LG Gram: egy pehelykönnyű MacBook Air kihívó

Az LG Gram háromféle kivitelben érkezik: két 14 hüvelykes és egy 13 hüvelykes modell szerepel a választékban, remek felszereltséggel és vonzó árcédulával.

LG Gram: egy pehelykönnyű MacBook Air kihívó

Az LG egy új noteszgép családot mutatott be, amelynek tagjai elsőként az Amerikai Egyesült Államok területén bukkannak majd fel, céljuk pedig az, hogy méltó riválist állítsanak az Apple ultravékony noteszgépeinek, a MacBook Air modelleknek.

Az LG Gram névre keresztelt noteszgépei 13 hüvelykes és 14 hüvelykes változatban kerülnek az üzletek polcaira, tömegük pedig alig 980 gramm, azaz könnyebbek, mint a 11 hüvelykes MacBook Air. További jó hír, hogy az LG a Windows 10 speciális, "Signature Series" kiadását telepíti az újdonságokra, ami garancia arra, hogy az operációs rendszer harmadik felek által készített szoftverek nélkül, tisztán érkezik.

Az új notebookok meglehetősen kecsesek, hiszen csak 12,7 milliméter vastagok, alacsony tömegüket pedig annak köszönhetik, hogy szénszálas magnéziumötvözetből készített házat kaptak, míg a kijelző fedlapja és kávája műanyagból készült. A kijelző szerepét minden esetben egy minőségi, IPS alapokon nyugvó 1080p-s megoldás tölti be.

Az LG Gram árazás tekintetében is versenyképesnek ígérkezik, mivel a 899 dolláros alapmodell, amely 13 hüvelykes képátlójú kijelzőt kap, Core i5 5200U processzorral, 1 x 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával, valamint 128 GB-nyi NAND Flash alapú tárhellyel érkezik. 999 dollárért a fentiekhez már akár 14 hüvelykes képátlójú kijelző is társulhat – egy jobb audió vezérlő kíséretében. A 14 hüvelykes csúcsmodell, amely 1399 dollárba kerül, már Core i7-5500U processzorral, 1 x 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával, valamint 256 GB-nyi tárhellyel érkezik – természetesen ezúttal is minőségi audió vezérlővel karöltve.

Az új noteszgépek esetében közös tulajdonság, hogy mindannyian két darab USB 3.0-s porttal, egy HDMI videó kimenettel, valamint egy microSD memóriakártya-olvasóval kerülnek az üzletek polcaira. A sorban egy micro-USB port is jelen van, amiből RJ-45-ös csatlakozót, azaz 10/100 Mbps-os Ethernet portot varázsolhatunk egy átalakító/vezérlő segítségével. A vezeték nélküli kommunikációt Intel Dual Band Wireless AC-7260-as WiFi vezérlő segíti (802.11 agn/ac, 2 x 2), plusz Bluetooth 4.0 + LE támogatással ellátott vezérlő is jelen van a fedélzeten. Az Intel HD Graphics 5500-as iGPU-val gazdálkodó noteszgépek 1,3 Megapixeles HD webkamerát, beépített mikrofont és két darab, DTS Sound technológiával megtámogatott 1 wattos hangszórót is kaptak – utóbbiak mögött a 14 hüvelykes modelleknél Wolfson D/A konverter dolgozik. Talán egyetlen apró hiányosságot lehet megemlíteni a Gram család esetében: a billentyűzet nem kapott ledes háttérvilágítást.

Az új notebookok beépített akkumulátora a MobileMark 2014 teszt alapján 7,5 órányi üzemidőt kínál egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására. Az akkumulátor szerepét egyébként mindhárom modellnél egy kétcellás, 34,61 wattórás, lítium polimer alapú energiaforrás tölti be, amelynek kapacitása 4555 mAh.

Az előtelepített 64-bites Windows 10 Home operációs rendszerrel ellátott notebookok már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, a gyártó egy év garanciát vállal rájuk. Értékesítésük az Amerikai Egyesült Államok területén az Amazon mellett a Microsoft Store-okon keresztül történik. Arról egyelőre nincs hír, hogy az LG Gram család tagjai Európába is megérkeznek-e, de ha sikerük lesz, akkor valószínűleg a terjeszkedés sem marad el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward