicsit jobban is szemügyre vettük és egy rendkívül meglepő hibát találtunk: mivel az egység magyar billentyűzetkiosztással rendelkezik, így a P betű mellett a hosszú Ő-t kéne találnunk jobb esetben, ám itt most a hosszú Ű-t találjuk. Az Ű billentyűt nagyon szerethették a tervezők, mert mindjárt két darabot is elhelyeztek belőle a klaviatúrán. A P betű melletti Ű lenyomásakor viszont Ő betűt kapunk, szóval csak a gravírozás nem stimmel. Egy ilyen kategóriájú billentyűzetnél véleményünk szerint (18-19.000 HUF) már megengedhetetlen az ehhez hasonló hiba. A billentyűzet felépítése ettől eltekintve teljesen rendben van, a billentyűket ergonomikusan alakította ki a gyártó, ez a felépítés elsőre rendkívül szokatlan lehet annak, aki hagyományos billentyűzethez van szokva. A gumírozott csuklótámasz szintén a kényelmet és ízületeink védelmét szolgálja. Hosszú gépelés után sem fárad el a kéz, mivel megfelelően alá van támasztva.

Logitech Wave a gyakorlatban

Különlegesség, hogy a billentyűzet alaposan el van látva multimédiás funkcióbillentyűkkel, amelyeket természetesen használhatunk alapértelmezett beállítással, de lehetőségünk van az egyes gombokhoz más funkciót is rendelni a SetPoint szoftvernek köszönhetően. A funkciógombok minden igényt kielégítenek: egy gombnyomással indíthatjuk az előre definiált médialejátszót, könnyedén válthatunk tracket, illetve könnyedén szabályozhatjuk a hangerőt is. A billentyűzet bal oldalán található ZOOM feliratú funkcióbillentyűkkel nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük az éppen aktuális dokumentumot vagy képet. A különböző gyorsgomboknak köszönhetően pillanatok alatt megnézhetjük leveleinket, vagy kereshetünk a weben, vagy akár elindíthatjuk kedvenc azonnali üzenetküldő programunkat is. A numerikus billentyűzet feletti kis számológép ikonnal ellátott gomb lenyomása után automatikusan elindul a Windows beépített számológép alkalmazása. A SetPoint szoftver lehetőséget ad a NumLock, ScrollLock és CapsLock billentyűk tiltására, így megelőzhetjük a véletlen lenyomásukból eredő kellemetlenségeket. Mint már korábban említettem, a SetPoint szoftver segítségével a funkcióbillentyűkhöz tetszőleges esemény rendelhető, így a billentyűzetet egyéni igényeinknek megfelelően testre szabhatjuk.

A Desktop Wave termékcsomag egere egy egyszerűnek tűnő rágcsáló, de a látszat csal. Az egér lézeres letapogatással dolgozik, pontosságával nincs semmi gond. A rágcsáló két AA elemmel üzemel, ezáltal kissé nehéz, ha akkumulátort helyezünk el benne, de megszokható a súly, alkáli elemekkel viszont nem tűnik nehéznek. Az egér hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a VX Nano, ám ennél a modellnél az oldalváltó gombokat az egér jobb és baloldalára helyezték, így pont kézre esnek. A görgő itt már hagyományos, nincs ellátva különleges dizájnnal, mint a VX Nano esetében, habár a gumírozott felületet ennél a görgőnél is alkalmazták. A görgő mozdítható jobbra és balra egyaránt, ám a SetPoint szoftver nem ismerte fel ezeket a lehetőségeket.  A SetPoint-on belül lehetőségünk van a görgetés sebességének megadására is, ehhez több féle opció áll rendelkezésünkre. A görgő működése halk, teljesen azonos az átlagos egerek görgőjével. Pozitívum, hogy az egeret használhatják bal- és jobbkezesek egyaránt, ugyanis a gombok mindkét esetben tökéletesen kézre esnek, sőt az egér fogása is egyformán jó. A Swap Buttons opció segítségével itt is lehetőség van a jobb- és a bal egérgomb felcserélésére.

A SetPoint-ban lehetőségünk van az elemek/akkumulátorok ellenőrzésére, ám a Wave esetében már nem áll rendelkezésre a funkció, amelynek segítségével pontos képet kapunk az elemek állapotáról: százalék és hátralévő napok helyett csak egy egyszerű „az elemek jók” kifejezéssel kell beérnünk.

A Logitech Wave összességében egy jó termékpáros: a billentyűzet kiváló minőségű, minden tekintetben segít a mindennapi munka elviselésében, az egér szintén jó kialakítással és teljesítménnyel rendelkezik akár játékról, akár irodai munkáról legyen szó. A megrögzött játékosok számára kicsit kevés lehet az egér, de az átlag felhasználó szemszögéből tökéletesen megfelelő. A billentyűzetnél mindössze egy kellemetlenséget tapasztaltunk: az Ő helyén Ű billentyű felirat helyezkedik el, ez egy kissé kellemetlen hiba a gyártó számára ebben a kategóriában. Az egénél csak annyi kellemetlenséget tapasztaltunk, hogy a scroll gombot nem volt hajlandó normálisan kezelni a legfrissebb SetPoint szoftver: a bal és jobb görgő kattintásra semmilyen eseményt nem definiálhattunk.

Az MX Air csomagja

Utolsó, és egyben legérdekesebb tesztalanyunk a Logitech MX Air. A csomagolás kívülről is tetszetős, a dobozban rögtön megtaláljuk magát az egeret, illetve a hozzá tartozó USB-s vevő egységet. Első pillantásra az MX Air nagyon szép dizájnnal és lenyűgöző fomavilággal rendelkezik. Második pillantásra is. Az egér csillogó fekete burkolattal büszkélkedik, a rágcsáló alja viszont króm-szerű bevonatot kapott.

A kényes felületek karcmentes tisztításához különleges törlőkendőre van szükség és ezt a gyártó is tudja, éppen ezért mellékelt egy speciális tisztítókendőt.

Az MX Air lítium ionos akkumulátorral van felvértezve, amelynek töltéséhez kapunk egy dokkolóegységet is. Az egér hátsó részén, a gombok mögött található egy LED, amely ha alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje, akkor kigyullad, és így megvilágít egy elem ikont. Az egér különböző gombjai mögött stílusos narancssárga megvilágítás látható, ettől az egér még szebbé válik. Az egér gombjai jól használhatóak, bár eleinte az egyes gombokat könnyű összekeverni, illetve egyszerre két gombot megnyomni. Az egér és a vevő között  2,4 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat van, Érdekesség, hogy a vevőhöz a Logitech oldalán található firmware frissítés is, ami nem mondható szokványosnak.

MX Air a gyakorlatban

Az MX Air futurisztikus kinézetével nem mindennapi jelenség. A készüléket használhatjuk az asztalon hagyományos egérként, de lehetőségünk van a levegőben történő mozgatásra is, ugyanis a készülék érzékeli a levegőben történő elmozdulást. A levegőben úgy viselkedik az egér, mint egy lézer pointer: elég csak az egér „orrát” mozgatnunk, a képernyőn a kurzor ennek megfelelően kezd mozogni. Első próbálkozásra rendkívül furcsa ez a vezérlési mód, de egy-két óra ismerkedés után nagyon szórakoztatóvá válik, ahogy egyre profibban kezeljük az eszközt. A levegőben történő irányításhoz finom mozdulatok szükségesek, első próbálkozásaink alkalmával nem igazán sikerült a megfelelő pontra irányítani az egérmutatót.

A levegőben meglepően pontosan követi a mozgást az egérmutató is, bár néha tapasztaltunk késéseket. A SetPoint 4.0L segítségével természetesen finomíthatunk az érzékelés sebességén, így rövid finomhangolás után már pontos mozgáskövetést érhetünk el. Prezentációhoz első osztályú társ lehet az MX Air, hiszen sokkal jobban használható, mint egy távirányító. Első ránézésre is feltűnhet, hogy ez egér tetején nincs a klasszikus értelemben vett görgő. Az egér két gombja közötti sáv maga a görgető felület, ha ujjunkat végighúzzuk rajta, akkor a sebességnek megfelelő görgőhangot ad ki az egér, közben a sebességnek megfelelő scrollozást tapasztalunk. Ha gyorsan húzzuk végig ujjunkat a mezőn, akkor gyors „kattogás” hallatszik, amely fokozatosan lassul, majd megszűnik. Hihetetlen ötletes megoldás, a funkcióra adott első reakciónkat azonban nem írnánk le (nagy-nagy csodálkozás).  A scroll felület két végén egy fel és egy le gomb található, ezekkel is scrollozhatunk, ha lenyomjuk a megfelelőt. A scroll sebességét természetesen tetszőklegesen beállíthatjuk a SetPoint segítségével, itt több lehetőség közül választhatunk.

A görgető felülettől hátrafelé 4 gomb található. Az első a back gomb, amelynek segítségével webböngészéskor visszaléphetünk az előző oldalra, illetve az egyes alkalmazások menüpontjaiból egy szinttel kijjebb léphetünk. A back alatt található közvetlenül a Select feliratú gomb. Ez tulajdonképpen úgy működik, mint az enter billentyű: a különböző menüpontokat, illetve linkeket választhatjuk ki segítségével. A következő gomb a Play/Pause, amellyel elindíthatjuk, illetve leállíthatjuk a videó vagy audió fájlok lejátszását. A Vol gomb segítségével a hangerőt szabályozhatjuk: a Vol gomb nyomva tartása mellet, ha a levegőben jobbra mozgatjuk az egeret, akkor a hangerő növekszik, balra történő mozgatáskor csökkenthetjük a hangerőt. Asztalon is működik a funkció. Ha a hangerő gombhoz vagy bármelyik másik gombhoz hozzárendeljük az Air Zoom funkciót, akkor a gomb nyomva tartása mellett ha jobbra mozgatjuk az egeret, akkor nagyítást érünk el, ha balra mozgatjuk, akkor a kép vagy dokumentum kisebb lesz. Érdekes funkció, hogy a zeneszámok között a levegőben egy csuklórándítás segítségével válthatunk, ehhez nyomva kell tartanunk a lejátszás gombot. A funkció ötletes, de egyforma csuklómozdulatok hatására egyszer a feljebb lévő, egyszer a lejjebb lévő számot kezdi el játszani az adott szoftver.

Az egyes gombokhoz terrmészetesen tetszőleges funkciókat rendelhetünk, a lehetőségeknek csak fantáziánk szabhat határt. A jobb és bal egérgombok felcserélhetőek, így a balkezesek számára is tökéletesen használhatóvá válik az egér. A rágcsáló kialakításában amúgy sincs semmi akadálya a kétkezes használatnak, azaz mindkét tábor tagjai tökéletesen tudják használni az MX Air-t.

Az egér akkumulátorának állapota folyamatosan nyomonkövethető, mint a VX Nano esetében. Az MX Air szoftvere az akkumulátor merülésen esetén a tálcán az óra mellett is jelzi, hogy az akkumulátort bizony tölteni kéne. Az MX Air összességében egy meggyőző egér, munkára, illetve szórakozásra egyaránt tökéletes, ám formája miatt játékra nekünk nem volt kényelmes, a pontosságával persze nem volt baj, a lézeres letapogatásnak hála.

Eredmények: melyik termék éri meg?

[bold]Logitech VX Nano - Noteszekhez igazi nagyágyú!

[/bold]A noteszekhez készült egerekről összességében elmondható, hogy nem olcsóak. A VX Nano sem tartozik az olcsó kategóriába, de ha jobban megnézzük, nem is egy szokványos átlag egér. A rágcsáló kisméretű USB vevője pozitívum lehet, valamint az sem mellékes, hogy egy jól felszerelt, szabadon konfigurálható egeret kapunk pénzünkért, amely mind irodai munka, mind pedig játék alkalmával tökéletesen megállja a helyét. Ami még a VX Nano mellett szól, az az, hogy az egér lézeres technológiával dolgozik, így pontosabb, mint az optikai társai. Az, hogy az egér 2,4 GHz-es vezetéknélküli kapcsolat segítségével kommunikál a vevővel és így számítógépünkkel, ma már nem mondható különlegességnek. A VX Nano személyében egy rendkívül jól használható, méreteihez képest kényelmes egeret ismertünk meg, A felsorolt előnyök tudatában már nem is tűnhet olyan rémisztőnek a rágcsáló 14.000 forint körüli ára. Nekünk tetszett! Ajánlott vétel!

[bold]Logitech Desktop Wave - a bizonság kedvéért két "Ű" betűvel.

[/bold]A Logitech Wave csomagja nagyon jól használható billentyűzetet és egeret tartalmaz, amelyek tervezésénél fontos szempont volt az eronómia. A billentyűzet rendhagyó kialakítása meglepően kényelmes: a billentyűk elhelyezésének köszönhetően könnyebb a gépelés, persze csak azután, miután sikerült megszoknunk a furcsa elrendezést. A csuklótámasz szintén meglepően kényelmes, segítségével optimális helyzetben tudhatjuk kezeinket, így az ízületeket valamelyest kímélhetjük. A billentyűzet esetében csak egy problémánk volt, ami szóra érdemes: az "ő" betű helyén is "ű" gravírozás található, ez ugyebár elég vicces dolog, egy 19.000 forintos billentyűzet - egér párosnál. Ha ezt az apró kellemetlenséget nem vesszük figyelembe, akkor a csomag jó vétel lehet, ám pontosan emiatt a kellemetlenség miatt nem minősítjük ajánlott vételnek a terméket. Tetszett, de ebben a kategóriában megengedhetetlen a gravírozásból eredő hiba.

[bold]Logitech MX Air - A levegő és az íróasztal bajnoka, ha munkáról vagy multimédiáról van szó.

[/bold]

A Logitech MX Air egyértelműen különleges termék, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az egér funkciói tökéletesek, a levegőben történő használat eleinte rendkívül nagy móka, a későbbiekben viszont már a munkában is tudjuk értékelni, ahogy elmúlik az újdonság varázsa. Az egér asztalon tökéletesen megállja a helyét, játszani viszont nem alkalmas, mert egyszerűen nem esik kézre, nem simul a játékos kezébe, mint az igazi gamer egerek, persze NEM is erre találták ki. Az MX Air az egér és a távirányító kombinációja, nékülözhetetlen szereplője lehet egy színvonalas előadásnak, vagy prezentációnak, hiszen segítségével könnyen irányíthatóak távolról is a különböző alkalmazások. Az egér ára nem mondható éppen alacsonynak: a különleges rágcsálóért valamivel kevesebb, mint 30.000 forintot kell letennünk az asztalra, így valószínűleg csak kevesek kiváltsága marad. Az egeret egyértelműen ajánlott vételnek minősítjük, nekünk kellemes percet szereztek a lélegzetelállító funkciók.

A tesztben szereplő termékeket az Expert Computer Kft-től kaptuk, köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward