LG CES 2015: Quantum Dot technológia és 8K-s okostévé

A vállalat standján 8K-s okostelevízió éppúgy lesz, mint Quantom Dot technológiát alkalmazó 4K-s okostelevíziók. És persze a webOS 2.0 is bemutatkozik.

LG CES 2015: Quantum Dot technológia és 8K-s okostévé

Az LG idén is komoly bemutatókkal készül a CES 2015-re. Korábbi hírünk alapján már nem lehet túl meglepő, hogy a vállalat lerántja a leplet webOS 2.0 alapú termékeiről, az azonban már sokkal érdekesebben hangzik, hogy 8K-s, illetve kvantumpixel-technológiát alkalmazó 4K-s televíziók is lapulnak majd a vállalat standján.

A CES alkalmával bemutatkoznak a legújabb okostelevízió-családok tagjai, amelyek összesen nyolcféle sorozatban foglalnak helyet – és meglepő módon nincs köztük egyetlen hajlított kijelzős példány sem. Az UC9, UB9800, UF9500, UF9400, UF8500, UF7700, UF6800 és UF6700-as szériát erősítő újdonságok nem csak kvantumpixel-technológiával és webOS 2.0-s okostelevízió operációs rendszerrel érkeznek, de egyéb újításokat is felvonultatnak. Az új okostelevíziók vékonyabbak lesznek, mint valaha, színegyensúlyuk és fekete szintjeik pedig ugyancsak fejlődnek. A Quantum Dot technológia jóvoltából a hagyományos LCD kijelzőkhöz képest jobb színszaturációra és szélesebb színpalettára számíthatunk, ami nagyon jól hangzik. A Quantom Dot eljárás lényege, hogy a tradicionális IPS alapú LCD panel elé egy vékony filmréteget helyeznek, amelyen 2 és 10 nm közötti nagyságú nanokristályok lapulnak. Ezek a nanokristályok méretüktől függően más és más színt jelenítenek meg, a végeredmény pedig szemmel láthatóan jobb színminőség lesz.

Az LG persze továbbra is elkötelezett az OLED technológia alkalmazását illetően, de mivel az a többség számára egyelőre még megfizethetetlen, így a "felturbózott" 4K-s okostelevíziókkal kell csatába szállni a riválisok termékei ellen. Érdekesség egyébként, hogy a Quantum Dot eljárást a Sony már alkalmazza felsőkategóriás televízióinál, és a Samsung háza táján is tervben van Quantum Dot technológiára támaszkodó okostelevíziók piacra dobása. No de térjünk vissza az LG 2015-ös 4K-s televízió-sorozatának legfontosabb – ismert – tulajdonságaira. A termékek rendelkeznek majd 4K-s videó dekóderrel, ami 30 FPS-es és 60 FPS-es tartalmakat egyaránt támogat, plusz jövő-biztos is lesz, már ami a későbbiekben megjelenő szabványok támogatását illeti (ez valószínűleg a szoftver frissíthetőségét jelenti).

Az újdonságokkal kapcsolatban az is kiderült, hogy az UC9, UB9800, UF9500, UF9400 és UF8500-as modellek többcsatornás "Ultra Surround" hangszórókkal érkeznek, az UF9500-as modell pedig Auditorium Stand segítségével segít a hangzás fókuszálásában. Az új okostelevíziókból először a 65 hüvelykes és az 55 hüvelykes modellek jelennek meg.

A 8K-s okostelevízió bemutatásának tervéről egyelőre még csak pletykák keringenek, az viszont biztos, hogy ha tényleg bemutatnak ilyen terméket, akkor annak a környékén hatalmas tömeg lesz majd. Egyébként nem az LG az első 8K fronton, hiszen a Sharp már 2011-ben, illetve 2012-ben bemutatta 8K-s televízióját, amely 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett üzemelt. A szóban forgó megoldás 85 hüvelykes képátlójú kijelzőt alkalmazott, az viszont egyelőre rejtély, hogy az LG 8K-s okostelevíziója pontosan mekkora lesz. Az biztos, hogy néhány nap múlva minden fontos részletről lehull a lepel, hiszen megnyitja kapuit a CES 2015.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward