LG IPS236V: Megfizethető minőség?

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG prémium paneles monitorának, az IPS236V típusnak.

LG IPS236V: Megfizethető minőség?

1. Bevezető

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk az LG prémium paneles monitorának, az IPS236V típusnak. Az koreai cégtől már volt szerencsénk több eIPS paneles kijelzőhöz is, melyeket szép emlékekkel adtunk vissza. A jó képminőség mellet az olcsósított prémium panelnek az az előnye, hogy az ezzel szerelt monitor ára közel van a TN panelesekéhez, miközben jóval szebb képminőséget képes biztosítani. Éppen ezért az értékelés során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani.

2. Áttekintés

LG IPS236V

A monitor küllem tekintetében egy átlagos példány. Tartózkodik a különös formai bravúroktól, de a fényes fekete kávával beleilleszkedik a mai trendbe.

A minőségérzet elfogadható, a káva itt-ott lötyög, de nincs olyan érzésünk, hogy szét akarna esni, a döntögetés halkan történik.

A káva elején, jobb oldalt egészen jól használható érintőgombokat találunk. Ezek korrektül elvégzik a rájuk bízott feladatot, a reakciójuk pontos és gyors. Bár saját megvilágításuk nincs, az érintőmezők helyzetét bejelölték nekünk egy-egy fehér pöttyel, így nappal és szürkületnél mindig tudtuk hová kell nyúlni. Egy teljesen sötét szobában viszont bajban lehetünk, ilyenkor jön jól a monitor szoftveres menüje. A Forte Managert nem találtuk meg a CD mellékleten, de letöltve a monitorhoz hibátlanul működik. A gyorsgombok közt a bemenetváltásnak, az automatikus kalibrációnak (VGA bemenetnél) és a képprofil váltásnak szorítottak helyet, az utolsóval pedig a Smart+ almenüt hívhatjuk elő (ezzel még később foglalkozunk). Jól jött volna még a fényerőállítás lehetősége is, illetve az, hogy a gyorsgombok valóban gyorsgombok legyenek, mert a képprofil váltáshoz legalább három gombnyomásra van szükség. A monitor állapotjelző lámpája nem túl diszkrét, erős kék fénye zavaró lehet használat közben, ezért érdemes inkább letiltani a menüben. De ahogy minden LG kijelzőnél, ez csak a bekapcsolt állapotra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a készenléti villogást ezzel nem tudjuk megszüntetni.

A monitorhoz egyszerű állványt kapunk, amely csupán az alapvető döntögetési metódust tudja. Ezt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban lehet megdönteni, ami már egy megfelelően széles tartomány. A mellékelt talp kellően nagy és súlyos ahhoz, hogy jó alátámasztást nyújtson az állványnak, így a panel nem billeg, bár különlegesen nagy stabilitásról sem tudunk beszámolni.

A monitor hátlapja szép és letisztult, ennek ellenére a felfüggesztési lyukakról sem kell lemondanunk (a falra szerelést a mellékelt csavarokkal oldották meg). A video bemenetek közt üdvözölhetjük a HDMI, DVI és VGA kapukat, ezekből egyet-egyet találtunk a monitor hátulján. Ezen kívül még egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, amin a HDMI audio sávja hallható, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A kellékek közt DVI és VGA kábelre bukkantunk, a telepítő lemezen pedig a segédprogramok (Easy Set Package) és a monitor driverei vannak.

3. OSD és Képprofilok

OSD

A monitor képernyőmenüje látványos, de szerencsére a szépség nem ment az átláthatóság rovására. A kijelző beállításait öt nagy csoportra osztva találjuk meg benne (Picture/Color/Display/Volume/Others). Az alapvető fényerőn, kontraszton, gammán és élességen kívül a színbeállításnál választhatunk az előre beállított színhőmérsékletek közül (Warm, Medium, Cool) vagy ezt megadhatjuk kézzel is három (R, G, B) vagy hat (R, G, B, C, M, Y) színcsatorna segítségével. Ezeken kívül néhány komplex képprofil is a rendelkezésünkre áll (Movie, Text, Photo, sRGB), ezekkel mindjárt foglalkozunk. A menüben ezúttal nem találtunk energiatakarékos funkciót, bár ennek egyébként sincs sok jelentősége, mert ez ehhez hasonló funkciók általában csak lejjebb veszik a fényerőt, ezt pedig mi is megtehetjük, ha akarjuk (a szenzoros fényerőállításnak örültünk volna, de az már egy másik történet).

Képprofilok

A kalibráció előtt megnéztük, hogy a monitor gyári képprofiljai menyire pontosak. A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

A grafikonok alapján egyik sem tragikus, mi viszont egy kicsit pontosabb színmegjelenítést vártunk sRGB módban. A látvány viszont még így is jó, a monitor sRGB és Text módban hosszútávon is nézhető. A Movie és Photo mód viszont nem lett ilyen szerencsés, ezek túlerőltetik a kontrasztot, ami a világosabb képrészletekre van rossz hatással, plusz némi színtorzulást is okoznak. Ha tehát nem szeretnénk foglalkozni a képbeállításokkal, akkor az sRGB vagy Text módot válasszuk, de természetesen mindig a kézi finomhangolással járunk a legjobban.

Egyedi beállításainkat a User profil tárolja (ezt szintén a gyári képmódok közt találjuk meg), és ha egy gyári profilt megváltoztatunk, akkor mindig ide kerülünk, felülírva az előző értékeket.

Már csupán a monitor hardveres beállításaival (fényerő, kontraszt, színcsatornák) is nagyon szép eredményt érhetünk el, az icc profil betöltésével pedig szinte tökéletesre csiszolható a színmegjelenítés.

4. Képminőség

Képminőség

Ezek után lássuk a monitor képminőségét. A kijelző színvilága lenyűgöző, ami nem csoda, hiszen IPS panel van benne, de a monitornak még a prémium mezőnyben sem kell szégyenkeznie. A színátmeneti gradienseken nem látható sávosodás, ezek szép folyamatosak. A kontrasztskála világosabb és sötétebb elemei is jól látszanak, egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat olvad bele a fekete háttérbe, ami még mindig szép eredmény. A legmagasabb fényerő, amit mértünk 258 cd/m^2 volt, ami bőven elegendő a nyári napsütéses időjáráshoz, különösen úgy, hogy a kijelzőben matt panel van. A fényerőt 83 cd/m^2 értékig lehet lesötétíteni az adott beállítások mellett, ami már éppen elég a szemkímélő használathoz. A monitornak tehát ilyen tekintetben sincs miért szégyenkeznie.

A kijelző bemenetei nagyon szép élesek, és azért sem kell aggódnunk, hogy a VGA gyengébb lenne a HDMI és DVI kapuknál. Minőségük egyformán jó, így a monitornak három teljes értékű video bemenete van. Ezek egyébként azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

A kijelző az alacsonyabb képméreteket szépen interpolálja, és bőven akadnak olyan felbontások, melyeket szövegolvasásra is elővehetünk. Ilyenek az 1024*768, 1152*864, 1280*960 és 1280*720-as képméretek, csak kár hogy utóbbi egy fekete kerettel jelenik meg. Kicsit homályosabbak, de játékra az 1680*1050 és 1280*1024-es képméreteket is elővehetjük, mert 3D-ben ezek sem problémásak. Az 1440*900 és 1280*800-as felbontások minősége már kicsit rosszabb, igaz, még ezek is használhatóak, de jobban járunk a fentiekkel. Szerencsére nézhetetlen képméreteket nem találtunk, a készülék összességében nagyon szépen skálázza az alacsony felbontásokat. A menüben található Original Ratio funkció a helyes képarány kezelésért felel. Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a kijelző mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezeli a 16:10 arányt, és az 5:4-et is megkülönbözteti a 4:3 aránytól, nem úgy, mint néhány másik monitor.

Említettük, hogy a monitort saját kategóriájában vizsgáljuk, méghozzá a prémium kijelzők közt. Mivel ezek betekintési szögei nem említhetők egy lapon a TN paneles kijelzők látószögeivel, nem meglepő, hogy az LG monitora is nagyon szépen teljesít. A panelt bármilyen irányból nézhetjük, az mindig megtartja szép színeit, nem kell tartanunk attól, hogy oldalról durván bezöldülne vagy alulról vöröses tónust kapna. Nagyobb szögben viszont látható némi kontrasztcsökkenés, illetve a panel alig látható kékesszürke árnyalatot vesz fel. Ezek minden irányból jelentkeznek, de mivel alig látszanak, csak szőrszálhasogatásként említjük meg. Normál használat közben ezt észre sem lehet venni, így a monitort szemből tökéletes minőségben nézhetjük, és még némi mozgásterünk is van (nagyjából 30-40 fok, minden irányban).

Az IPS panelekre jellemző lilásodás/kékesedés (jelen esetben szürkésedés) miatt a képernyőt csak szemből láthatjuk egybefüggő feketének, a fekete szín viszont szemből egészen sötét. A háttérvilágítás egy-egy apróbb folttól eltekintve egyenletes. A képszéleken kisebb bevilágítások láthatóak, de csak teljesen sötét képernyőnél, ezért nem feltűnőek.

A kijelző 5ms-os válaszidejével a prémium mezőnyben a legjobbak közé tartozik, de csak papíron, szemmel vizsgálva a sebesség kicsit rosszabb ennél. A monitort nagyjából olyannak éreztük, mintha egy gyorsítás nélküli TN paneles kijelző lenne: gyors mozgásnál látható az utánhúzás, de az elmosódás mértéke még bőven vállalható. A bemeneti késés viszont egészen kicsi, így nincs akadálya, hogy a készüléket rendesen használjuk játékra, igaz, a pergős jelenetekhez ennél már a prémium mezőnyben is találhatunk jobbat (pl. Dell U2311 vagy jóval drágábban a HP ZR24w).

 

5. Értékelés

LG IPS236V

Jó esélyt látunk rá, hogy az LG kedvező áron kínált eIPS paneles monitora végre kiválthatja a TN paneles tucat kijelzőket. Ami a képminőséget illeti, a készülék egyetlen kifogásolható tulajdonsága az átlagos sebesség, és ez is csak akkor tűnik fel, ha előtte egy gyorsabb, TN paneles kijelzőt néztünk. A prémium mezőnyben ez a sebesség már a jobbak közé tartozik, a monitor tökéletesen alkalmas játékra, csak a keményvonalas játékosok húzhatják egy picit a szájukat. Ár/értéket nézve ráadásul nagyon jó a monitor, mert bár képminőségben nem ér fel a sokkal drágább társaihoz, de közel áll hozzájuk, miközben az ára jóval kedvezőbb. Az LG eme készüléke tehát nem abszolút győztes, de ezen az árszinten egy nagyon erős ellenfél. A kijelző ellen többnyire csak apróságokat tudunk felhozni, ilyen például az átlagos anyaghasználat (a káva néhol vékonyra sikerült) vagy az egyszerű állvány (nem ártott volna legalább a talpforgatás képessége), ám ezzel a negatívumok végére is értünk. A látószögek szélesek, a színek gyönyörűek, a háttérvilágítás viszonylag homogén, és még az IPS panelekre jellemző szürkésedés sem olyan látványos, mint más kijelzőknél - a gondtalan filmnézésnek tehát semmi akadálya. A video bemenetek élessége nekünk különösen tetszett, ráadásul a három csatlakozó közül kettő digitális, és még a DVI kábelért sem kell külön fizetnünk. Még egy jó pont a kijelzőnek, hogy a 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk hozzá. Konkurencia persze van, a BenQ és a Samsung is mozgolódik, de velük egy másik cikkben foglalkozunk, ha szélesebb körben elérhetővé vállnak a friss monitorok.

Webshop: LG IPS236V

Hivatalos honlap

A monitort a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward