Linuxos és XP-s HP netbookok

Szám szerint egy Linuxos és két XP-s netbookkal örvendezteti meg a kisgépek kedvelőit a gyártó, összesen két méretben (8,9 és 10,2 hüvelykes). Mindegyik példány WiFivel érkezik, decemberre pedig állítólag meglesz már a 3G is. Tárhelyből 60GB HDD vagy 8, vagy 16GB SSD választható.

Linuxos és XP-s HP netbookok

Szám szerint egy Linuxos és két XP-s netbookkal örvendezteti meg a kisgépek kedvelőit a gyártó, összesen két méretben (8,9 és 10,2 hüvelykes). Mindegyik példány WiFivel érkezik, decemberre pedig állítólag meglesz már a 3G is. Tárhelyből 60GB HDD vagy 8, vagy 16GB SSD választható.

A Mini 1000 lelkét egy 1,6GHz-es Intel N270 Atom szolgáltatja, memória terén 512MB-ot (vagy 1GB-ot) nyújt, és XP-t futtat; decemberben ennek várható lesz majd még egy drágább, csinosítottabb, "dizájner" változata is. A januárra várható harmadik, Linuxos modell pedig a Mini 1000 MIE (Mobile Internet Experience) nevet viseli, amely egyben gyors hozzáférést és biztosít majd egyes csomagolt alkalmazásokhoz a HP saját fejlesztésű "műszerfalának" ("dashboard") köszönhetően.

A Mini 1000-es vonal lényegében tehát a cég már ismert Mini-Note 2133-asának egy olcsóbb, kissé lebutított változata, amit természetesen továbbra is forgalmaznak, ezzel párhuzamosan. A Mini 1000-est ők maguk is "társgép"-ként emlegetik, amely nem helyettesíthet egy teljes értékű PC-t vagy laptopot, viszont kiegészítő céllal mindig kéznél lehet.

Jól tanúsítja ezt a tényt az is, hogy grafika téren sem túl erős a Mini: egy integrált Intel GMA950-est használ, így HD-videólejátszáshoz már egy külön, opcionális videó-dekóder minikártya kell. A Mini billentyűzete is kisebb (mintegy 8%-al) a normál méretnél - van viszont webkamerája, mikrofonja, két USB-portja és egy ethernet-csatlakozója.

A fent említett "dizájner"-változat Vivienne Tam tervezői munkásságát dícséri, és "divattudatos nőknek" szánják - amit jól mutat az is, hogy a HP elmondása szerint a gépet első pillantásra sokan hitték retikülnek. Ebben az esetben a kérdés csak az, hogy a csicsa megéri-e a közel kétszeres árat, miközben teljesítménynövekedés gyakorlatilag nincs (jó, itt 1GB RAM az alap, de amúgy minden változatlan a fent leírtakhoz képest; extraként csak a hozzá járó hímzett batyu, a fokozottabb sérülésvédelem és a féléves korlátlan HP Smartfriend-támogatás említhető).

A Linuxos modell nevéhez híven abszolút internet-központú, annak a minél gyorsabb elérésére tervezett céleszköz. E-mail, Skype, böngészés - mindent biztosít pillanatok alatt, valamint a már említett műszerfal útján lehetővé teszi számos egyéb olyan Linux-alkalmazás gyorsindítását, amit a cég is ellenőrzött és engedélyezett. Erre, mint mondják, azért van szükség, mert olyan sok a különböző Linux-változat, hogy valahogy meg kell védeniük a felhasználókat az olyan programoktól, amiktől a gépük kiakadhatna vagy tönkremehetne. Hardverileg ez a gép is olyan, mint az előbbiek, csak itt a memória felső határa 2GB.

A sorozat egyelőre háromcellás lítium-ion akkuval érkezik, a hatcellás változat januárra várható (utóbbi hat órás üzemidőt biztosít). A gyártó az új szériához egyben tervezett külön pendrive-okat is (2, 4 és 8GB-os változatban), amelyekhez egyben jár egy féléves HP Upline-előfizetés is (ez egy .Mac-szerű szolgáltatás, ami online tárhelyet, biztonsági mentéseket, fájlmegosztást és szinkronizálást kínál).

A HP Mini 1000 ára $400-nál kezdődik; a Vivienne Tam Edition $700 lesz (alapból), a Linuxos MIE pedig $280.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward