Logitech különlegességek

Mai cikkünkhöz a svájci periféria gyáros termékei közül szemezgettünk, így leltünk két különlegességre a SqueezeBox Boom és Illuminated Keyboard személyében.

Logitech különlegességek

1. SqueezeBox Boom - Áttekintés

Mai cikkünkhöz a svájci periféria gyáros termékei közül szemezgettünk, így leltünk két érdekességre, melyek már az előzetes információk alapján felkeltették érdeklődésünket. Választásunk a digitális világ microHi-Fi-jére, a SqueezeBox Boom-ra estt, mely szobánk diszkrét zeneforrása vagy konyhai kisrádiónk száműzője lehet. Továbbá megismerkedünk egy kényelmesnek ígérkező megvilágított slim billentyűzettel, kiderül, sötétben mennyire használható ez a megoldás.

SqueezeBox Boom

Lássuk hát, mivel is van dolgunk. Adott egy kisrádiónak látszó zenegép, mely saját erősítővel és hangszórókkal rendelkezik nagyjából egy microHi-Fi kategóriájába pozícionálva magát. De miért jó nekünk egy újabb zenelejátszó, amely hagyományos értelemben vett rádióvevővel és CD lejátszóval sem rendelkezik? A válasz éppen az, amiben a Logitech újítása rejlik, az audio streaming, mely hazánkban is egyre nagyobb teret nyer magának. Ez egyrészt a kedvező árú hálózati eszközöknek, másrészt a már széles körben elterjedt internet hozzáférésnek is köszönhető.

De mit is jelent nekünk az audio stremaing a gyakorlatban? A hang hálózaton keresztül történő továbbításával megkíméljük magunkat a jelátvitelhez szükséges kábelezéstől, így a lakáson belül, a konnektorok korlátai közt viszonylag nagy szabadsággal tudunk helyet találni a Squeezebox-nak (az áramellátás ugyanis továbbra is vezetéken keresztül történik). Erre egy remek példa, mikor a nappalink PC-jének zenegyűjteményét a konyhában szeretnénk hallgatni. Elég, ha a birtokunkban van egy WLAN router, így azon keresztül máris rendelkezésünkre áll az egész gyűjtemény. Habár ez megoldható lett volna beépített memóriával vagy pen drive támogatással is, a nagy mennyiségű adat tárolásához mindenképpen szükség volna merevlemezre. Ehelyett a streamelés módszerét választották, így a gyűjtemény csak egyszer foglal helyet, ezen kívül a másolgatással sem kell foglalkoznunk. Hogy kinek melyik a kényelmesebb, döntse el maga, a vezeték nélküli adattovábbításnak viszont van más előnye is, melyben a készülék már sokkal hasznosabbnak bizonyult.

Ez pedig nem más, mint a digitális rádióadók közvetítése. Ehhez természetesen internet hozzáféréssel is rendelkeznünk kell, a rádióadókat pedig az öt partner gyűjteményéből választhatjuk ki. A kategorizálás könnyebbé teszi, hogy városok szerint keressük meg kedvenc adóinkat vagy stílus szerint válogassunk a csatornák közt. A partnerek gyűjteményei nagyrészt ingyenesek, viszont vannak köztük előfizetésesek is - a választék szerencsére még így is bőséges.

A következő érdekesség, hogy meglévő állományainkat feltölthetjük a Zenetárra (mely szolgáltatásért fizetnünk kell, viszont az első 60 nap ingyenes), így a későbbiek folyamán PC nélkül is meghallgathatjuk azokat.

Végezetül, ha meguntuk a rádiózást, nincs feltöltött zenénk a tárhelyen és PC sincs a közelben, akkor jön jól a vonalszintű bemenet. Ezen keresztül analóg átvitellel csatlakoztathatunk bármilyen audio eszközt, mely kimenettel is rendelkezik (legrosszabb esetben a fejhallgató kimenetet kötjük rá). Így a zenegép lényegétől esünk el, mert „csak” egy hangrendszerünk marad, a rendkívül jó hangminőség miatt viszont kár lett volna kihagyni ezt a képességet.

Összefoglalva tehát kapunk egy

1.    PC-ről használt hangrendszert vezeték nélküli audio átvitellel

2.    Rádió készüléket az internetes csatornákra „hangolva”

3.    Virtuális háttértárat a Zenetár szolgáltatást kihasználva

4.    Egyszerű aktív hangszórókat analóg összeköttetéssel

5.    Ébresztőórát különleges hanggal vagy rádiós ébresztéssel.

Az ébresztőóra nyílván bónuszként került a repertoárba, mivel a SqueezeBox Boom egyébként is hasonlít egy hálószobai, konyhai kisrádióra, ezért úgy gondolhatták, nem maradhat ki ez a képesség. A beállítások közt számos időpontot adhatunk meg, az ébresztő hangok pedig teljesen testreszabhatóak.

2. SqueezeBox Boom - Használat közben

[bold]Használat közben

[/bold]

A készülék alapvetően kétféleképpen használható:

1.    SqueezeNetwork mód (tárhely, rádió, bemenet)

2.    SqueezeCenter mód (saját gyűjtemény, rádió, bemenet)

(3.). Line in mód (csak aktív hangszóróként működik)

A SqueezeNetwork mód a számítógép nélküli használathoz készült. Ilyenkor lehetőségünk van rádió stream-eket hallgatni vagy a tárhelyre korábban feltöltött zenei állományainkat stream-ként meghallgatni. Ehhez szükségünk van egy regisztrációra és a SqueezeCenter telepítésére, melynek segítségével feltölthetjük a zenetárra gyűjteményünket.

A SqueezeCenter mód lehetővé teszi számunkra, hogy a PC-nken ilyen célra megosztott gyűjteményünk láthatóvá váljon a Squeezebox számára is, ezen kívül itt is elérhetőek a rádióadók. Ehhez fel kell telepítenünk a SqueezeCenter szoftverét, regisztrációs adatainkat megadni és kijelölni a zenegép számára megosztott könyvtárunkat. A SqueezeCenter módból átléphetünk a SqueezeNetwork módba (és vissza ugyanígy), ilyenkor néhány másodperc alatt újraindul a készülék.

A Line in lehetőség, amikor csak aktív hangszóróként használjuk a zenegépet, első indításkor jelenik meg, mikor a hálózat konfigurálásra vár. A vonalszintű bemenet viszont később, a hálózati beállításokat követően is használható párhuzamosan a SqueezeNetwork vagy SqueezeCenter móddal is.

Hálózati beállítások

A vezeték nélküli és Ethernet kapcsolat egyaránt támogatott, bár utóbbi csak kipróbálás szintjén ajánlott, mivel a hangrendszer igazi előnye a vezetékmentes használatban mutatkozik meg igazán. Automatikus IP cím kiosztás esetén csak hálózatunk jelszavát kell megadnunk, a beállítások tehát nem igényelnek komolyabb szakértelmet, a felhasználói kézikönyvben minden esetre kapunk segítséget ilyen téren is. A kézi konfigurálás lehetősége is adott, ami nem bonyolultabb, mint egy PC esetében, ezért, ha ilyen módon szeretnénk a hálózathoz illeszteni a készüléket, érdemes megnézni előbb PC-nk beállításait is.

Kezelőfelület

Vessünk egy pillantást magára a készülékre is! A zenegép előlapjának középső harmadát foglalja el a vezérlőpult, ahol a navigációhoz, hangerőszabályzáshoz és a rádióadók elmentéséhez szükséges „kedvenc” gombok találhatóak. Középen helyezkedik el egy jog, mely szintén a navigációt, hangerőszabályzást és keresést hivatott megkönnyíteni.

A téglatest tetején található Snooze gomb az ébresztő kikapcsolásáért és az alvás időzítéséért felel. A hangrendszerhez jár egy távirányító is, mellyel a rádió gyorsgombjain kívül minden funkciót elérhetünk, így a távoli vezérlésről sem kell lemondanunk. Tetszett, hogy a távirányítót a zenegép tetején elhelyezve rögzíthetjük egy mágnes segítségével. A készülék mellesleg nemcsak a vezérlőpulttal és a távirányítóval, hanem PC-ről is vezérelhető.

Hangminőség

A hangrendszer minősége meglepően jónak bizonyult, a gyártó hű maradt ígéretéhez, miszerint a készülék hangminősége megfelel a legnagyobb igényeknek is. Ez nemcsak a hang tisztaságán érhető tetten, az alapzaj is minimális, torzítás még teljes hangerőn sem tapasztalható, pedig igen hangosan képes szólni a kis zenegép. Emellett a hangtartomány is meglepően széles, olyan mélyhangokat kapunk a SqueezeBox-tól, mely csak komolyabb méretű hangsugárzóktól várható el, a hosszúlöketű membránok jótékony hatása érezhető. A hangzás tehát nagyon el lett találva, micro és miniHi-Fi kategóriában ennél többet nem is kívánhatnánk.

A készülék rengeteg beállítással és extrával rendelkezik, melyeket nem sorolnánk fel, helyette álljon itt egy video, mely bemutatja a Boom-ot használat közben:

 

[bold]

[/bold]Vélemény

A Logitech zenegépe egy érdekesség. Mindenképpen úttörő azzal, hogy egy kézzel fogható audio stream lejátszó eszközt kapunk, ráadásul vezeték nélkül teszi ezt. A hangminőség páratlan, a kezelőfelület elsőre bonyolult, ám a megismerés után már érthető a logikája. Vannak viszont hiányosságai, melyek igencsak visszavethetik a készülék népszerűségét. Egyik problémánk a beépített tár hiánya, ugyanis meglévő gyűjteményünk visszajátszásához továbbra is bekapcsolva kell hagynunk PC-nket, hacsak nem fizetünk elő a Zenetár szolgáltatására. Enélkül pedig a készülék nem használható PC-nktől függetlenül. A másik hiányosság, hogy hagyományos rádióadókat sem foghatunk az éterből, ezért a SqueezeBox egyelőre nem képes helyettesíteni egy microHi-Fi-t (bár a cél nem is ez volt). Ha az eszközt kiegészítenék beépített tárral és egy hagyományos rádióvevővel, minden bizonnyal megkapná tőlünk az ajánlott vétel minősítést, addig viszont csak egy érdekesség marad, mely okozott nekünk néhány kellemes napot.

3. Illuminated Keyboard

Illuminated Keyboard

Ahogy korábban megígértük, most közelebbről megvizsgáljuk a Logitech világítós billentyűzetét, hogy kiderüljön mennyire használható sötétben a svájci gyártó megoldása.

Küllem

A slim billentyűzet korántsem cáfolt rá nevére, ugyanis ha oldalról megnézzük, valóban vékony, mint egy füzet. A klaviatúrával egybeöntött csuklótámasz - mely kezünk kényelméért felel - tökéletesen illik a formatervbe. A stílusos lámpák, melyek a jelentésmódosító billentyűk visszajelzésére szolgálnak, kikapcsolva észrevehetetlenek, bekapcsolva viszont szépen, fehér piktogramokként világítanak. A kényelmet hivatott tovább fokozni a magasságállítás is, igaz, csak egy fokozatban, de ez is sokat segít, hogy elérjük a billentyűket.

Billentyűk elrendezése

A billentyűk elrendezése igen jól szeparáltnak mondható, a blokkok megfelelően vannak elkülönítve egymástól. A Delete billentyű szokás szerint dupla méretet kapott, egyébként nagyjából mindent ott találunk, ahol elsőre keresnénk. Mindkét Ctrl és az FN (másodlagos jelentésre átváltó) gombok óriásira sikerültek és az egész alsó gombsor kiemelkedik a többi közül, valószínűleg ezeket tartotta a gyártó a legfontosabbaknak. Jó pont, hogy az enter teljes értékű, mégha kicsit karcsúbb is a megszokottnál. A multimédiás részleg mindössze a hangszóró hangerejét és annak némítását szolgálja, mellette, a jobb felső sarokban foglal helyet a háttérvilágítás fényerőszabályzó gombja is. Kár, hogy nem találtunk kikapcsoló vagy az alvó módot elősegítő billentyűket, ez manapság már a kötelező minimum lenne. Megkapjuk viszont a funkcióbillentyűkön elhelyezett, narancssárgával jelölt másodlagos jelentéseket, melyekkel levelezőprogramot, messenger klienst, keresést, számológépet vagy médialejátszó vezérlést nyerhetünk. Ehhez előbb telepítenünk kell a CD-n mellékelt SetPoint szoftvert, használatuk közben pedig nyomva kell tartanunk az FN jelentésmódosító gombot. Szerencsére beállítható, hogy ez utóbbi lenyomása nélkül, egyből a piktogramoknak megfelelő funkciók teljesüljenek, ilyenkor az eredeti funkcióhoz kell nyomva tartani a jelentésmódosító gombot. Ezek a billentyűk olyannyira testreszabhatóak, hogy mappa-, weblap megnyitásra vagy akár egy program elindítására is beprogramozhatjuk.

Használhatóság

A klaviatúra első ránézésre jól összeszerelt érzést kelt, kár, hogy ez csak addig tart, amíg használni nem kezdjük. A gépelést csattogó zaj kíséri, lötyögnek a billentyűk, a nagyobb gombok (pl. jobb shift) pedig nem minden esetben reagálnak a leütésre. Ez a bosszantó pontatlanság pedig azt eredményezi, hogy az említett gombokat nagy méretük ellenére is csak kis felületen tudjuk használni. Hogy valami pozitívumot is említsünk, a 2 méteres vezeték rendkívül nagy teret enged az elhelyezés során, ilyen tekintetben tehát elismerést érdemel.

Megvilágítás

Elérkeztünk a billentyűzet fő attrakciójához, ez pedig a háttérvilágítás. Más gyártótól korábban nem túl jó tapasztalatokat szereztük ez ügyben, féltünk, hogy a háttérvilágítás mit sem javít majd az olvashatóságon. Szerencsére most ez másképpen történt, a fekete billentyűkön található fehér feliratok ugyanis áteresztik a fényt, így a mögöttük működő világítás tökéletesen elérte célját. Ráadásul a fényerő három fokozatban állítható, így mindig a fényviszonyoknak megfelelő erősséget választhatunk, illetve ki is kapcsolhatjuk azt. Ilyen szempontból tehát nagyon jól szerepelt a klaviatúra.

[bold]Vélemény

[/bold]

A véleményalkotásnál figyelembe vesszük, hogy a Logitech vezetékes slim billentyűzete egy nagyon jól működő megvilágítással rendelkezik, ráadásul a vezeték nélküliség hiánya sem okoz különösebb problémát, mivel a hozzáadott madzag igen hosszú. A blokkok tagoltsága, a kényelmes csuklótámasz és a testreszabható F gombok mind a használhatóságot növelik, kár, hogy bőven akad, ami ezeket ellensúlyozza. A negatívumok sorában olyan hibák említhetők, mint a laza, pontatlan és egymáshoz túl közel elhelyezett billentyűk - melyek nehézkes gépelést eredményeztek - és a kikapcsolás, alvás gombok hiánya. A stílusos billentyűzet a fentiek alapján összességében most csak egy közepes minősítést érdemelt tőlünk.

A teszttermékeket a Logitech Magyarországtól kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward