Licencelhető Nvidia GPU IP-k és szabadalmak

Az Nvidia új üzleti modell bevezetésével próbál jövőbiztossá válni.

Licencelhető Nvidia GPU IP-k és szabadalmak

A PC piac szállítási és értékesítési mutatói csökkenő tendenciát mutatnak, a figyelem középpontjában pedig egy ideje már nem az asztali számítógépeket, hanem az okostelefonokat, a táblákat és az új koncepciókat alkalmazó noteszgépeket találjuk. Elkerülhetetlen tehát, hogy a megváltozott helyzetre új üzleti modellel reagáljanak a különböző vállalatok annak érdekében, hogy jövőjük biztosított legyen.

A cég remek ötlettel reagál a megváltozott piaci helyzetre

Az Nvidia vezetősége felismerte, hogy változnak az idők, így új üzleti modellel rukkoltak elő, ami nagy meglepetést váltott ki: hamarosan licencelhetővé válnak a vállalat egyes GPU IP-i, illetve vizuális számítástechnikai szabadalmai, amelyek új lendületet adhatnak a cégnek a megváltozott piaci környezetben.

Persze az Nvidia nem először licencel különböző technológiákat: az Inteltől éves szinten több, mint 250 millió dollár folyik be a cég kasszájába a különböző vizuális számítástechnikai szabadalmak licenceléséből. A cég egyébként évekkel ezelőtt még csak grafikus processzorokat tervezett és gyártott, öt évvel ezelőtt azonban bemutatta a Tegrát, ami egy igen sikeres SoC egység lett. A cég a felhő alapú játékszolgáltatások piacára is berobbant, ahol a GRID segítségével próbál szerencsét. Egy ideje a SHIELD is bemutatkozott, ami nem más, mint egy hordozható játékkonzol - szóval az Nvidia több területen is próbálja megvetni a lábát, abszolút nem tétlenkedik.

Utóbbira jó példa a frissen bejelentett GPU IP licencelés is. Mivel az Android alapú eszközök népszerűsége robbanásszerűen növekszik, így a vállalat szerint eddig nem látott lehetőségek nyílnak, amelyeket mindenképpen érdemes kihasználni.

Jöhetnek a Kepler GPU-t alkalmazó egyedi SoC-ok

A vállalat elsőként a Kepler alapú GPU IP-ket licenceli, amelyek remekül skálázódnak mind fogyasztás, mind pedig teljesítmény tekintetében, így az okostelefonoktól a szuperszámítógép-fürtökig minden területen helyt tudnak állni. Természetesen többféle licenc közül lehet majd válogatni, így rendkívül széles vásárlói kört tud kiszolgálni az Nvidia. Azzal, hogy a vállalat GPU-k, illetve vizuális számítástechnikai szabadalmak licencelésébe fog, a mostaninál sokkal szélesebb vásárlói kört tud kiszolgálni, ugyanis a licencek birtokában a különböző gyártók számára új lehetőségek nyílnak. A licencek mellé a vásárlók természetesen minden szükséges támogatást is megkapnak. A különböző vizuális számítástechnikai szabadalmakat licencelő partnerek saját GPU funkcionalitást is kifejleszthetnek, így termékeiket ütőképesebbé tehetik.

A GPU IP-k segítségével a vásárlók egyedi, GeForce GPU-val ellátott SoC egységeket építhetnek - ezzel az Nvidia többek között a PowerVR és a Qualcomm videóvezérlőinek szeretne közvetlen konkurenciát állítani. A lehetőség főként azoknak a vásárlóknak jön majd jól, akiknek a Tegra SoC egységek nem felelnek meg, így ők egyedi, saját igényeiknek megfelelő SoC-ok gyártásába kezdhetnek. Egyszóval a jövőben több olyan okostelefon és tábla jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, amelyek egyedi, GeForce videó vezérlővel ellátott SoC-ra alapoznak - már ha bejön az Nvidia számítása és valóban hatalmas kereslet lesz a GPU IP licencekre.

Az Nvidia a saját termékei fejlesztését is folytatja

Persze a licencelés mellett az Nvidia továbbra is tervez, illetve készít saját termékeket, így a licencek vásárlóinak tulajdonképpen közvetlen konkurenciát jelent majd. Az új üzleti modellel kapcsolatban további részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre - reméljük, a helyzet rövidesen változik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward